Geldzaken

De muntsoort in Zuid-Afrika is de Rand, onderverdeeld in 100 cent. De koers is ongeveer 19 rand tegen 1 euro (april 2020) dit is heel gunstig voor het toerisme uit de Euro zone. Er zijn bankbiljetten van 10,20,50,100 en 200 rand, munten van 1,2 en 5 rand en 1,2,5,10,20 en 50 cent.
Creditcards worden algemeen geaccepteerd, maar ze belasten een voor u onvoordelige koers. Pinnen kan in alle grote plaatsen. U ziet regelmatig ATM geldautomaten onderweg.

De banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend, sommige ook op zaterdagmorgen of zelfs zondagmorgen.
De meeste grote banken hebben een geldautomaat, maar ATM automaten (pinautomaten) vindt u ook elders in de winkelstraten.
Voor de huidige wisselkoers klik hier
Euro’s en dollars kunnen bij de meeste banken ingewisseld worden, evenals travellercheques. De gebruikelijke creditcards zoals b.v. Visa en Mastercard worden in de grotere steden geaccepteerd.
Pinnen kan bij een ATM automaat met uw Nederlandse bankpas. De kosten die hiervoor gerekend worden zijn nagenoeg overal gelijk.

De Rabobank blokkeert bijna alle passen voor pinnen buiten Europa om te voorkomen dat skimmers nog rekeningen plunderen. Klanten die buiten Europa reizen moeten voortaan zelf via de website van de Rabobank aangeven voor welke periode ze toch wereldwijd geld kunnen opnemen.
In België doen banken dit ook en daar is het skimmen ongeveer gedaald naar nul, aldus Rabobank. Er kan straks standaard nog betaald worden met de pas in landen waar gewerkt wordt met de EMV-chip, in plaats van de fraudegevoelige magneetstrip.

Benzine tanken kan bij een aantal kleinere en meer afgelegen benzinestations alleen tegen contante betaling, houdt hier rekening mee als u gaat tanken. Bij de grotere benzinestations is vaak een ATM geldautomaat aanwezig. U tankt overigens niet zelf, dit wordt voor u gedaan. De pompbediende zal tevens vragen of hij uw water-, oliepeil en bandenspanning moet controleren of uw voorruit wassen. Het is gebruikelijk om in dit geval een kleine fooi te geven.

Op markten en bij stalletjes langs de weg is het niet vreemd om af te dingen. Bij restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden is een fooi van 10-15 procent van het totaalbedrag gebruikelijk aangezien het bedienend personeel een zeer laag salaris ontvangt. Zonder uw fooi kunnen deze mensen zichzelf en eventuele familie niet onderhouden. Bij grotere gezelschappen wordt bij sommige restaurants de fooi al bij het totaalbedrag opgeteld.

Indien u presentjes koopt dan kunt u vragen om een BTW nota, de tax kunt u terugkrijgen op de luchthaven voor u naar Nederland /België terugvliegt.

In de meeste buurlanden van Zuid-Afrika werken de geldzaken op dezelfde manier (wel andere valuta, maar vaak worden Zuid-Afrikaanse Randen eveneens geaccepteerd). In Zimbabwe is het bankenstelsel echter minder betrouwbaar en is het beter om cash mee te nemen.

Toevoegen aan reisplan