Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Namaqualand

Namaqualand

Het gebied in de Noord-Kaap provincie dat bekent staat als Namaqualand strekt zich uit van de wilde kustlijn van de Atlantische Oceaan in het westen tot het plaatsje Pofadder in het oosten, de Oranjerivier op de grens met Namibië in het noorden en het kleine dorpje Garies in het zuiden. Het ligt zo'n 500 km boven Kaapstad en staat bekend om de grote variëteit aan vetplanten en enorme hoeveelheden wilde bloemen die in het voorjaar dit anders zo droge en kale gebied omtoveren tot een kleurenpracht. Met name de Namaqua daysies (margrieten) die zorgen voor oranje, witte en gele bloemenzeeën zijn bekend in binnen- en buitenland.

Namaqualand is een (half-)woestijn en ontvangt tussen de 50 mm en 200 mm regen per jaar. In het gebied bloeien in het voorjaar zo'n 4000 verschillende bloemen waarvan vele enkel in Namaqualand gevonden kunnen worden. Er komen 1000 verschillende soorten vetplanten voor en zij vormen zeker een derde deel van de flora in het gebied. De meest bekende vetplant is de Mesembryanthemum (vygie of middagbloem).

Wanneer de bloemen precies bloeien is afhankelijk van de natuur en dan met name de regenval. Over het algemeen is het vroege voorjaar (augustus/september) het begin van de bloeiperiode die slechts twee maanden duurt.

De kokerboom is een van de weinige grote planten in het gebied en dankt zijn naam aan de inheemse Khoi-stam die de uitgeholde stammen en takken als kokers voor hun pijlen gebruikten. Deze Khoi-stam droeg als naam Nama, waar de regio zijn naam aan ontleent. De Nama-bosmannen zijn naar Namibië vertrokken toen de blanken Namaqua kwamen bewonen om onder andere mijnindustrie (koper en diamanten) te starten.

In het gebied liggen een aantal parken en natuurreservaten zoals het Namaqua National Park (141.000 hectare, voorheen Skilpad Wild Flower Reserve), met een tweetal mooie uitkijkpunten over de bloemenvelden. Behalve een rit met de auto door het park kunt u ook wandelen of een 4x4 route rijden. Bij de monding van De Groen rivier vindt u veel flamingo's en bij de Spoeg riviermonding zijn grotten waar archeologische vondsten zijn gedaan. Andere bekende parken zijn het Richtersveld National Park en het Goegap Nature Reserve waar u onder andere hiking- en fietsroutes kunt vinden.

De nationale parken en reservaten beschermen niet alleen de flora maar ook de fauna, in het gebied leven onder andere de klipspringer, steenbok, wilde kat, aardwolf, vele vogelsoorten, baviaan en de zeldzame vleermuis-orenvos.

Volg de wegen tussen de kleine historische dorpjes Gariep, Kamieskroon, Port Nolloth, Nieuwoudtville en het grotere Springbok (belangrijkste plaats in het gebied), en geniet van de grote hoeveelheden sprookjesachtige bloemenvelden in het voorjaar.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.