Klimaat

Klimaat Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. De zon staat hier in december op zijn hoogtepunt en staat s’ middags in het noorden! De jaargetijden zijn dus tegenovergesteld aan die in Europa. Het klimaat is overwegend gematigd, alleen de randgebieden in het oosten hebben een subtropisch klimaat. Het klimaat in Kaapstad, oftewel in het zuid-westen wordt overheerst door een Middellandse Zeeklimaat.In het centrale bergland klimt de temperatuur zelden boven de 30 graden.

Nog verder naar het noorden is het klimaat droog en heet. Het warmst is het aan de oostkust met een gemiddelde temperatuur van 20,6 graden Celcius in Durban. Overdag wordt het in Durban in de zomer gemiddeld 27 graden en in de winter gemiddeld 22 graden. De temperatuur aan de westkust wordt gelijkmatig laag gehouden door de koude Benguelastroom en aan de oostkust gelijkmatig hoog gehouden door de warme Agulhalsstroom. De warmste maand in het binnenland is januari en de warmste maand aan de kust is februari. In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens (het zogenaamde Zuid-Afrikaanse ‘regenseizoen’).

In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar. Door de lage luchtvochtigheid valt er niet meer dan een dun laagje sneeuw. In 2/3 deel van Zuid-Afrika valt minder dan 500mm neerslag per jaar. De meeste neerslag valt in het noorden en oosten van Zuid-Afrika in de zomertijd. In Kaapstad valt de meeste regen echter in de maanden juni t/m september (wintertijd). De regen valt vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Ten westen van de oostelijke bergruggen valt de minste regen. Van oost naar west wordt het steeds droger en in het centrale deel heerst zelfs een steppeklimaat. In steden als Bloemfontein en Kimberley kan het makkelijk 30 graden worden. Het aantal zonneuren ligt hoog.In Kaapstad schijnt te zon gemiddeld 2980 uren per jaar en in Pretoria gemiddeld 3240 uren. Ter vergelijking schijnt de zon in Madrid gemiddeld 2910 uren per jaar en in Lissabon 2740 uren. De kustplaatsen van de Kaapprovincie en Kwazulu Natal ontvangen gem. 300 zonneuren meer dan de Canarische Eilanden.

Klimaat in Lesotho

De hoogte bepaalt grotendeels het klimaat. Het voorjaar kondigt zich aan in augustus en in de zomer, van november tot januari, zijn het bergland en de watervallen het best te bereizen. De gemiddelde temperatuur is dan 28°C. De neerslag valt voornamelijk van oktober tot april. Van mei tot juli valt er soms sneeuw en kan in het de nachten vriezen. De temperatuur is dan gemiddeld 10°C.

Klimaat in Botswana

In Botswana heerst een steppeklimaat Het zomerseizoen begint in november en eindigt in maart en het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus. De zomers zijn heet, zowel de dagen als de nachten. De temperatuur ligt rond de 30˚C en 40˚C. De warmste maanden zijn november en oktober, dan kunnen de temperaturen overdag oplopen tot boven de 40˚C. De winters zijn droog, met een gemiddelde temperatuur van 23˚C. ’s Nachts is er vorst mogelijk.

Botswana kent twee belangrijke tijden; de droge- en de regentijd. De droge tijd valt tijdens de winter en de regentijd valt tijdens de zomer. De maanden waarin de meeste regen valt zijn januari en februari. De hoeveelheid regen verschilt met een maximum hoeveelheid regen van 650 mm per jaar in het noordoosten van de Chobe District en een minimum hoeveelheid van 250 mm in het zuidwesten van de Kalahari. In de zomer kent Botswana veel regen en donderstormen, die zorgen voor een lekkere verkoeling bij het warme weer. Vaak zijn de regenstromen plaatselijk en kan het 10 kilometer verderop helemaal droog zijn. Na de regenstormen volgt vaak de sterke zonneschijn weer.

In de Kalahari woestijn heerst een woestijnklimaat. De temperatuur stijgt in de maanden juni en juli tot boven de 40˚C. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot -1˚C. Er valt hier bijna geen regen.

De beste maanden om Botswana te bezoeken zijn van april tot oktober. Niet alleen in verband met het weer, maar tijdens deze periode is het meeste wild te zien. Alle wilde dieren verzamelen bij rivieren en zijn dan het beste zichtbaar.

Klimaat in Zimbabwe

Het klimaat van Zimbabwe is (sub)tropisch. Zimbabwe is droger en koeler dan je in de tropen zou verwachten. Dit komt door de hoogte van het land maar ook doordat het land niet aan een zee of oceaan ligt. In de winter (mei tot augustus) kan de temperatuur ’s nachts dalen tot onder het vriespunt en er is weinig of geen regenval. De zomer duurt van november tot april en is tevens het regenseizoen.

Klimaat in Namibië

Namibië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het hele land is erg droog. In de zuidelijke kuststreken valt niet meer dan 150 millimeter regen per jaar. Tussen januari en april valt de meeste regen. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is december de heetste maand. Gemiddeld wordt het dan dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namibwoestijn. In sommige periodes kan het in de woestijn ook vriezen. Aan de kust is het veelal wat koeler waardoor b.v. Swakopmund een geliefde strandbestemming is in december.

Klimaat in Zambia

De gemiddelde hoogte ligt tussen 1060 en 1363 meter boven de zeespiegel en dit zorgt ervoor dat het klimaat veel aangenamer is dan in meeste andere tropische landen. Wanneer men kijkt naar het weer dan zijn er drie periodes te onderscheiden: koel en droog van mei t/m augustus, warm en droog van september t/m november en warm en nat van december t/m april. De maximum temperatuur ligt in de wintermaanden tussen 15 en 27 graden, in de ochtend en avond is het gemiddeld tussen 6 en 10 graden. In de zomer loopt de temperatuur overdag op van 27 tot 35 graden, onweersbuien komen regelmatig voor in de avond of overdag waarna de zon weer doorbreekt.

Toevoegen aan reisplan