Johannesburg

Johannesburg werd gesticht toen er goud gevonden werd en is van een stoffig mijnstadje uitgegroeid tot het commerciële en industriële hart en de grootste stad van Zuid-Afrika.

Johannesburg is een stad met vele gezichten. waar je getuige bent van veel hoogte- en dieptepunten van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Deze kolossale metropool heeft dure kantoren, chique restaurants, winkels, universiteiten en ‘glamorous’ uitgaansgelegenheden. Althans, wanneer je je begeeft in het blanke zakencentrum en in de rijkere wijken. Maar in en rond Johannesburg liggen ook de meest armoedige sloppenwijken van het land. met hoge misdaadcijfers waar je als toerist zonder begeleiding niet moet komen.

De stad is letterlijk en figuurlijk op goud gebouwd. In 1886 vond de Australiër George Harrison het zeer geliefde blinkende metaal en veroorzaakte de langste goudkoorts aller tijden. Goudzoekers vanuit de hele wereld stroomden naar Jo’Burg en zo groeide de stad binnen drie jaar uit tot de grootste stad van het land. De stad kreeg de bijnaam ‘Egoli’: de stad van het goud. Toch heeft de stad geen gouden geschiedenis door de enorme strijd tussen blank en zwart. Vandaag de dag gonst het in de stad van de ondernemingslust onder de bijna 5 miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden Johannesburg

Het huis van Mandela
Het vroegere huis van Nelson Mandela staat op nummer 8115 Ngakane Street in Orlando West, Soweto. Orlando is een van de townships van Johannesburg. De anti-apartheid activist woonde in deze kleine driekamerwoning met zijn vrouw Winnie, tot hij in 1962 gevangen werd genomen. Na zijn vrijlating kon hij om veiligheidsredenen niet terug keren naar zijn oude huis. Hij moest Soweto verlaten.
Het kleine huis is inmiddels omgebouwd tot een museum: The Mandela Family Museum. Je kunt er een memorabele fotocollectie bewonderen. Foto’s en portretten van Mandela’s familie hangen naast eredoctoraten die hij ontving van instellingen over de hele wereld. Samen vertellen ze het levensverhaal van de beroemdste man van Zuid-Afrika.
Nelson Mandela leefde 27 jaar geketend achter tralies. Ondanks zijn periode in gevangenschap, ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij won de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. En vandaag de dag staat hij bekend als een van de beroemdste mensenrechtenactivisten ter wereld.

Apartheid museum
Op de parkeerplaats voor het Apartheid museum staan  zeven statige zuilen met de woorden: Democracy, Equality, Reconciliation, Diversity, Responsibility, Respect en Freedom. Het museum is misschien wel de meest interessante en aangrijpende expositie van heel Zuid-Afrika. Hier krijg u een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid.
Bij binnenkomst ontvangt u een kaartje waarop je ’tijdelijke’ ras vermeld staat: blanke of nie blanke. U wordt gelijk geconfronteerd met ‘aparte’ ingangspoorten. Per ras volgt u een andere weg door het museum en maakt een reis door de tijd. Van het begin van de apartheid, tot de val in 1994. Het jaar waarin Nelson Mandela zege viert.

Het museum is gebouwd als een gevangenis, inclusief schrikdraad, tralies en ongepleisterde muren. Op de wanden zijn inspirerende teksten van Mandela geschilderd. U krijgt een realistisch beeld van het keiharde bestaan als zwarte Zuid-Afrikaan tijdens de apartheid.
Gescheiden paden, aparte bankjes en afzonderlijke toiletten. Filmbeelden tonen het geweld en de demonstraties tegen het zwarte Zuid-Afrika. Een rilling loopt over uw rug wanneer u in een kamer komt waar 131 stroppen aan het plafond hoofd hangen. Een nagedachtenis aan alle geëxecuteerde politieke gevangenen.

Soweto
Er worden excursies met gids aangeboden naar Soweto (SOuth WEstern TOwnship), waarbij meestal het Freedom Square wordt bezocht waar de Freedom Charter werd verklaard in 1955.Ook rijdt u vaak voorbij Regina Mundi, een katholieke kerk gebruikt voor politieke bijeenkomsten in de tijd van de Apartheid en het Hector Pieterson Memorial Square, genoemd naar de eerste dode van de opstand in 1976 in Sharpeville.

Nog meer hoogtepunten kunt u zien tijdens een trip met de Hop on Hop off bus in Johannesburg.

Klimaat Johannesburg

Het weer in Johannesburg is het gehele jaar door prima. De zomer (onze winter) is warm met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celcius. De meeste regen valt in de zomermaanden. De wintermaanden (onze zomer) zijn droog en zacht met een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celcius.

Afstand Johannesburg – Kaapstad

Veel mensen zien graag zoveel mogelijk van Zuid-Afrika tijdens hun vakantie. Een populaire route is bijvoorbeeld van Johannesburg naar Kaapstad of v.v. De afstand tussen deze twee steden is via de kortste route 1398 km (zo’n 14 uur rijden). Er zijn echter weinig mensen die deze afstand in 1x rijden. Een populaire route is vanaf Johannesburg naar de Panoramaroute en het bekende Krugerpark, vervolgens via eSwatini (voorheen Swaziland) naar St. Lucia en Hluhluwe. U kunt vervolgens kiezen om een afstand te overbruggen door voor een binnenlandse vlucht te kiezen (bijvoorbeeld van Durban naar Port Elizabeth) of u kunt via de Drakensbergen en de Wild Coast naar Port Elizabeth rijden. Hiervandaan heeft u twee opties: via de Tuinroute naar Kaapstad rijden of via Oudtshoorn en de Route 62 naar Kaapstad te rijden.

Toevoegen aan reisplan