Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Botswana algemeen

De republiek Botswana ligt in zuidelijk Afrika en grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië. De hoofdstad en tevens grootste stad is Gaborone in het zuid-oosten van het land. De officiële taal van het land is Engels, maar er wordt veel Setswana gesproken onder de bevolking.
De oppervlakte van Botswana is bijna 600.000 vierkante kilometer (16 keer zo groot als Nederland) en heeft een zeer lage bevolkingsdichtheid. De maximale lengte van het oosten naar het westen van het land is 1050 km en van noord naar zuid 920 kilometer.

Houdt u er rekening mee dat veel dingen in Botswana cash betaald moeten worden (entreegelden parken etc). Zorg er dus voor dat u voldoende kontant geld op zak heeft. Amerikaanse dollars werken het beste, maar vaak worden Zuid-Afrikaanse Randen ook geaccepteerd (of zelfs Euro's).

Het midden en zuiden van Botswana wordt in beslag genomen door de Kalahariwoestijn, bijna 70% van het landoppervlak, waar al van oudsher de bosjesmannen leven. In het oosten liggen steppe en savanne en graast het grootste deel van de Botswaanse veestapel. In het noorden valt meer neerslag en is dus ook meer groen te vinden, met name mopane- en teakbossen. Naast veeteelt en de export van vlees naar Europa zijn ook mijnbouw (nikkel, koper, diamant, steenkool etc) en in opkomende mate toerisme, de inkomsten bronnen van de bevolking.

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren, waaronder de Big Five, en de enorme populatie olifanten die het land rijk is. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers vanwege de hoge straffen op stroperij. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten.

Een uniek gebied in het noorden van het land is de Okavango Delta, een prachtig groen en rustgevend moerasgebied. Hier mondt de 1600 kilometer lange rivier de Okavango uit in de Kalahari, de rivier vertakt in tal van stromen en dit zorgt ervoor dat er een binnenlanddelta ontstaan is. Het is een adembenemend gebied met eilandjes, stroompjes, papayrus-, gras- en rietvelden en waterlelies. Alle in Botswana voorkomende dieren, uitgezonderd de neushoorn, leven ook in de Okavango Delta. Deels gelegen in de Delta is het wildrijke Moremi game-reserve wat op haar beurt weer grenst aan het zeer bekende Chobe National Park. Bijzonder aan Botswana is dat er geen hekken om de reservaten zijn geplaatst en de dieren kunnen dus vrij migreren tussen de verschillende wildparken. Beide wildparken zijn zeer populaire safari-bestemmingen.

Een ander bijzonder gebied vindt u in het noord-oosten van Botswana: de Makgadikgadi en Nxai Pan. Dit is één van de grootste zoutvlkates in de wereld en is een overblijfsel het enorme Makgadikgadimeer wat duizenden jaren geleden is opgedroogd. Eigenlijk is het tegenwoordig niet één grote zoutpan, maar verschillende kleinere met daartussen woestijn. In het deel dat de Sua Pan wordt genoemd ligt het magische Kubu-eiland: een rotsformatie vol prachtige Boababs in het midden van de kale vlakke zoutpan. Door de droogte en hitte is er vrijwel geen flora mogelijk, dit betekent dat er dus ook geen voedsel voor dieren is. Echter wanneer het regenseizoen begint trekken veel dieren (o.a. wildebeesten en grote kuddes zebra's) door dit gebied.

Het merendeel van Botswana is plat, een uitzondering vormen de rotsheuvels ten zuid-westen van de plaats Shakawe in het noorden van het land. Deze mysterieuse heuvels spelen een grote rol in de traditionele religies en u vindt er veel rotstekeningen van de bosjesmannen.

Botswana heeft een subtropisch klimaat, maar periodes van grote droogte komen geregeld voor. De winter (juni t/m augustus) droog en relatief koud. Met name in het Kalahari-gebied kan de temperatuur 's nachts dalen tot het vriespunt, overdag als de zon zich laat zien warmt het op. In de zomer (oktober tot april) is het warm en komen regen en donderstormen voor. Zowel de dagen als de nachten zijn erg warm, de temperatuur kan oplopen tot boven de veertig graden. De regenval varieert in het binnenland en zuid-westen van minder dan 20 cm per jaar tot 60 cm in het noorden.

Botswana kent geen uitgebreid wegennetwerk, maar dat is ook niet nodig aangezien er niet veel dorpen/steden zijn. Een groot deel van de wegen is onverhard en er loopt regelmatig vee en wild op de weg (ook olifanten!). In de parken zijn de wegen vaak slecht en een 4x4 voertuig is dan ook sterk aan te raden. Zorg er ook voor dat u altijd voldoende water, eten en eventueel reserve benzine en olie bij u heeft. U zult regelmatig over bij een veerooster komen, deze afscheidingen zijn om de verspreiding van eventuele ziektes als mond- en klauwzeer tegen te gaan.

Belangrijk: vanaf 1 juni 2017 geldt voor alle toeristen die Botswana binnen gaan een Tourism Development Levy van US$ 30 p.p. Deze belasting moet u met uw bankpas, creditcard of cash (in Amerikaanse Dollars) betalen wanneer u de grens over gaat of aankomt op de luchthaven in Botswana. U krijgt een bewijs van betaling en moet dit goed bewaren, u kunt later gevraagd worden om dit bewijs te tonen (30 dagen geldig).

Het doel van deze Tourism Development Levy is het behoud van de natuur en ontwikkeling van toerisme. Op deze manier wil de regering toerisme verbeteren om meer inkomsten te generen voor de bevolking. Inwoners van Botswana en SADC-leden (Southern Africa Development Community), hoeven deze levy niet te betalen.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.