Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Klein Karoo

   

Het deel van Zuid-Afrika wat omschreven wordt als 'Karoo' neemt een groot deel van het land in beslag. De Karoo is onder te verdelen in 2 eco-regio's: de Succulent Karoo in het westen dat voor een deel langs de kust van de Atlantische Oceaan loopt en de Nama-Karoo wat het deel in het binnenland vormt. De Nama Karoo wordt weer onderverdeeld in de Groot Karoo in het noorden en de Klein Karoo in het zuiden in de West Kaap provincie. De Klein Karoo of Little Karoo is geografisch gezien een lange vallei die in het noorden wordt begrenst door de Swartberg Mountains en in het zuiden door de Langeberg en Outiniqua Mountains. De exacte grenzen van het gebied staan nergens omschreven maar de meeste mensen gaan uit van het gebied rond Barrydale als westelijke grens en Uniondale als grens in het oosten. De Karoo is een half-woestijn waar dus weinig regen valt, toch is de grond erg vruchtbaar en met slechts een beetje regenwater komen er prachtige bloemen op. Er komt met name lage vegetatie voor zoals fynbos, vetplanten, aloës, prachtige protea's en ook dwerg-baobabs.

De 'hoofdplaats' van de Klein Karoo is Oudtshoorn dat bekend staat om de Cango Caves, struisvogelboerderijen en de Swartbergpas. Andere plaatsen in het gebied zijn Ladismith, Calitzdorp en De Rust. De spoorlijn tussen Kaapstad en Johannesburg loopt door dit gebied en voert onder andere langs het historische dorpje Matjiesfontein.

Ondanks dat deze regio droger is dan meeste andere wijnproducerende streken, worden hier heerlijke wijnen maar ook port, brandy en muscadel geproduceerd. De Klein Karoo Wijnroute is één van de meest diverse wijnregio's in Zuid-Afrika en loopt langs de bekende en wonderschone Route 62 van Montagu in het westen tot Langkloof in het oosten.

Wie in dit gebied reist kan een bezoek brengen aan het Anysberg Nature Reserve. Het 44.515 hectare tellende natuurreservaat ligt tussen Ladismith, Laingsburg, Touwsrivier en Montagu op zo'n 4 uren rijden vanaf Kaapstad. U vindt hier het typische 'Klein Karoo veld', fynbos-vegetatie, vetplanten en op de wat hoger gelegen delen prachtige protea's. Hikers en mountainbikers kunnen zich lekker uitleven in dit gebied en vogelaars kunnen hun ogen open houden om zoveel mogelijk van de 180 vogelsoorten die hier leven te zien. Een tweedaagse paardrijtocht voert door het gebied en er zijn plekken waar rotstekeningen van de bosjesmannen te vinden zijn. In de bergen leven luipaarden, jakhalsen en caracals, maar deze schuwe dieren worden bijna nooit gezien. In het reservaat leven onder andere nog steenbokken, duikers, gemsbokken, hartebeesten, schildpadden, slangen en hagedissen.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.