Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Panorama route

Panorama Route en Watervallen

De Panorama Route langs de Blyde River Canyon in de provincie Mpumalanga is ongetwijfeld één van de mooiste en populairste reisbestemming in Zuid-Afrika. De route leidt door de prachtige ruige bergketens van de Noordelijke Drakensbergen. Dit dramatische landschap met haar grote hoogten en diepe dalen biedt een spectaculair uitzicht en zorgt voor fantastische foto's. Misschien denkt u zich al een kleine voorstelling te kunnen maken van de vergezichten die u vanaf hier over het prachtige natuurschoon heeft. Maar de werkelijkheid zal alles overtreffen.

Het is een gebied met leuke plaatsjes als Pilgrim's Rest, Hazyview, Ohrigstad en Graskop om er maar een paar te noemen. Er zijn tal van avontuurlijke activiteiten; u kunt er grotten bezoeken, meer te weten komen over de tijd van de gouddelvers en de tijd van de voortrekkers. Maar vooral is het de plaats om u te laten overweldigen door al het natuurlijke schoon dat zich hier voor u openbaart.

De spectaculaire Blyde River Canyon is de derde grootste Canyon in de wereld en heeft een totaal andere aanblik dat de Fish River Canyon in Namibië en de Grand Canyon in Amerika. Hier is de Canyon namelijk gevuld met weelderige begroeiing en er komen ook tal van wilde dieren voor. Daarmee is het dus de grootste met bos en groen begroeide Canyon in de wereld. De slingerende weg langs de Canyon biedt in elke bocht een fascinerend schouwspel met vaak waanzinnige uitzichten als u over de rand zo'n 800 meter naar beneden kijkt en daar de rivier ziet.

Het Blyde River Canyon Nature reserve heeft tal van prachtige uitkijk punten. Ten noorden van Graskop vindt u God's Window vanwaar u een geweldig uitzicht heeft op het Lowveld. Aan Het begin van de Canyon vindt u de Bourke's Pot Holes en aan het einde de Three Rondawels ook wel Three sisters genoemd. Vanuit verschillende uitkijk punten heeft u een zicht op de 33 kilometer lange kloof. Een gebied ontstaan door wind, erosie en de samenvloeiing van de rivier de Treur en de Blyde. De rivieren hebben hier tonnen rots verplaatst naar en langs de lowvelds tot aan de Indische oceaan.

Het landschap van het 25.000 hectare grote natuurreservaat de Blyde River Canyon Nature Reserve is uniek, de flora is weelderig en gevarieerd, iets wat er voor zorgt dat verschillende dieren zich hier ook thuis voelen. U kunt hier de kolonie van de zeldzame kale ibis vinden, maar ook dassies, rietbok, impala, kudu, waterbok, gnoe en zebra. Ook de Samango apen, de bushbabies, bavianen en vervet aapjes slingeren zich door dit prachtige gebied. Rond de rivieren en dammen vindt u watervogels, otters, nijlpaarden en krokodillen.

Bij de Abel Erasmus Pass moeten vogelliefhebbers zeker even de borden volgen met 'Place of Birds', want hier heeft u de mogelijkheid om één van s 'werelds zeldzaamste vogel te zien de Taita Falcon en er heeft zich hier een paartje gesetteld.

Andere hoogtepunten tijdens deze Panorama Route zijn de vele prachtige watervallen bij Graskop en Sabie.

 

Zo'n 8 kilometer van Graskop vindt u de Lisbon Falls. Deze waterval met haar 92 meter lange waterstroom over een haast rond gevormde rots vorm is de hoogste waterval van de Panorama route. En na de Lone Creek Falls ook wel de mooiste. De naam is ontstaan toen de plantages die hier gevormd werden de namen kregen van Europese hoofdsteden. Het is mogelijk om de klim te maken naar het eerste platvorm van rotsen waar een paar rots meertjes liggen. Houd er rekening mee dat de rotsen glad zijn en blijf dan ook vergenoeg van de rand. U wordt ten strengste afgeraden om de waterval over te steken, jaren geleden is hier een toerist door de stroom mee naar beneden genomen.

Op 10 kilometer van Graskop liggen de Berlin Falls en dat is maar 6 kilometer van de Lisbon Falls dus een kleine moeite om ook deze even van dichtbij te gaan bewonderen. En wellicht komt of gaat u naar God's Window wat ook 10 kilometer hiervandaan ligt. De waterval is spectaculair omdat de waterstroom hier door de rots gaat, ze begint als een sterke straal maar waaiert uit in een brede waaier om 45 meter lager in een meertje te verdwijnen.

Op 15 kilometer van Graskop vindt u de tweeling waterval de Mac-Mac Falls met een hoogte van 65 meter zijn zij de tweede hoogste watervallen aan de Panorama route. Sinds 1983 zijn deze watervallen uitgeroepen tot nationaal monument. De waterval is vernoemd naar de Schotten omdat het vooral hen waren die hier naar goud zochten. Er is een stijl pad wat naar een uitkijk platform boven de watervallen leidt. Deze waterval had oorspronkelijk maar 1 stroom maar de gouddelvers creëerde een tweede, toen zij ietwat te enthousiast met dynamiet werkten. Of het ooit geleid heeft tot het vinden van meer goud zullen we helaas nooit weten.

Dichtbij vindt u een plaquette langs de weg die Sir Percy Fitzpatrick volgde met zijn trouwe viervoeter zijn Staffordshire terriër, Jock. Zeer bekend door alle verhalen en later de boeken Jock van de Bushveld.

Op zo'n 3 kilometer afstand liggen de Mac-Mac Pools, het zijn door de natuur gevormde zwem plekken onderbroken door lage cementen muurtjes. Een heerlijke fris koele duik kunt u hier nemen na een warme dag van reizen door de Panoramaroute. Het is ook een populaire picknick plaats en vanuit hier kunt u de prachtige 3 kilometer lange Secretaris Bird route gaan lopen.

Op 17 km van Graskop liggen de Forest Falls dit is de enige waterval die breder is dan dat hij hoog is. Als u deze waterval wilt bezoeken zult u vanaf de parkeerplek zo'n 7 kilometer moeten wandelen, een vergunning hiervoor is nodig en verkrijgbaar bij het Mac Mac Forest retreat.

Bij Sabie liggen de Sabie Falls deze kunt u bereiken via een korte wandeling. Vanaf het uitlijkpunt ziet u de waterval zo'n 73 meter naar beneden vallen en ergens daar beneden kunt u nog de overblijfselen zien van een oude elektriciteit centrale die ooit zorgde voor de stroom voor Sabie.

de Bridal Veil Falls voorstellende een bruidssluier liggen zo'n 6 km van Sabie. Een uitdagende wandeling van ongeveer 750 meter door inheemse wouden leid u naar de 70 meter hoge waterval.

de Horse Shoe Falls ligt zo'n 12 km buiten Sabie en deze waterval neemt de vorm van een hoefijzer aan. Aan dezelfde weg passeert u de Lone Creek Falls de prachtige 68 meter hoge waterval is tot nationaal monument verklaard en bereikbaar via een 200 meter lange wandeling door een inheems bos waarna u uitkomt bij de voet van de waterval.

De mooiste vergezichten in deze prachtige omgeving heeft u in de droge wintermaanden, in andere tijden van het jaar kan er een behoorlijk wolkendek of mist zijn.
Houdt u er rekening mee dat op bijna alle stopplaatsen een klein bedrag aan parkeer/entree geld gevraagd wordt ( Rand 5 tot Rand 30). U vindt er vaak ook souvenir kraampjes, picknick plaatsen en toiletten.

De grotten van Echo liggen op ongeveer 25 kilometer van Ohrigstad hier waar ooit krachtige Afrikaanse stammen leefden als de Pedi, Mapulane en de Swazi's. De grotten zijn ontdekt in de twintiger jaren en zijn nu een Historical Monument. Met prachtige kamers van wel 60 meter hoog een bezoek zeker waard. De naam is ontstaan door het geluid van de drums dat een echo gaf en gebruikt werd als waarschuwing tegen naderend onheil. Sommige tunnels zijn zo'n 40 km en het geluid verspreide zich dan ook gemakkelijk over een grote afstand. Er is een speciale route voor de meer avontuurlijke bezoeker...let wel deze is niet voor mensen die last hebben van claustrofobie!
Iets verder gelegen vind u het Museum of Man waar vreemde voorwerpen ooit gevonden in deze grotten tentoongesteld worden. Bushman Rock Shelter en The Shoe zijn ook op steenworp afstand en nu u er toch bent...

Hier aan de Panorama route kunt u een aantal adrenaline verhogende activiteiten ondernemen als foefiesliden, bungee jumpen en abseilen, wild water raften, ballon varen, 4x4 routes rijden, mountain of quad biken, helicopter vluchten maken en rotsklimmen. Maar ook een terug in de tijd gaan en op zoek gaan naar goud...

Heel relaxed is het om te gaan wild spotten, forel vissen, wandelen, te gaan golfen, paardrijden, hiken, vogels kijken of heerlijk te zitten aan één van de vele rots meertjes.

U kunt een bezoek brengen aan een Shangana Cultureel Village, een koffiefarm of zijdefarm en ook dichtbij zijn het Wildlife Rehabilitation Centre Moholoholo en een reptielen park

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.