Namibië
Namibië
Tussen Zuid-Afrika en Angola ligt het land Namibië. Het grenst tevens aan Botswana en Zambia. Het dunbevolkte land is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland, maar er wonen toch maar ca. 2,3 miljoen mensen! De meeste hiervan wonen in Windhoek. Zoekt u rust tijdens uw reis, dan bent u in Namibië dus zeker op de juiste plek!
Namibië is een land van contrasten en een ongelofelijke uitgestrektheid. Het kan worden onderverdeeld in 4 topografische regio’s:
– Namib woestijn
– Centraal Hoogplateau
– Kalahari
– Kavanga en Zambezi
De Namib woestijn
Dit is de oudste woestijn ter wereld, een 80 tot 150 km brede, grotendeels kale strook land die parallel loopt aan de Atlantische kust. Een onderscheidend punt is de Spitzkoppe in de Erongo regio en de Sossusvlei in het hart van de Namib woestijn. De Sossusvlei is een kleipan omringd door 400 meter hoge duinen.
Het Centraal Hoogplateau
Dit strekt zich uit van noord naar zuid en bereikt soms een hoogte van 2000 meter boven zeeniveau. Het landschap bestaat uit met zand gevulde valleien en eindeloze vlaktes. De hoofdstad Windhoek ligt op het centrale plateau, omringd door het Eros gebergte in het noorden en het Auas gebergte (2484 met) in het zuiden. Een uitschieter is de Brandberg van 2610 meter hoog.
In het noorden van het land ligt de Etosha Pan, een grotendeels opgedroogd zoutmeer met een oppervlakte van 4760 vierkante kilometer. De pan maakt deel uit van het 22.275 vierkante kilometer grote Etosha National park. Dit is een van de mooiste wildreservaten in Afrika.
Kalahari
Kalahari is het gebied wat na het plateau begint, een halfwoestijn met rode zandduinen en ruige vlaktes.
Kavango en Zambezi
Deze gebieden omvatten het meest vruchtbare deel van Namibië met het hoogste neerslagpercentage. Het ligt ten noordoosten van het Etosha National Park en is een gebied met rivieren, bossen, landbouw en savannes.
Het land bestaat dus voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Behalve langs de lange Atlantische kustlijn in het westen is er niet veel water te vinden in Namibië. De meeste rivieren die richting de oceaan stromen, vallen een gedeelte van het jaar droog en bereiken soms de zee niet.
Belangrijke rivieren die wel het hele jaar stromen zijn de Kunene, langs de Angolese grens en de Oranjerivier, die de grens vormt met Zuid-Afrika. Een zijrivier van de Oranjerivier – de Nossob – is de belangrijkste van het land.
Klimaat
Namibië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het hele land is erg droog. In de zuidelijke kuststreken valt niet meer dan 150 millimeter regen per jaar. Tussen januari en april valt de meeste regen.
Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is december de heetste maand. Gemiddeld wordt het dan dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namib woestijn. In sommige periodes kan het in de woestijn ook vriezen. Aan de kust is het veelal wat koeler waardoor b.v. Swakopmund een geliefde strandbestemming is in december.
In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijn leven vele dieren. Onder andere giraffen, spiesbokken, olifanten, leeuwen, zebra’s en jachtluipaarden kunt u hier aantreffen.
Er zijn een groot aantal wildparken in Namibië. Het bekendste wildpark Etosha National Park bevindt zich in het noorden en is het 2e grootste nationale park van het land. Minder bekend is het Waterberg National Park: aan de 50 km lange, 15 km brede en 1890 meter hoge Tafelberg leven bedreigde diersoorten.
Het groene Muduma National Park in de noordoostelijke hoek van de Kavango en Zambezi regio wordt gedomineerd door rivieren en moerassen. Dit gebied is rijk aan olifanten, nijlpaarden en andere wilde dieren. Ook is dit de thuisbasis van meer dan 430 soorten vogels.
Bezienswaardigheden
De belangrijkste bezienswaardigheden in Namibië zijn voor de meeste vakantiegangers de hoofdstad Windhoek, het Etosha National park, de Fish River Canyon in het zuiden van het land en de Sossusvlei nabij het plaatsje Sesriem.
Bevolking
Er zijn 13 verschillende volkeren in Namibië. In geen enkel Afrikaans land is het zo gemakkelijk om met bewoners in contact te komen als in Namibië. Veel mensen verstaan Engels en Duits (vanwege het Duitse koloniale verleden). De officiële taal is Engels.
Activiteiten
Namibië is een droom voor reizigers op zoek naar avontuur: in de duinen rondom Swakopmund kunt u quadrijden, sandboarden en paragliden. De duinen direct aan de kust zijn een prima oefenterrein voor deltavliegen. Paardrijden, mountainbike, wandelen, muilezel tochten maken of bergbeklimmen behoort eveneens tot de mogelijkheden. De Brandberg kunt u alleen met een gids beklimmen, maar de Spitzkoppe kunt u eventueel individueel beklimmen.
Aan de kust rond Walvisbaai kunt u per kajak het vogelleven in de lagune bewonderen. Catamaran tochten zijn eveneens mogelijk waarbij u dolfijnen , zeehonden, pelikanen, flamingo’s en (in het seizoen) walvissen kunt spotten. Kanotochten kunnen gemaakt worden op de rivieren Kunene en Okavanga. Raften kan op de langzaam stromende Orange rivier aan de grens met Zuid-Afrika. Luderitz, de Namibische havenstad is ideaal voor wind- en kitesurfers.
Accommodaties
De reizigers kunnen kiezen tussen authentieke guestfarm, Namibische lodges, tented camps of zelf kamperen met een gehuurde 4 x 4 camper. De lodges en hotels hebben restaurants. In de steden vindt u diverse restaurants, cafés en biertuinen.
Het wegennet
Het wegennet is goed ontwikkeld. Op asfaltwegen is de max. snelheid 120 km per uur. Verder zijn er vele grind- , zand- en zoutwegen waar u max 80 km per uur mag rijden. Overal geldt: let op voor dieren!
’s Nachts rijden wordt afgeraden vanwege het wild. Neem altijd voldoende drinkwater mee. Onderweg kunt u urenlang niets tegenkomen. Benzine stations zijn alleen in grotere steden. Zorg dus ook voor voldoende benzine/diesel!
Beste reistijd
U kunt het hele jaar Namibië bezoeken. Het land kent meer dan 300 zonnige dagen per jaar. In de Europese zomer is het winter in Namibië en andersom. Vanwege de lage regenval is het een zeer droog klimaat met lage luchtvochtigheid. In de zomer (tussen oktober en april kan het behoorlijk heet worden, in de winter is de temperatuur max 25 graden overdag. In de nachten kan het dan sterk afkoelen en er kan zelfs vorst voorkomen. Aan de kust zijn de temperaturen wat milder en ook is het daar natter en winderig met soms kustmist. De meeste regen valt tussen december en maart.
Handige informatie:
- De muntsoort in Namibië is de Namibische Dollar (N$) welke dezelfde waarde heeft als de Zuid-Afrikaanse Rand. Credit cards worden algemeen geaccepteerd en u komt in grotere plaatsen ATM geldautomaten tegen. Betalen met pinpas (debit card) is ook mogelijk bij de meeste grote supermarkten en restaurants. U kunt in Namibië wel betalen met Randen maar in Zuid-Afrika niet met de Namibische dollar!
- In Namibië wordt Engels, Duits en Afrikaans gesproken maar ook verschillende inheemse talen zijn nog te horen in het dagelijks leven.
- Om vanuit Zuid-Afrika Namibië met een auto te bezoeken moeten voor vertrek grensoverschrijdingsdocumenten voor de auto worden aangevraagd. Sommige auto- en camper verhuurders stellen daarbij strikte beperkingen aan de wegen welke u mag berijden met uw voertuig, dit geldt met name voor niet-4×4 auto’s en campers. Informeer bij onze travel consultants naar de 4×4 auto’s of campers welke geschikt zijn voor uw reisroute!
- Het kraanwater is grotendeels drinkbaar.
- Restaurants hebben veelal een Europese standaard
- Vaccinaties zijn niet verplicht. Malaria profylaxe wordt aanbevolen voor het noorden.
- Zorg altijd voor een goede reisverzekering.
- Een geldig paspoort is vereist dat nog 6 maanden geldig is na thuiskomst. Er is geen visumplicht. Het paspoort moet wel 2 lege bladzijdes hebben voor de sticker die u bij de douane krijgt. Tevens een bevestigde terug- en/of door vlucht. Kinderen dienen een eigen paspoort te hebben.
- Tijdsverschil: in de Europese zomer geen, in de winter slechts 1 uur.
- De luchthaven van Windhoek ligt ca 45 kim buiten de stad en heet: Hosea Kutako International Airport. Doorverbindingen zijn mogelijk naar Walvisbaai, Luderitz, Oranjemund, Ondangwa, Rundu en Katimo Mulilo
-
Let op: U mag geen plastic tassen meer meenemen naar de nationale parken. Alle tassen worden bij de gate ingenomen.