Gezondheid en vaccinaties Zuid-Afrika

Algemeen
Het is raadzaam uw GGD of het Havenpoort ziekenhuis in Rotterdam om advies te vragen welke vaccinaties of medicijnen u nodig hebt wanneer u met vakantie gaat naar Zuid-Afrika.
Van belang is ook welke landen u recent bezocht heeft en welke landen (excursies) u gaat bezoeken.
Indien u zich na thuiskomst niet lekker voelt binnen een paar weken na terugkomst, adviseren wij u de dokter een bezoek te brengen. Veel Afrikaanse ziektes zoals malaria, hepatitis en/of een tekenbeet kunnen door een eenvoudig bloedonderzoek vastgesteld worden. Indien u malaria tabletten gebruikt dient u de kuur na thuiskomst volledig af te maken volgens doktersvoorschrift.

Vakantiegangers die terugkeren lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Ze zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt legionella kunnen veroorzaken. Legionellabesmetting is volgens installateursvereniging UNETO-VNI te voorkomen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen: bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang openen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen.

Gele Koorts:
Gele koorts komt in de zuidelijke punt van Zuid-Afrika (o.a. Zuid-Afrika, Botswana, Namibië) niet voor. Iets hogerop komt de ziekte wel voor en is inenting aan te raden of soms zelfs verplicht, vooral wanneer u via een land reist waar gele koorts nog veel voorkomt (ook al is het slechts een stop op de luchthaven). Bij sommige landen is een zogenaamd gele koort-certificaat verplicht. Inentingen moeten minimaal 10 dagen voor vertrek gegeven worden. De Gele Koorts vaccinatie is eenmalig, het is niet nodig om opnieuw een inenting te krijgen (voorheen was bescherming voor slechts 10 jaar, maar de Wereld Gezondheids Organisatie heeft deze regel in augustus 2016 veranderd naar levenslang).

Voor Zambia was een Gele Koorts vaccinatie tot februari 2015 verplicht. Op dit moment is het gevaar voor gele koorts geweken. Het is echter altijd raadzaam voor advies contact op te nemen met uw huisarts.

Voor vaccinaties bij oudere reizigers (60+) geldt dat er een groter risico is op bijwerking van de gele koorts vaccinatie. Deze kans is vooral aanwezig als men nog niet eerder deze vaccinatie heeft gehad. In sommige gevallen besluit de arts om deze vaccinatie dan ook niet toe te dienen. Voor bezoekers uit Europa gelden op dit moment voor Zuid-Afrika geen inentingsverplichtingen. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de GGD of uw vaccinatie-arts.

HIV:
Helaas zijn miljoenen mensen in Afrika besmet met het HIV virus, zo ook in Zuid-Afrika.

Insecten beten of beten van andere dieren:
Schorpioenen, bijen, spinnen, slangen, krokodillen, luipaarden, teken, muggen, nijlpaarden noem maar op, ze komen allemaal voor in Zuid-Afrika. Reis dus met verbanddoos met de benodigde eerste hulp attributen. Bij de apotheek kunt u een speciaal doosje bestellen tegen allerlei beten. Slaap in gebieden waar veel muggen voorkomen onder een klamboe en smeer u goed in. Controleer regelmatig of u geen tekenbeet heeft en neem een tekentang (verkrijgbaar bij de drogist) mee op reis. Raak schorpioenen, spinnen etc niet met blote handen aan en steek uw hand of voet niet op plaatsen waar u geen zicht heeft. De dieren verschuilen zich vaak op donkere plaatsen (bijv in een holle boomstam) en de kans is groot dat u gebeten of gestoken wordt wanneer u zich in hun territorium bevindt. Laat schoenen niet buiten uw tent staan wanneer u gaat kamperen, zo kunnen er geen kleine diertjes in kruipen.

Malaria:
Voor meer informatie over malaria en malaria-preventie: Klik hier.

Medicijnen:
Als u medicijnen gebruikt neem deze dan mee in de oorspronkelijke verpakking en bewaar de nota van uw apotheek bij uw reisbescheiden. U kunt dan eventuele vragen bij een grens overgang beantwoorden en bij verlies van uw bagage kunt in Zuid-Afrika weer nieuwe medicijnen kopen.

Uitdroging:
Sommige delen van Zuid-Afrika kunnen in bepaalde seizoenen erg warm zijn. Voorkom uitdroging door voldoende water te drinken.

Reizen naar Zuid-Afrika en vaccinaties:
Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika zijn: DTP en Hepatitus A. Difterie, Tetanus en Polio (DTP), zijn ziekten waartegen normaal gesproken op jonge leeftijd al wordt gevaccineerd in Nederland. Een Hepatitus A (besmettelijke geelzucht) vaccinatie wordt vooral aangeraden wanneer u onder primitieve omstandigheden reist. Reizigers die langer dan 3 maanden in Zuid-Afrika verblijven, worden vaak aangeraden een Hepatitus B vaccinatie te nemen. In sommige gevallen wordt ook een inenting tegen Rabiës, BMR (bof, mazelen, rode hond) en/of Tuberculose gegeven.

Een vaccinatie-arts kan in een aantal gevallen een negatief reisadvies geven en adviseren om de vaccinatie niet te nemen. Dit kan onder andere gebeuren wanneer men een verminderde weerstand heeft (bijvoorbeeld door een chemokuur), zwanger bent of wilt worden of als men aan hart- en vaatziekte lijdt.

Tegenwoordig kunt u vaccinaties zelfs bij u thuis laten doen, ook ’s avonds en in het weekend. Kijk voor meer informatie op: www.thuisvaccinatie.nl

Voedselvergiftiging:
‘Wees voorzichting met wat u eet’ is een algemene wijze raad voor reizigers overal ter wereld. Diaree komt bij 20 tot 50% van de vakantiegangers voor en kan uitdroging veroorzaken. Vermijdt voedsel dat uren lang warm gehouden wordt op warmhoudplaatjes of onder een lamp, vermijdt rauwe eieren en zorg dat fruit en groente goed is schoongemaakt of geschild. Wees voorzichtig met schaaldieren.

Zonnebrand:
De zon is op haar sterkst tussen 11 uur en 3 uur, vermijdt zo mogelijk deze uren in de volle zon. Bescherm uzelf met een goede zonnebrandcreme en draag een hoed (liefst met een brede rand) of pet. Ook al is het bewolkt, er blijft gevaar voor verbranding.

Klik hier voor nog meer informatie: http://gezondopreis.nl/Zoekbestemming/ZuidAfrika.aspx

Toevoegen aan reisplan