Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Reacties op autoreizen 2016

december 2016

Geacht team van de Zuid-Afrika Specialist,

Samenvattend kunnen we zeggen: "wederom een fantastische reis met een prima organisatie van de ZA specialist". We hebben bijzonder van de reis genoten en alles was tot in de kleinste details geregeld.  In eerste instantie vond ik het "iets overdone" om een SUV te krijgen, maar wat waren hier later blij mee!  Sommige weggetjes naar wat afgelegen plaatsen waren meer kuil dan weg. De locaties waren (op één na) schitterend. Die ene locatie die wat minder was hadden wij in Swaziland, maar dat was meer een "stopplaats". Overigens: de staf aldaar was bijzonder vriendelijk en behulpzaam en de "braai" was prima.

Toplocaties hadden we zeker:
Hoyo hoyo: dieren te over op een steenworp afstand van het terras
Leopard mountain lodge: schitterend
Rhino lodge: heel mooi

Alle lodges hadden plussen en - bijna geen - minnen, zie het overzicht in pdf.

We hebben veel gezien. De consequentie hiervan is dat we veel kilometers (ca. 3,500) hebben gemaakt.  Kortere afstanden houdt in: minder zien. Ook was het fijn af en toe twee dagen op een mooie locatie te zijn - we hadden graag nog een extra nacht in Leopard lodge gebleven. Moeilijke keuzes, allemaal .En dan de vele foto's. Ik had al een foto van de Hoyo Hoyo gestuurd die ik prompt op Facebook terugzag!  Ik heb de foto's nog lang niet allemaal uitgezocht, maar heb even een tiental foto's van de big five en aantal foto's van de respectievelijke Iketla, Hazyview en Cleopatra lodges bijgesloten. Begin volgend jaar nemen we waarschijnlijk weer contact met U op over ... Namibië.  Maar nu eerst nagenieten van Zuid Afrika.

Hartelijke groet,

Johan Brouwer

december 2016

Beste Ester,
Mijn last minute beslissing om naar Zuid Afrika te gaan was uitdagend en heeft ertoe geleid dat elke dag een geweldige ervaring was. Binnen 1 dag heb je alles geregeld zodat ik 4 dagen later kon vertrekken naar een voor mij onbekende bestemming. Alles, maar dan ook echt alles verliep vlekkeloos en was tot in de puntjes verzorgd. De transfers, de locaties, accommodaties en de hoogtepunten die ik graag wilde beleven zijn gerealiseerd. Zuid-afrika heeft mijn hart gestolen en een volgende keer weet ik jullie te vinden.  Ik kan iedereen jouw expertise aanraden en de snelheid waarmee je voor mij een topreis hebt gerealiseerd is verbluffend.  Mijn dank is groot!
groet, Bernadette

december 2016

Dag Ester en collega's,

Wij hebben van minuut één tot de (bijna) allerlaatste minuut genoten van onze vakantie en van Zuid-Afrika en zijn weer veilig thuis. (De laatste minuten hadden te maken met iets waar jullie weinig invloed op hebben... enorme turbulentie en blikseminslag tijdens de vlucht van PE naar Joburg). Zodra er even wat meer tijd is, zullen we wat uitgebreider reageren en foto's sturen.

Hartelijke groet,
Dora en Monika

november 2016

Beste Hanneke,,
Onze excuses voor de laattijdige reactie. Er is veel gebeurd tijdens en na de reis.

Ten eerste wil ik mijn oprechte dank geven aan de persoon die ons reisschema samengesteld heeft. Het was een SUPER 'once in a lifetime' ervaring. Ik kan bij gebrek aan andere woorden het niet anders zeggen. Dit was de trip die we nooit verwacht hadden, maar zo immens van genoten hebben dat we nog elke dag terug denken aan het één of het andere moment wat we beleeft hebben.  De verblijfplaatsen waren één voor één echte parels en zo perfect. Vanaf het korte verblijf op de luchthaven tot het laatste verblijf in Antbear was gewoon te mooi om waar te zijn. Alles was perfect geregeld en nergens waren er problemen of misverstanden.  Telkens als we ergens aankwamen vielen onze monden open van verbazing waar we opnieuw terecht gekomen waren.  De trip op zich was echter heel druk, maar dat was natuurlijk een keuze van ons. Hierdoor vonden we dat we enkele dingen gemist hebben omdat we soms laat toekwamen 's avonds en de dag nadien al weer verder moesten (in Swaziland in Phophonyane falls).  We wilden op enkele plaatsen toch wel een beetje meer tijd gespendeerd hebben om de omgeving te verkennen. De plaatsen waar we zeker langer wilden blijven was Imbali Lodge, Needles Lodge, Leopard mountain Lodge en Shark & shoal (umkomaas). Dit waren toch wel de hoogtepunten voor ons.

Ik voel me toch genoodzaakt om een kleine opmerking te maken omtrent het duikcentrum 'sodwana bay dive center'. Dit was spijtig genoeg zeer onder de verwachting (tot zelfs uitemate slecht). De duikbegeleiders waren niet geïnteresseerd, het duikmaterial was oud (verroest) en versleten (duikpakken gescheurd) en de duiken waren niet de moeite waard en gevaarlijk (de bootritten tot de duikplaats aan volle vaart op hoge golven). Dit was voor ons echt de enige negatieve ervaring tijdens de hele trip. De tweede duikplaats en verblijf in Umkomaas daarentegen waren prachtig en een super belevenis. Om eerlijk te zijn hadden we liever enkele dagen hier verbleven dan in Sodwana bay. Het was dag en nacht verschil tussen de 2 manieren van aanpak en de beleefdheid. Ik raad daarom de verblijfplaats in Umkomaas (en het duiken) ook zeker aan. We hebben toch wel alles gezien en geproefd zodat wij een 'taste of Africa' gekregen hebben. We hebben alleszins besloten om toch nog eens terug te keren naar Zuid-Afrika als we een beetje meer tijd hebben om alles op een meer gematigd tempo te zien :)  Een klein opstootje tijdens de laatste dagen: Ik heb een tekenbeet opgelopen ergens in de eerste dagen. Het gevolg was een hoge koorts de twee laatste dagen van ons verblijf. Ik ben toch nog tot thuis geraakt en ben dadelijk het ziekenhuis in gegaan waar ze de vaststelling gedaan hebben (Rikettsia door een afrikaanse tekenbeet). Met een antibiotica kuur was het euvel na een week verholpen. (vandaar de laattijdige reactie :) )We hebben wel veel foto's gemaakt, deze zijn echter in een zeer gedetailleerd formaat waardoor de bestanden zeer groot zijn zodat ik ze niet kan doorsturen.

Nogmaals bedankt voor deze ervaring.

Vriendelijke groeten,
Johan Bruyninx en Monika Borawska

november 2016

Wij zijn allemaal uitermate tevreden over uw organisatie!!!!!
Alles was perfect geregeld!  Heel plezierig contact gehad met uw medewerker Hanneke.  Oftewel één en al lof! Wij zullen uw organisatie zeker aanbevelen.

Tip: in Paternoster staat ook een zeer geschikt hotel voor uw organisatie Het Abalone House, maar deze is misschien al bekend bij u.  note ZAS is bekend bij ons en werken wij ook mee samen :)

Met vriendelijke groeten,
Wiesje Poolen

november 2016

Geachte dames/heren van het managementteam,
We hebben genoten van een fantastische vakantie en zijn ook uw organisatie daarvoor veel dank verschuldigd. De hotels waar wij verbleven waren zeer goed. Ook de verdere adviezen pakten zeer goed uit. Een tien met een griffel voor onze gids James Parrington. De lunches bij Bientang Cave in Hermanus en La Petite Ferme in Franschhoek kunnen wij iedereen aanbevelen. Goed eten maar vooral een spectaculair uitzicht.  De persoonlijke aandacht die wij in Franschhoek kregen van uw medewerker Ester Koenders is ook zeer gewaardeerd. Ester heeft ons reeds in de voorbereiding van de reis zeer goed geholpen.  Onze reis eindigde met twee wildparken. Addo Elephant Park was zeer de moeite waard. Onze laatste stop bij Kwandwe Game Reserve overtrof alle verwachtingen. Eten, slapen, service, entourage maar vooral de game drives. Iets om nooit te vergeten.
met vriendelijke groet,
Frits & Netty Schmidt 

november 2016
Een goede morgen. Ik heb niet eerder gereageerd maar de complimenten zoals jullie alles verzorgd hadden. Wij hebben geen ellende mee gemaakt en alles was prima. 
Toen wij bij het Brenwin Guesthouse kwamen dachten wij als dit maatgevend is voor de rest van onze vakantie dan komt het wel goed.  Als laatste zijn wij daar weer geweest. Toen dachten wij dit was de minste. Echt de complimenten voor de gekozen lodges. Wij  kunnen terug kijken op een bijzonder geslaagde vakantie. Wij hebben heel de vakantie prima weer gehad. Wij zijn in verschillende parken geweest maar hebben geen leeuwen gezien. Ook de walvissen hebben wij op drie plaatsen geprobeerd te spotten maar ook dat lukte niet.

Op één locatie hadden wij geen klik met de eigenaar. (Port Wine Guesthouse).De locatie was wel mooi maar Pierre probeerde vriendelijk en gastvrij te zijn maar dat lukte hem niet echt.  Hele bijzondere locaties vonden wij: Montagu Vines House, De Zeekoe Guest Farm, Double Dutch wat een bezieling en mooie locatie, The Bleu Lagoon House in Cap Algulhas en ga maar door.  Een topper was ook de Kundudu Guest House met een prive safari door de eigenaar.

Ik kan iedereen ook aanraden om bij jullie een reis te boeken. Complimenten.

Vriendelijke groet Theo de Bruin.

november 2016
Hallo Ester,
Dank je voor het hartelijk welkom. Na drie weken thuiskomen en direct dit mailtje is toch leuk. 

Ik wil graag onze ervaringen delen met jullie en met mensen die nog willen gaan boeken.  Wij hadden een nachtvlucht en kwamen 31 oktober 's ochtends op  vroeg aan in Johannesburg. Na een uurtje paspoortcontrole de huurauto op gehaald en op weg naar Hazyview. Perfect te doen en het beviel ons erg goed om zo de hele dag nog voor je te hebben. Wij hadden gelukkig wel kunnen slapen in het vliegtuig. Het weer was prachtig dus hebben we de route door de bergen gedaan i.p.v. over de snelweg. Om een uur of vier waren in Chesnut Lodge, wat een mooie plek is. We konden gelijk het zwembad in. Zeer goed verblijf en prima verzorgd. De gastvrouw maakte 's avonds een diner waarvoor je je kon opgeven. Chesnut Lodge ligt enigzins buiten Hazyview, wat niet erg is aangezien Hazyview niet echt een gezellig plaatsje is, wat wij ervan gezien hebben in ieder geval. De tweede dag hebben we de panorama route gereden. Prachtig, alle hoogtepunten zoals God's Window, de Potholes en de Three Rondaveles gezien. Na de tweede overnachting in Chesnut Lodge gingen we naar Shindezela Tented Camp in het Timbavati Game Reserve. Wat een prachtige tijd hebben we hier gehad. Alles goed verzorgd en prima eten en prachtige game drives samen met onze ranger/tracker Sam. De big Five gespot. We verbleven hier twee nachten. Echt heel speciaal om dit mee te mogen maken. Daarna op eigen gelegenheid naar Skukuza. We moesten eerst we terug naar weg en vandaar uit zijn we weer via de panorama route via Hazyview naar het Krugerpark gereden. Skukuza is een soort Center Parc in het Kruger park. Goed restaurant, netjes maar een beetje onpersoonlijk. We bleven hier maar één nacht. Na Skukuza zijn we via het Krugerpark richting Swaziland gereden. Bij de grens een klein beetje oponthoud gehad. Duurde al met al een klein uurtje. In het Hlane park (met restaurant) troffen we een gemoedelijke sfeer met een prachtig uitzicht op de drinkplaats waar vele dieren langs kwamen. We zaten hier één nacht. Op naar Hluhluwe Game resort. We verbleven in het Hilltop Resort. Een aanrader. Prachtige plek met mooi uitzicht vanaf onze veranda. Twee nachten verbleven we hier. We hebben ons hier prima vermaakt. Ook hier is een restaurant aanwezig.

Omdat we hadden aangegeven dat we graag wilden wandelen zijn we de laatste anderhalve week in drie parken geweest allen in de Drakensbergen. Vanaf Hluluwe gingen we dus ruim 500 km verderop naar het  uKhahlamba-Drakensberg Park. Was een pittig stuk rijden maar te doen. Onderweg nog even bij de Indische oceaan gestopt en via de kunst route (vanaf Pietermaritzburg) zijn we daar om een uur of vijf gearriveerd. Wat nog wel even een dingetje was, de laatste 18 km naar Giant's Castle zijn onverhard, op dat moment hoosde het van de lucht en we waren even bang dat we zouden stranden. Overigens toen we in het park aankwamen (waar het asfalt weer begon?) begon het zonnetje weer te schijnen.   Giant's Castle was echt super. Mooie wandelpaden en routes en prachtig resort met een heel goed restaurant. Na drie nachten zijn we doorgereisd naar Royal Natal Park (Thendele upper camp)waar het zowaar nog mooier was. Vanaf hier kwam onze dochter erbij die voor een stage een half jaar in Bloemfontein zat. We hebben heel veel gewandeld o.a. de Thendele Gorge (kloof) en de Tiger Falls route. Allebei een aanrader. Oh ja, geen restaurant in Royal Natal park dus zelf van te voren boodschappen gedaan ( wij wisten dit gelukkig van te voren). Na vier nachten weer verkast en nu naar Golden Gate National Park. Ook weer prachtig. We verbleven daar drie nachten. Een aanrader is het  plaatsje Clarens. Echt super leuk en gezellig met een plein en allemaal restaurantjes en winkeltjes. Ligt op 20 km vanaf Golden Gate Hotel. We hebben daar elke avond gegeten. In het Golden Gate park zijn ook weer allemaal wandelingen te doen. Op de laatste dag onze dochter in Harrismith weer op de bus gezet richting Bloemfontein en wij richting Johannesburg. (zo'n driehonderdvijftig km). Onderweg nog een gigantische stormbui met hagel en al over ons heen gehad. Echt noodweer, iedereen langs de kant stoppen, maar een half uur later reden we weer in het zonnetje met 28 graden. Huurauto ingeleverd, zonder problemen ruim 3200 km gereden en exact op tijd vlogen we om 20:20 terug naar huis. Einde van een prachtige vakantie en ervaring.  Wat ons meeviel: Alles goed geregeld. Super, complimenten!  En Zuid-Afrika is echt een mooi land.   Wat ons tegenviel: bij de parken moest je conservation fee betalen, bij sommige parken weinig maar bij sommige toch best wel pittig (ruim 100 euro bij Golden Gate park wel voor drie overnachtingen en ruim 40 euro bij Skukuza voor één overnachting).

Bedankt Ester/Zuid-Afrika specialist.

Groeten Perry en Mirjam van den Berg.

note ZAS: op onze website en in onze offertes staat altijd vermeld dat conservation fees ter plaatse voldaan moeten worden. Het betreft regerings instellingen.

november 2016

Hallo Hanneke en collega's,
Wij hebben super genoten van onze reis in Zuid Afrika. Wat een diversiteit biedt jullie land, zowel natuur, cultuur, mensen en dieren. De locaties waren geweldig, vaak kleinschalig maar altijd verrassend. We zagen de Big 5, vooral ons eerste privé wildpark was overweldigend. Een reis die zeker voor herhaling vatbaar is, nogmaals bedankt voor alle goede zorgen.

Groetjes Ed en Maria Michelbrink

november 2016

Hallo Ester,

Hartelijk dank voor de welkomstmail, maar vooral ook voor de aandacht tijdens de reis. Het is zo verrassend en attent om ergens aan te komen en te horen dat Ester al gebeld heeft om de groeten te doen en te vragen of we goed zijn aangekomen. Dit was onze 2e reis met Zuid-Afrika Specialist en wederom hebben we een fantastische reis gehad en delen we dit gevraagd en ongevraagd aan iedereen die we tegenkomen. Deze keer hebben we gekozen voor een iets langzamer reistempo en dat is goed bevallen. Gestart in Kaapstad en 2 dagen hop on hop of genoten van wat deze stad te bieden heeft met de Tafelberg en Kirstenbosch als hoogtepunten. The Blackheath lodge heeft zijn nr 3 beoordeling  op tripadvisor zeker verdiend, helemaal top.  Op weg naar Paternoster heerlijk geluncht in Stellenbosch bij Tokara (de wijntjes kenden we al vanuit Nederland).  Tja Paternoster, wat een heerlijk relaxt en vriendelijk dorpje aan de West Coast. Prachtige kamer in Dunes Boutiques Guest House meteen aan het strand, heerlijk.  De restaurantjes waren alvast spontaan voor ons geboekt en waren prima.  Heerlijk uitgerust konden we vroeg op voor onze tocht naar Sanbona Wildlife Reserve. Een luxe adults only lodge waar we onder de bezielende leiding van onze gids Alwin diverse gamedrives hebben gedaan. Hoogtepunten waren Fluffy (de witte mannetjesleeuw) en te voet heel dichtbij een cheeta en neushoorns (spannend...). Via de prachtige route 62 (tussenstop bij Ronnie's Sex Shop, kijken of mijn BH er nog hing haha) naar Knysna aan de kust. De dames van Double Dutch zorgen er meteen voor dat we ons thuis voelden. Met hun tips ( Featherbed Nature Reserve, Knysna Elephant Park en wandeling op Robberg/Plettenbergbay) hebben we ook hier weer maximaal genoten.  Tja en dan door naar Swellendam, Jan Harmsgat Country House, wat een ervaring. De 4x4 drive over het estate met wijnproeverij was zeer verrassend doordat er ook een kudde zeldzame witstaart gnoe's op het terrein leeft. Het eten was top en een aanrader is de buitenpicknick bij het houtvuur. In Hermanus verbleven we bij 138 Marine Beachfront Gueshouse. Hier hadden we zelfs vanuit de douche uitzicht op zee. Hoogtepunt daar was de shark cage dive vanuit Kleinbaai. We hebben 9 verschillende witte haaien, dolfijnen en een pijlstaartrog gezien.  De laatste dag was onze trouwdag en dankzij de tips van onze gastvrouw Belinda ook onvergetelijk.  De moraal van het verhaal (sorry voor de lange mail) is natuurlijk dat Zuid-Afrika een fantastisch vakantieland is, maar dat er maar 1 Zuid-Afrika Specialist is die weet waar je dan echt moet zijn. Baie dankie!

Bert en Petra Lichtenberg

november 2016

Hallo Ester,

We hebben een geweldige vakantie in Zuid Afrika gehad. Alles was super geregeld en we hadden mooie verblijven.

Groeten,

Angelique Kok

oktober 2016

Hallo,
Sorry van deze late reactie maar onze weken na deze vakantie waren heel druk.  Maar om op jullie vraag te antwoorden, wij hebben een fantastische vakantie gehad in Zuid-Afrika. Dit komt natuurlijk door het mooie land met zijn vele facetten maar ook door jullie deskundig advies en prima service. Al onze verblijven waren prima, de reservaties waren perfect gebeurd en de kwaliteit op het gebied van ligging, service en faciliteiten waren ronduit schitterend. Uitschieters voor ons waren de Hoyo Hoyo Safari Lodge in het Krügerpark, Pictures Guest House in Oudtshoorn en vooral de Sederkloof Lodge in de Baviaanskloof. Puur genieten. Iets minder was het Sandals Guest House (niet zo vriendelijk, kamers niet klaar, koel ontvangst, ...) en het Marine Beachfront Guesthouse (eigenares deed héél eigenaardig, was verstrooid en haar uitspraken waren moeilijk om te begrijpen ... Ook was hier geen aanbod van enige drank in het overigens mooie huis waardoor je elders naartoe moest).  Maar deze laatste zaken zijn enkel maar details bij een super vakantie, we willen direct terugkeren.

Bedankt voor het prima advies en misschien tot nog eens!

Kurt en Els Van Moeseke-Herremans

oktober 2016

Hallo Ester,

Ja, graag delen wij natuurlijk onze goede ervaring met jullie en de super reis naar de Westkaap.  De foto's zijn bijna klaar :-) en ik deel graag een kleine selectie met jullie. Ik weet niet welk formaat/grootte het handigste is voor jullie. Bijgaand een aantal die ik 80% per foto heb verkleind. Goed genoeg voor een webpagina denk ik. Mocht een betere resolutie nodig zijn, laat maar weten. De hele reis was uitstekend. We hadden al vroeg geboekt en dus al lang kunnen uitkijken naar deze reis. Voordeel daarvan was ook dat jullie volgens mij de mooiste kamers in de hotels hadden kunnen aanvragen. Op alle vier locaties hadden we mooi uitzicht en/of rustige ligging. Kaapstad had natuurlijk het meeste te doen en de trip naar de Tafelberg was nog veel mooier dan gedacht. Iedereen zegt dat je dat echt moet doen en de wachtrijen voor de kabelbaan gewoon moet accepteren.  Dat hebben we gedaan en een prachtige zonsondergang op de berg kunnen meepikken. Mocht er nog een volgend bezoek aan Kaapstad komen, dan ga ik er nog meer tijd voor uittrekken en de berg beklimmen. Andere hoogtepunt was Franschhoek waar we in Leeu House verbleven. Veel toeristen namen foto's van dit hotel en wij mochten er gewoon verblijven. Met het hotelpersoneel  hadden we daar ook een goede klik. Overal is de service trouwens geweldig, dat hoort volgens mij ook echt bij Zuid-Afrika.

Bushman's Kloof was ook heerlijk. Goed dat jullie ons overtuigd hebben dit niet over te slaan. Lekker genieten, oog voor detail en leuke uitstapjes. De gidsen zijn echt goed daar, en konden ook je interesse wekken voor zaken waar je anders minder aandacht voor hebt. Je kunt je hier helemaal in de watten laten leggen. Al met al zouden we zo weer naar Zuid-Afrika willen (ik vergat nog het heerlijke eten en drinken wat, door de goede koers van de rand, niet duur is). Misschien de volgende keer de Gardenroute, die hebben we nog niet gedaan, en natuurlijk weer direct via jullie aanvragen en boeken. Voor onze reis hadden we 3 aanbieders vergeleken, maar we hebben nu geleerd dat je dat eigenlijk helemaal niet hoeft te doen. Door jullie manier van werken (geen tussenpersonen), jullie kennis van het land en accommodaties, goede prijs en uitstekende service (snelle reactietijden op vragen!) steken jullie met kop en schouders boven alle andere aanbieders uit.

Heel erg bedankt voor het verzorgen van deze reis. Geweldig!!!

Groet,

Sander en Ageeth.

oktober 2016

Hallo,
Uiteraard mag u een review van ons op uw site zetten.
Wij hebben erg genoten van de door u georganiseerde trip van 10 dagen. De accommodaties waren prima en hadden zonder uitzondering ontzettend vriendelijke en behulpzame gastheren/vrouwen en waren goed gesitueerd.  De safari-locaties (Kololo en Madikwe) waren super en die hadden we zelf nooit kunnen vinden. Top.  Het enige minpuntje aan de trip was de overnachting in Louis Trichard. In de route moesten we daar wel veel kilometers voor rijden (en de volgende dag ook). Bovendien was er niet zo veel te doen. We hebben daar trouwens wel lekker geslapen en gegeten.
Met vriendelijke groeten,
Roel Ramaker

oktober 2016

Beste mensen van Zuid-Afrika Specialist,
Net terug van onze 22-daagse Zuid-Afrika reis en fijn om dan een 'welkom thuis'  te ontvangen. Het was een mooie reis, het is een mooi land maar we zijn wel onder de indruk van de nog  steeds bestaande tegenstellingen tussen blanken en zwarten. Ik wil jullie graag hartelijk danken om alles zo goed voor ons te hebben geregeld. We zijn zeer tevreden over de accomodaties. Nu zouden we zeker in enkele verblijven  een dag langer boeken omdat ze ons zo zeer bevielen o.a. Reilly's Rock in Swaziland of ook omdat de streek ons zo aansprak bv.Stellenbosch. Maar telkens weer: vriendelijke  ontvangst, lekker ontbijt..... Een pluim ook voor de gidsen die jullie voor ons hebben gekozen o.a. Voor de townshiptour in Kaapstad en voor het bezoek aan Pretoria; zij waren top.
Wanneer we terug naar Afrika komen dan kloppen we zeker bij jullie aan.

Groetjes Rosette Truyens

oktober 2016

Beste Zuid-Afrika Specialist,
Excuses voor mijn late reactie, maar na terugkomst uit Zuid-Afrika is het gelijk erg druk geweest qua werk en zat ik afgelopen week in Vancouver voor mijn werk. 
We zijn zeer tevreden over de reisconsulent en jullie uitstekende service!  Reactie op vragen van onze kant en bevestiging en wijzigingen waren zeer snel en het contact was super vriendelijk.

Rhino Ridge Lodge was fantastisch. We hadden helaas het weer deels niet mee (kwamen aan met 37 graden en daarna 2 dagen storm en regen). Aangezien het nooit had geregend sinds de lodge was gebouwd bleek dat de daken (nog) niet helemaal waterdicht waren, maar men heeft met een noodoplossing e.e.a. goed opgelost en we kregen heel netjes een heerlijke fles wijn bij het eten van het huis. Andere stellen kregen hetzelfde, dus dat was hartstikke netjes.  Verder was het eten echt super, de gids was geweldig en de groepen per auto heerlijk klein. Zeer veel dieren gezien. Van de big 5 hebben we alleen het luipaard niet gezien, maar op eerdere safari's hebben we die ook nooit gezien en het mooie van de natuur is juist dat het onvoorspelbaar is.   We hadden nog niet eerder zoveel neushoorns en giraffen gezien. Waren ook blij dat we voor Kwazulu-Natal hebben gekozen omdat dat veel minder toeristisch is en de lodge echt fantastisch was. Als we een soortgelijk onderkomen in Kruger hadden geboekt dan waren we het bedrag dat we nu voor 5 dagen hebben betaald ongeveer per nacht kwijt.

Als we weer richting Zuid-Afrika gaan, dan komen we zeker bij jullie terug!
Ik zal straks in een aparte mail proberen wat foto's toe te sturen.

Hartelijke groeten, Menno

oktober 2016

We hebben een geweldige reis gehad met hoofdzakelijk hoogtepunten.
De door jullie aanbevolen guesthouses waren bijna allemaal voortreffelijk.  Toen we na 7000 km en 5 weken reizen terug waren bij Kaapstad, zijn we even op jullie kantoor geweest en hebben we met onze contactpersoon Hanneke reiservaringen uitgewisseld en bedankt voor alle goede zorgen.  Wat ons opviel, is dat alle vragen die we vooraf hadden via de mail, vrijwel meteen beantwoord werden Op werkdagen altijd dezelfde dag antwoord. Geweldig!  Alles klopte op onze reis. Overal werden we verwacht en altijd was het verblijf betaald.  We zijn achteraf erg blij dat we alles via jullie hebben geregeld. Als er iets mis zou gaan (wat niet is gebeurd) kunnen we altijd terugvallen op jullie organisatie ter plekke, die de situatie kent.

Niets dan lof!!

Mvrgr
Jannie en Aart Mulder

september 2016

Hallo Hanneke,

We zijn inmiddels 2 weken thuis van onze fantastische vakantie. We hebben het zo naar ons zin gehad en kunnen niet wachten om weer terug te gaan!
We willen je nogmaals bedanken voor alles wat je voor ons gedaan en geboekt hebt, alle tijd die je voor ons hebt genomen om dingen uit te zoeken. Marloth Park vonden we fantastisch, we hadden daar het liefst nog een paar nachten extra geslapen! Zou het ook iedereen aanraden om daar heen te gaan.  De excursies en safari's die je geboekt hadden waren ook echt super! 
We hebben onwijs genoten en willen je nogmaals heel erg bedanken voor alles!!

Groetjes, Marissa & Dion

september 2016

Hallo,
Wij hebben erg genoten van onze reis door Zuid-Afrika! Wat een prachtig, veelzijdig land!
Tevens zijn wij erg tevreden over jullie service. We hebben Zuid-Afrika Specialist dan ook aan al onze vrienden en familie aangeraden voor een vakantie naar Zuid-Afrika.
Het hoogtepunt van de vakantie was absoluut Shindzela. We vonden het fijn dat we eerst zelf door Kruger hebben kunnen rijden en daar een paar "gewone" game drives over de weg hebben kunnen doen, voordat we in Shindzela echt de bossen in gingen. Ik denk dat iedere safari na Shindzela namelijk tegenvalt.  De accommodatie in White River was ook erg mooi en we hebben daar heerlijk gegeten bij restaurant Magnolia.  De accommodatie in Swaziland viel ons een beetje tegen, maar het park vonden we wel heel leuk. Het is leuk dat het kleine wild daar gewoon rondloopt. Daarnaast hebben we een leuke mountainbike tour gedaan. We vonden het wel jammer dat er 's avonds steeds een buffet was. Het was op zich niet slecht, maar op basis van de kaart die we bij de lunch zagen verheugden we ons al op het diner, maar dat bleken we niet van de kaart te kunnen bestellen. Wat we ook lastig vonden in Swaziland was dat de mensen daar minder goed Engels spraken dan in Zuid-Afrika. Dat maakte de communicatie soms lastig.  De Rhino River Lodge was (zeker na Swaziland) echt een prachtig luxe accommodatie. Heel goed verzorgd en vriendelijk personeel. Het park zelf voelde (na Kruger en Timbavati) was kleinschalig aan en we hebben niet zo veel dieren gespot, maar het was leuk om na een aantal dagen weer eens een game drive te doen.
We waren heel blij met onze accommodatie in St Lucia. Lekker centraal, maar in de accommodatie zelf merkte je verder niets van de drukte van het stadje. Er werkten ook hele vriendelijke mensen. De nijlpaarden cruise was leuk, maar we vonden vooral Cape Vidal erg mooi.  In Uhmlanga hadden we weer een leuke accommodatie, maar het plaatsje zelf vonden we niet zo heel mooi. Voor 1 nachtje was het echter prima. We hebben langs het strand geluncht en 's avonds in een leuke straat met veel restaurantjes bij het beste steakhouse van Zuid-Afrika (Little Havana) gegeten. Het was fijn dat je de volgende dag lekker snel op het vliegveld bent.  Kaapstad vonden we erg leuk. We hadden een fijn hotel op een goede locatie. De Tafelberg, het centrum, Robben eiland en het schiereiland kan ik allemaal aanraden. We hebben lekker gegeten in een gezellige restaurant met mooie tuin bij Kloof Street House.  In Hermanus hadden we een beetje pech. Het regende er heel erg had en het was erg koud. Er zaten twee jonge meiden bij de receptie van ons hotel (Auberge Burgundy) die niet echt vriendelijk waren. Ik weet niet of het aan het weer en de jongedames bij de receptie lag, maar dit hotel viel ons nogal tegen. De kamer was helaas ook niet warm te krijgen en we hebben er gezien het weer nogal wat tijd moeten doorbrengen, dus dat helpt natuurlijk ook niet mee. Onze walvisexcursie werd helaas ook nog gecancelled, maar die konden we de volgende dag gelukkig alsnog doen. Helaas geen walvissen gezien, maar daarom kregen we wel al ons geld terug. We hadden het geld binnen twee dagen terug op onze rekening, dus dat vonden we héél netjes geregeld!  Franschhoek was het perfecte einde van onze vakantie. Wat een leuk plaatsje in een prachtige vallei.

Ik kan Plumwood Inn aan iedereen aanraden. Roel en Lucienne zijn geweldige hosts en de accommodatie is prachtig. We hadden hier meer geluk met het weer, want we hebben in de stralende zon met zijn tweeën en een gids verschillende wijnhuizen bezocht. De volgende dag was het weer minder, maar toen hebben we met de auto een proeverij gedaan, dus dat kwam goed uit. Op onze laatste dag mochten we laat uitchecken, waardoor we nog het Franschhoek automuseum hebben kunnen bezoeken.  Al met al dus een hele geslaagde vakatantie!  Tijdens de reis waren er twee momenten die we achteraf gezien anders hadden gedaan. Dat waren de volgende momenten: Toen we aankwamen in Johannesburg waren we natuurlijk erg moe van de nachtvlucht. Vervolgens hebben we nog ruim 1,5 uur moeten wachten bij de paspoortcontrole en toen moesten we nog ruim 4 uur naar Hazyview rijden. We waren maar net voor het donker werd bij onze eerste accommodatie. Achteraf gezien hadden we liever een dagvlucht naar Johannesburg gehad, zodat we daar aan het einde van de dag aan zouden komen. Daar zouden we dan ergens in de buurt een nachtje willen overnachten en dat je dan de volgende dag pas de auto pakt en dan gelijk naar Kruger rijdt.  Toen we van Shindzela naar White River reden, reden we eigenlijk al "langs" de Panorama route. Achteraf gezien hadden we vanuit Shindzela liever een overnachting ergens ten Noorden van de Panorama route gehad. Daar ben je dan redelijk op tijd voor een vrije middag, want dat is niet zo ver van Shindzela vandaan. De volgende dag hadden we dan de Panorama route kunnen rijden en in White River kunnen overnachten.  Wellicht dat dit allemaal niet zo ideaal is als wij ons nu voorstellen, maar dit waren twee punten waarvan we dachten: dat had wellicht handiger gekund.  Via WeTransfer heb ik jullie nog een paar foto's toegestuurd.  Hopende jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Joost en Chloë 

september 2016

Hoi Ester,

Tja, waar moeten we beginnen.... We zijn thuis gekomen van een fantastische, indrukwekkende reis!!  We zijn erg onder de indruk van Zuid-Afrika... Het is zo'n ontzettend mooi land met lieve, innemende mensen en met de meest uiteenlopende landschappen. Het is de wereld in één land. We willen jullie echt ontzettend bedanken voor alles. We hebben echt zo genoten van alle accomodaties, van de ontzettend mooie ritten, van de kleine dorpjes waar de tijd stil gestaan heeft, van de geweldig mooie dieren, de uitgestrekte natuur, fantastische steden als Cape Town en St Lucia, de cultuur, van de grappige taal, de fantastische mensen en van jullie zeer persoonlijke en erg goede service. Van Johannesburg naar Louis Trichardt, Timbavati Game Reserve, Hazyview, Leopard Mountain, Zululand Game Reserve, Swaziland, Drakenbergen, Sani Pass, St Lucia, Cape Town, Hermanus en, last but not least, Stellenbosch.  We hebben 26 dagen genoten. Er is geen plek geweest die enigszins tegenviel of waarvan we zouden zeggen (achteraf) dat dat niet per se gehoeven had. Alles had zijn charme en z'n absolute schoonheid. Elke plek was een hoogtepunt op zich. Zuid-Afrika is zeer divers. Wij hebben heel erg veel van de wereld gezien, maar deze reis staat bovenaan onze lijst.   Ontzettend mooi om te voelen hoe Nelson Mandela hier als God gezien wordt en hoe hij dit land veranderd heeft. Mensen in Zuid-Afrika spreken hier erg graag en met veel trots over. Wij zouden iedereen de Zuid-Afrika Specialist aanraden. De snelle reacties op mails, antwoorden op vragen tussendoor, de reis helemaal op maat gemaakt en tijdens onze reis zelfs een telefoontje van Ester om te vragen hoe het was en of alles naar wens was. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt! Wij komen zeker terug in dit fantastische land en zullen dan zeker weer bij de Zuid-Afrika Specialist boeken!

 "If I have ever seen magic, it has been in South Africa..." John Hemingway

We definitely fell in love with its beauty, the people, the animals, the diversity and its tranquil and relaxed atmosphere. We miss you already.. ❤️   We will be back!

Bedankt voor alles!

Enne... wij snappen heel goed dat je hier bent gaan wonen... Nog tips voor ons?

Groetjes,

Kees & Karin Maas

augustus 2016

Beste allemaal, en in het bijzonder Hanneke Hermans,

We hebben een mooie reis achter de rug : alles is verlopen zoals voorzien en gewenst. Voor ons was (de paardentrektocht in) Lesotho een echt hoogtepunt! Geweldig gewoon. We zijn nog bezig onze foto's te sorteren, maar we zijn zeker bereid om foto's en commentaar te delen.  We hoorden van iedereen die met jullie werkte dat ze erg tevreden waren over jullie werking!
Jullie genieten een goede faam!

Tot gauw,
Peter Cole, Lieve Vandewijer

augustus 2016

Goedemiddag,

Wij zijn alweer een paar weken thuis, maar raken niet uitgepraat over de geweldige "Ster van het Noorden"-reis die wij via jullie hebben geboekt.  Alles klopte en was tot in de puntjes verzorgd door Ester. Ook het weer was zeer aangenaam, hetgeen natuurlijk bijgedragen heeft aan het ultieme vakantiegevoel. De kleinschalige accommodaties waren stuk voor stuk uit de kunst, het eten subliem en de persoonlijke aandacht die overal aan ons werd besteed hebben wij als een warm bad ervaren. Tijdens de off-road safari's hebben we heel veel wilde dieren van zeer dichtbij gezien. Heel bijzonder! Mocht ons ooit de vraag gesteld worden of we het nog een keertje over zouden willen doen, dan zou ons antwoord volmondig JA zijn!

Met vriendelijke groet,
familie Weenk

augustus 2016

Beste Ester en Zuid-Afrika Specialist team,

Wij zijn inmiddels alweer twee weken terug van onze fantastische reis naar Zuid-Afrika. Graag willen we jullie in het kort laten delen in een paar prachtige ervaringen.
We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding van de reis en daarbij heel bewuste keuzes gemaakt. Zo wilden wij een rondreis, wel een aantal wildparken, maar weer niet te veel en alles mocht best wel wat luxe hebben maar niet extreem. Ester heeft ons hierbij fantastisch geholpen. De keuzes, en vooral de beschrijvingen van de accommodaties, waren veelbelovend en we kunnen zeggen dat daarbij geen woord teveel is gezegd. De reis was zo afwisselend en we hebben zoveel verschillende ervaringen opgedaan dat wij tegen het eind van de reis alweer hard moesten nadenken hoe het begin er ook al weer uitzag. Hieruit blijkt wel dat dit een lang verhaal kan worden maar we beperken ons tot een aantal hoogtepunten. Het Kruger park en dan vooral Jock Safari Lodges is er daar een van. De game drives waren fantastisch en vooral te danken aan de kwaliteit van de ranger en het geheel van locatie, service en maaltijden van de lodge. Als je toevallig naar St Lucia gaat is Serene Estate boutique guesthouse een aanrader. Het heeft een bijzondere architectuur en wordt gerund door een Nederlands echtpaar. In principe zijn wij daar niet naar op zoek maar in dit geval doen Olga en Hans het heel ongedwongen. Ook het Rhino reserve park nabij Hluhluwe was een  hoogtepunt. In Leopard Mountain Safari Lodge herinneren wij ons vooral "King" Themba onze ranger en de prachtige locatie op de top van een heuvel.

Als je naar Durban en omgeving gaat is Umhlanga een perfecte locatie. Modern, relatief veilig en het hotel (the Oyster Box) was super. Goede aanbeveling en keuze. We hebben gekozen om de garden route niet te rijden maar direct te vliegen van Durban naar Kaapstad. Voor stedenliefhebbers zoals wij een must en vanzelfsprekend hebben we daar de meeste toeristische attracties bezocht. Het guesthouse was perfect gelegen tussen de V&A wharf en de Tafelberg in een wijk met heel veel leuke restaurantjes. De reis hebben we afgesloten met een aantal dagen in Hermanus (walvissen vanuit de kust gezien) en in Stellenbosch waar we vooral culinair hebben genoten. Helemaal zonder incidenten is onze trip niet geweest maar dat kan nu aanmaal gebeuren en is allemaal weer in orde.  Ester was bijzonder hulpvaardig en vooral uitstekend te bereiken toen we kort wat steun nodig hadden. Hulde! Wij keren zeker een keer terug met onze volwassen kinderen maar gaan dan naar minder locaties en blijven dan wat langer. We weten nu al wie ons reisbureau zal zijn!

Een tip: lees alle tips op de website. We herkennen achteraf nu heel veel :).

Joke en Jeroen Berendsen

augustus 2016

Goedemiddag Hanneke en Esther,

We zijn net terug en nog nagenietend van 3 weken Zuid Afrika. De reis was perfect geregeld. Twee jaar geleden zijn we van Johannesburg naar Kaapstad gereisd . Dit keer bleven we in het noorden overal 2 of 3 nachten. De accommodatie was geheel naar onze wens, verschillend, de ene keer in een safaritent op basis van logies en de andere keer in een luxe villa all in. De auto een Ford Cougar was met ruime zit prima voor 4 personen,  maar met 4 tassen zat de achterbak redelijk vol. Wat boodschappen (Pick and Pay) erbij en vol is de bak.  Marakele Park: hadden we gelijk een struisvogel bij de tent en troffen we later een slecht gehumeurd mannetjes olifant die langs de weg liep en heftig reageerde op auto voor ons.. Voldoende afstand houdend en rustig achteruitrijdend, kwam hij tot rust en verdween. Verder troffen we een groep giraffes waarvan 1 zittend langs de kant van de weg.  Kololo Game Reserve: Fantastisch huis "Cheeta"  Die we overigens ook echt gezien hebben. Neushoorns, geen leeuwen ivm grote sterfte, lopen er van de 18 er nog maar 2 rond Mountainbiken en wandelen was erg leuk. Louis Trichardt Eco lodge  op hout gestookt warm water en alles op zon-energie.Graag hadden we de lampen op zon-energie meegenomen. Wat een eenvoudige en prachtige uitvinding. ( soort wekfles, op schroefdop zit zonnecel) . Verder vonden wij dat er voor ons niet veel was te doen. Je kan er leuk een stukje wandelen maar het is echt een gebied voor de vogelspotter maar dan in een andere tijd van het jaar. We waren naast een ander familie ook de enigen in het park. Punda Maria Safaritent: Super, avonds wederom braaien. Het noorden is relatief nog groen ten opzichte van het zuiden van Kruger. Ontzettend veel olifanten, buffels en ander dieren gezien. Mopani Familie chalet 6 persoon, wederom prachtig en weer veel dieren gezien.  Sefapane lodge Villa "Tambotie" Geweldig huis. Hier hebben we uitgerust na zoveel dieren te hebben gezien in Kruger was dat voor ons wel even lekker.  Muweti Safari Lodge bij Mike en Laura waren fantastische dagen, Ondanks dat het er al 2 jaar niet geregend heeft en olifanten een enorme ravage hadden aangericht is er nog steeds voldoende wild om te spotten. Onze guest cottage lag 300 mtr. buiten hun terrein, op hun aanraden en voor onze eigen veiligheid met de auto heen weer gereden. Enorme kuddes met olifanten trekken voorbij de lodge omdat ze daar kunnen drinken. Avonds hoorden we een leeuw vlak bij onze cottage, nog samen met Mike gezocht maar niet gevonden. We vonden hem de volgende dag en volgens Mike had ie zijn buik volgevreten, via de weg verdween hij weer de bush in.  Het eten was fantastisch met o.a. traditionele gerechten: bobootie, pookie. Een echte aanrader! Dullstroom Trout House op de terug reis naar Johannesburg wat een mooie Lodge onze dochter was er stil van en dat wil wat zeggen :) Dullstroom leuk stadje om te eten en nog even souvenirs inslaan. Bezoekje aan de roofvogels rehab is erg leuk. Net buiten Dullstroom.  Vluchten met Air France hadden we de pech met de heenreis dat het cabine personeel ging staken. Service was daardoor minimaal en eten aan boord was niet de standaard maar een koud alternatief. Op CdG hadden we anderhalf uur vertraging vanwege een technisch mankement. De terugreis met Air France verliep daarentegen wel uitstekend.
 
Mede dank ​zij jullie hebben we een geweldige reis gehad.

augustus 2016

Hartelijk dank voor het mogelijk maken van onze reis naar Zuid Afrika en Mozambique !  Wij hebben genoten van de rondreis. De accommodaties waren naar onze tevredenheid. De combinatie tussen luxe en eenvoudig was uitstekend. Wij hebben enkele opmerkingen over de reis die mogelijk voor de toekomst relevant zijn.  Het eerste adres Colin's Horse back Africa was een belevenis ! De eerste dag in Africa en dan al  zo dicht bij wilde dieren ! Paard gereden, leeuwenwelpen gezien. Daarna White River, prachtige accomodatie , super uitzicht heerlijk !Goede gastvrouw ! Verder naar kruger , ook alles prima !! Wij hebben in op jullie aanraden de grensovergang Komatipoort genomen omdat die veel wordt gebruikt waardoor er waarschijnlijk minder wachttijd zo zijn. Deze grensovergang is erg druk. Er komen veel mannen naar je toe die je willen helpen met de papierwinkel om de grens te passeren. Zij hebben zelfgemaakte pasjes om de nek waardoor het vermoeden ontstaat dat zij door de regering zijn aangesteld. Dit is niet juist ! Zij lopen daar om zelf wat te verdienen en geven de douane beambten smeergeld. En juist hieraan wordt toeristen gevraagd niet mee te werken ! Dit was voor ons verwarrend mede omdat wij weinig Portugees spreken. Hoewel we door die mannen wel in het Engels werden aangesproken. Later hoorden wij dat de de noordelijke grensovergang in Kruger prima te doen is.  We begrepen dat wij die gerust hadden kunnen nemen. Dat had ook zeker reistijd gescheeld naar Bilene in Mozambique. Bilene was prachtig wij hadden daar nog wel langer willen blijven. Door de reistijd waren wij pas rond 16.00 uur op bestemming als je dan de volgende dag weer op tijd moet vertrekken voor Tofo is het verblijf te kort. Het doet dan ook geen recht aan de prachtige plek en de prachtige accomodatie.  Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Tofo Mozambique. Het is een leuk dorpje met een heerlijk "hippie achtig" sfeertje. Wel was de reis naar Tofo langer dan ik mij had gerealiseerd. En inmiddels verrijzen er ook meer hotels en lodges zuidelijker langs de kust met duik/snorkel mogelijkheden die misschien (of in de toekomst) een goede plek waren geweest in plaats van Tofo.  In Mozambique in Tan 'n Biki waren wij de enige gasten maar daar werd ons door de aanwezige beheerder gezegd waar wij haar konden vinden voor vragen of andere dingen. En 's avonds stond koffie en drinken voor ons klaar en de tv voor geprogrammeerd met een filmzender in de gemeenschapsruimte/het restaurant ! Heel gastvrij.

O ja de pont naar Tan 'n Biki is uit de vaart, er wordt nu een brug aan gelegd en er ligt een noodbrug. Die is gratis ! Ondanks wat sommige "handelaren" beweren.  Na Tan 'n Biki op weg naar ponto d'Ouro. Dat was een erg erg lange dag. Er wordt ook hier een nieuwe weg aangelegd.  Die nieuwe weg rijdt goed, maar kun je niet overal volgen. De naastgelegen weg is slecht. We hebben gemiddeld 30 km. gereden over een stuk van meer dan 100 km. Hier en daar is de bewegwijzering niet duidelijk. De tomtom heeft ons op de plek gebracht ! Onze kaart gaf ook geen duidelijkheid meer! Vanuit Zuid-Afrika is het goed te doen vanuit het Noorden dus vanuit Mozambique is het een erg lange dag over een slechte weg ! Het plaatsje en het resort prima !  Weer verder op de terugreis vanuit Mozambique naar Zuid Afrika hebben we in Kosi Bay geslapen in een huisje in het KosyBay nature reserve geslapen. Wij waren daar op dat moment ook de enige gasten, het is uiteraard laag seizoen. Achteraf had ik wel zoiets , als wij hier hulp nodig hadden gehad was dat wel een uitdaging geworden. Dit vonden wij niet zo prettig. Wij zijn ook naar KosyMouth gereden een prachtige baai ! Ook mooi om te snorkelen, wel eigen spullen meenemen. Mensen gesproken die in een B&B sliepen, dat was een prettiger oplossing geweest.  Wij deden KosyBay alleen aan als op doorreis, en het was een korte etappe, we hadden wel door kunnen rijden naar St.Lucia en daar 3 nachten verblijven ipv 2. Maar dat kwam ook omdat we door het slechtere weer in Ponto niet meer konden zwemmen en we dus oprijd vertrokken naar Kosy Bay. En dat we vonden na een aantal dagen weinig "drukte" om ons heen een westers stadje wel weer heel prettig.  En rondom St.Lucia is vooral ook langs de zee zoveel leuks te doen dat 3 of 4 dagen daar wel besteed zijn.   Daarna nog naar Zululand Rhino Reserve, een prachtige en gezellige tijd gehad. Beslist een aanrader ! En wat een prachtig huis hadden we daar ! En als laatste Swaziland, ook prachtig wat een bijzonder adres dat Forester Arms ! Ook dat smaakte naar meer !  Alles bij elkaar een geweldige reis, die enkele dagen vermoeiend was , maar dat brengt weer spannende verhalen met zich mee ! Maar bovenal hebben we heel veel gezien, beleefd en genoten 

Hartelijke groet, Anne Marie van 't hof en familie

augustus 2016

Beste Ester,
Dank voor jullie berichtje. Wij hebben het echt heel, heel goed gehad! Het was echt een waanzinnige mooie reis. We hebben het, denk ik, wel erg getroffen met het weer omdat we ook in Kaapstad bijna alleen maar zon hebben gehad. Apart was juist dat we in Giant Castle compleet in de sneeuw zaten maar dat was gelukkig de dag er na al weer zoveel minder dat we wel door konden reizen naar Thendele. Daar werd het de dag er na compleet wolkeloos en zonnig. Onvoorstelbaar.  Verder heel veel dieren gezien, mooie Lodges gehad, heerlijk gegeten, leuke mensen ontmoet etc. En met mijn nieuwe kamer wel meer dan 1000 foto's gemaakt.....Dus we kunnen nog eindeloos nagenieten
Dank voor jullie begeleiding! Ik zal jullie zeker aanraden.
Hartelijke groet,
Marischka van dijk/ Familie van de Ven 

augustus 2016

Goedemiddag!

Wij willen zeker een kleine reactie geven nav onze trip. Onze reactie:

Wij hebben een fantastische reis gehad in Zuid-Afrika. Wij hebben via de Zuid Afrika Specialist onze boeking gedaan voor onze camper. Zo zijn wij in drie weken tijd van Johannesburg naar Kaapstad gereden. Via de Zuid Afrika Specialist kwamen wij in contact met Esther. Esther heeft ons niet alleen een enorm goed advies gegeven voor het type camper, ook heeft ze al onze overige vragen weggenomen waardoor wij zorgeloos het vliegtuig konden instappen.  Een erg open en geïnteresseerde houding naar de klant toe, waar wij erg van onder de indruk waren.  Op het vliegveld zijn we heel netjes opgehaald door een shuttle en zo naar het camperverhuur bedrijf gebracht. Hier waren de mensen erg klantvriendelijk en servicegericht.  Met onze camper hebben wij ontzettend veel plezier gehad. Prachtige plekken hebben wij mogen bezoeken, waaronder oa Kruger Park, St Lucia Wetlands, Drakensbergen, de Wild Coast, de Garden Route en Kaapstad.  Wij willen Zuid Afrika Specialist ontzettend bedanken voor hun servicegerichtheid en professionaliteit. Wij hebben er een warm gevoel aan over gehouden en zullen jullie zeker aanraden bij onze kennissen en vrienden!
Mochten jullie het nog leuk vinden om wat foto's van onze reis te ontvangen, laat het me dan weten waar ik dat kan doen. Dan stuur ik er een paar door!

Groetjes vanuit het zonnige Kaapstad!
Kirsten Romme en Pank Seelen

juli 2016

Goedemiddag Ester
Wij hebben een fantastische reis gehad in het mooie Zuid-Afrika. Zoals je weet begon het minder goed maar verder hebben wij heel erg genoten.  Het weer was over het algemeen fantastisch. 's Avonds en 's nachts erg fris maar daarom zijn wij juist in de Afrikaanse winter gekomen.  De meeste mensen die niet van hitte houden, kiezen per definitie niet voor Afrika, terwijl het dan juist een prima bestemming is.  We hebben geen big Five gezien, maar 4 van de 5, maar wel heel veel dieren en leuke dingen beleefd in de Sefapane River Lodge. Swaziland viel ook enorm mee, lieve mensen hier. Verder veel mooie natuur gezien tijdens de Panoramaroute. Drakensbegen, met name de Sani Valley Lodge was fantastisch. Wat een rust hier, en zo heerlijk hier, we hebben volop genoten. Ook de kustplaatsjes St Lucia en Umhlanga waren leuk ter afwisseling. Daarna Kaapstad, een dagje koud, maar 3 dagen heerlijk weer. Dus ook nog naar Hermanus en Kaap de Goede Hoop geweest, alletwee via prachtige kustroutes.  Wij hebben herhaaldelijk tegen elkaar gezegd dat we het zo fijn vonden dat alles zo goed geregeld was. Geen gedoe meer met betalingen. Overal een heerlijk ontbijt.  Als we nog een keer die kant op gaan, zal het zeker met jullie zijn. En ik zal jullie aan iedereen aanbevelen.
Groetjes Ton en Ine Tinus 

juli 2016

Beste Esther,

We zijn nog aan het nagenieten van een geweldige reis. We hadden gevraagd voor een droomreis en die hebben jullie ons gegeven!  Hartelijk bedankt voor het organiseren hiervan en voor de snelheid waarmee jij en je collega's dit hebben gedaan.
Door het prettige contact begon het plezier zelfs al voor de reis.
Bedankt!

juli 2016

Beste Hanneke en collega's,

Zoals dat gaat na een prachtige vakantie: de plicht roept en het duurt langer voor deze reactie jullie kant uit komt. Bij dezen alsnog. | Vooraf: geen bezwaar om deze reactie op de site op te nemen. Dat geldt ook voor de foto's. We zijn aan het einde van onze, 4 weken durende, reis in juni 2016 al even langs gereden in Franschhoek en hebben onze eerste reacties gedeeld.  Kortweg: fantastisch. Hanneke heeft aan een enkele korte beschrijving van onze wensen voor de vakantie genoeg gehad om een reis te realiseren die op ons lijf geschreven is.  De sleutelwoorden: natuur, rust, kleinschaligheid, fotografie, dieren, landschappen en vogels, waren letterlijk genoeg voor een uitstekende planning. We hebben dan ook de conclusie getrokken om ons voor volgend jaar opnieuw te gaan oriënteren op een reis naar Zuid-Afrika. We melden ons dus weer. Vooraf hadden we wat 'zorgen' over de veiligheid. Na 4 weken self-drive in het Oosten en het Westen kunnen we concluderen dat er geen moment van dreiging of ongemak is geweest. Ja, je moet opletten en geen domme dingen doen, maar dat geldt ook voor Heerenveen. De natuur in al zijn facetten, het hoofddoel van onze reis, was overweldigend.  Zeker met de vooraf hooggespannen verwachtingen kunnen zaken tegenvallen, daar was geen sprake van.  Desmond Tutu heeft gelijk Zuid-Afrika is 'a world in one nation'. De combinatie van het eerste deel in de parken in het Oosten (Kruger, Swaziland, St Lucia, e.v.a.) een binnenlandse vlucht en een tweede deel in het  Westen (Kaapstad, Kleine Karoo, Tsitsikamma, Garden route e.a.) is ons prima bevallen.  Goede wegen, goede instructies van de ZAS, prachtige accommodaties maakten de reis tot een onvergetelijke belevenis. Nogmaals, ZAS, dank daarvoor, we komen terug. In een aparte mail die jullie net via Dropbox hebben gehad stuur ik enkele foto's geplaatst die ik zou willen aanbieden voor plaatsing op jullie site.  Succes daarmee.

Bedankt en tot horens,

Fenny & Eric van Roon
Heerenveen

juli 2016

Dag,

Wij zijn alweer een aantal dagen thuis en genieten nog na van onze reis. Vijf jaar geleden zijn we met vier personen in oktober naar Zuid-Afrika geweest en hebben toen in 3 weken gereisd van Kaapstad naar Johannesburg. Nu wilden we een kortere vakantie (twee weken) en dan in de buurt van Kaapstad blijven. We vonden het wel spannend om in juni  (19 juni - 3 juli) een reis naar Zuid-Afrika te boeken omdat; het dan winter is in Zuid-Afrika en het dan ook veel kan regenen. we nu maar met ons tweeën op reis gingen. In ruim 14 dagen hebben we Kaapstad - Sanbona Wildlife Reserve - Oudtshoorn - Gondwana  Game reserve (Mosselbay) - Kaapstad bezocht. We hebben het echt getroffen met de locaties die we hadden geboekt en ook het weer was erg goed. In deze periode hebben we de eerste dag een paar buien gehad en halverwege de reis één middag regen. Verder was het fris maar stralend weer! In Kaapstad hadden we geboekt bij Winchester Mansion hotel; een gezellig hotel en de hop-on hop-off bus stopt er voor het hotel. Ook gaat er een shuttle bus van het hotel naar Waterfront en daar zijn zoveel verschillende restaurants dat we daar iedere avond heerlijk hebben gegeten én het was er veilig. We zijn toen geweest bij Waterfront (zie foto), Robbeneiland, Tafelberg, Kaap de Goede Hoop (zijn we met onze huurauto naar toe gereden)
Bij Sanbona hebben we hele mooie safari's gehad. Het hoogtepunt was toch wel een wandeling naar de cheeta's (zie foto); In Oudtshoorn zijn we o.b.v.  een gids de Swartbergpas gereden. Erg mooie route en we kregen veel informatie van de gids.

Vervolgens naar Gondwana  Game Reserve, een heel ander park dan Sanbona en een mooie combinatie om beide te bezoeken. Wij zouden niet kunnen kiezen had beide parken niet willen missen. (zie foto van zebra, die zie je niet vaak, verschilt van een 'normale' zebra; schuchter, smaller, langere oren, geen shadow-stripe, geen strepen over de buik) Toen weer terug naar Kaapstad en daar is ook zoveel te zien; de free-walk Tour was leuk (we hebben twee van de drie kunnen doen),  Green Market, Kirstenbosch hebben we ook bezocht, ook al bloeide er niet veel toch is het ook in de winter een hele mooie tuin. In deze periode hebben we een week een auto gehuurd en in Kaapstad ging het goed door gebruik te maken van de hop-on hop off, de shuttle bus van het hotel en zo nu en dan een taxi. We hebben veel gezien en zijn onder de indruk van het mooie Zuid-Afrika. We hebben ons niet bedreigd gevoeld, hebben wel de veilige weg gekozen; niet in het donker rijden en alleen de routes die worden aanbevolen gereden. We hebben heel goed kunnen overleggen met Ester Koenders die onze reis begeleidde en daar waar nodig heeft zij de reis voor ons aangepast. We ontdekten tijdens ons eerste verblijf in Kaapstad dat we zondag op de dag van vertrek (vlucht 's avonds 23.00 u.) de hele dag nog gebruik konden maken van onze hotelkamer. Daardoor hebben we die dag nog echt de hele dag nog een vakantiedag i.p.v. een reisdag. Dit had Ester heel goed geregeld, hadden we zelf niet zo kunnen bedenken en wat waren we daar blij mee!  Ook geeft het een vertrouwd gevoel dat je bij problemen een organisatie kunt bellen die op de hoogte is van de hele reis en gegevens heeft m.b.t. verzekeringen en thuisfront. Het is de 2e keer dat we bij de Zuid-Afrika Specialist een reis hebben geboekt en het was echt goed. Ester verdient een dikke pluim. Mochten wij ooit weer naar Zuid-Afrika gaan dan zullen we graag weer via jullie organisatie de reis boeken. (We hebben drie foto's kunnen versturen,  mochten jullie van een bepaalde locatie een foto zoeken misschien dat we die wel hebben (we hebben ruim 1800 foto's), dan horen we het graag versturen we die alsnog.
Jullie mogen deze gebruiken voor jullie website).

Dank voor alle moeite!
Hartelijke groet,

Koos en Ans Nederlof

juli 2016

Goedemorgen Ester!

Hier wat fotoos van onze vacantie!
De accomodaties die je had uitgezocht waren stuk voor stuk geweldig! Vooral Timbavati was gewoon ongelooflijk goed! Wat niets afdoet aan hoe leuk alle andere lodges waren! De omschrijving hoe er te komen klopte altijd!

Hebben ons de hele vacantie verwend gevoeld!

Fijne dag!
Liliane

juni 2016

Goedemorgen Ester,
We zijn weer thuis.... We hebben GENOTEN!  Ik ga in de loop van deze week de fotoos uitzoeken en zal zeker nog verder reageren op deze mail!  Voor nu: heel erg bedankt, med dankzij jou hebben wij een onvergetelijke reis door Zuid Afrika gemaakt!!!
Fojne avond, groerjes Liliane

mei 2016

Het heeft even geduurd maar ik kom er vandaag dan toch eindelijk aan toe om nog een terugkoppeling te geven over de fantastische reis die we eind februari / begin maart hebben gehad. Het was een geweldige ervaring waar we nog steeds met heel veel plezier op terugkijken. Twee hoogtepunten sprongen er echt uit: de Blue Train en Sanbona Wildlife Reserve. Alle complimenten voor jullie organisatie: de reis was perfect georganiseerd en alles klopte tot in de kleinste details. De Blue Train was een fantastische eerste kennismaking met het Zuid-Afrikaanse landschap en een unieke en heel relaxte manier om een eerste indruk op te doen van dit prachtige land.
Wedgeview Country House was een mooie eerste stop voor we zelf op pad gingen. Mooie locatie en geweldige staf. Ontzettend leuk om te zien hoe de jongens en meisjes van de Haagse Hotelschool vol enthousiasme hun uiterste best deden om het je naar de zin te maken. Sanbona is alles wat je je bij een safaripark kunt voorstellen en nog meer. Dit ook zeker mede dankzij onze geweldige Ranger, Pascale Swanepoel die haar uiterste best deed om je zoveel mogelijk te laten genieten van alles wat het park te bieden heeft. Dat zorgde er wel voor dat het Addo Elephant park toch wel wat minder was: op zichzelf een ontzettend mooi park, maar met de verharde wegen en dirt roads waar je overheen rijdt, roept het (zeker in vergelijking met Sanbona) toch wel wat associaties op met de Beekse Bergen. Wat dat betreft zou je de parken in een andere volgorde moeten bekijken, maar reistechnisch was dat nou juist weer niet verstandig.Overigens was Woodall een geweldige plek om te verblijven. Het bezoek aan Pretoria was ook heel leuk, zeker om een eerste indruk op te doen, hoewel onze gids wel een beetje stilletjes was. Dat gaf wel de kans om rustig te acclimatiseren.  Ook het verblijf bij Jans Rautenbach en zijn charmante echtgenote was een unieke ervaring. Twee innemende mensen die hun uiterste best doen om het je naar de zin te maken en je leren om met andere ogen naar Zuid-Afrika te kijken. Naast de Blue Train en Sanbona was ook het verblijf in de Tsala treetop Lodge een unieke ervaring. Een geweldige accommodatie op een unieke locatie met een top restaurant. Mede daardoor viel de volgende stop in the Fernery Lodge een beetje tegen. De houten chalets waren echt superleuk, maar het diner kon niet tippen aan Tsala, Sanbona of de Blue Train. Ik heb dit ook gemeld bij de lodge en geef eerlijk toe dat we waarschijnlijk al teveel verwend waren... De laatste dagen in Kaapstad hadden we ook zeker niet willen missen. En het bezoek aan Robbeneiland zullen we zeker nooit vergeten, het maakte een diepe indruk en liet onze bewondering voor Mandela alleen maar toenemen. Dank voor deze unieke reis en de perfecte organisatie. Zuid-Afrika en de lieve, behulpzame Zuid-Afrikanen hebben ons hart gestolen.


Rick en Henny Crauwels

mei 2016

Klik op onderstaande links voor filmpjes gemaakt door Kay Bond van de Meerkat Experience, Buffelsdrift, Oudtshoorn en van de olifanten in het Addo N.P.

https://www.youtube.com/watch?v=zZAQ8smvQ0g

https://www.youtube.com/watch?v=IvFXR_7iMqQ

mei 2016

Wij hebben een heerlijke vakantie gehad. Eerst 4 dagen in Kaapstad. Heerlijk in de watten gelegd door de mensen van Guesthouse Nine Flowers: heel persoonlijk, gastvrij en comfortabel. Lekker rondgereisd met de Hop on hop off bus: een aanrader om Kaapstad te verkennen. Tafelberg  beklommen en Robbeneiland bezocht: indrukwekkend. Daarna met onze chauffeur richting Paarl, Franschhoek en  Stellenbosch. Ook daar een heerlijk verblijf gehad. Je voelt je overal zo welkom! Ook ons verblijf in Mosselbaay en de reis via tuinroute voldeed helemaal aan onze verwachtingen: relaxed, ontspannen en prachtige natuur. Het hoogtepunt van onze reis was ongetwijfeld Botlierkop: een kleinschalig safaripark waar het omringd wordt met alle zorg en comfort en uitgebreid kunt genieten van de natuur en de dieren. Onvergetelijk! Onze hele reis was tot in de puntjes geregeld. Wanneer we weer richting Zuid Afrika reizen, komen we zeker weer terug bij de Zuid Afrika specialist

Ilse Geurts en Martin Bezemer

mei 2016

Beste medewerkers van de Zuid-Afrika specialist,

We wilden even een berichtje achterlaten om te laten weten hoe tevreden we zijn over jullie service. Jullie hebben voor ons Scotia en Addo geboekt. Dat was tot in de puntjes geregeld. Een onvergetelijke ervaring. Onder andere het slapen in de tent midden in de bush. Het was de kers op de taart.  De eerste drie nachten hebben we in Maarten's Guesthouse geslapen in Cape Town. Wat een heerlijk adres, goede gastheer, goed team wat hem ondersteund, gezellige kamers in een rustige wijk. De koelkast gevuld met alcoholische en niet alcoholische drankjes is zo fijn. Kom je 's avonds laat aan, teken je gewoon je drankje af en voordat je het weet zit je lekker op het balkon/terras te genieten van het uitzicht met je glaasje.  De eerste 2 dagen hadden we Hop On buskaartjes. De 3e dag werd onze huurauto gebracht. Onze rondreis kon beginnen. Tijdens deze reis hebben we 2 dagen slecht weer gehad. Valt nog mee, het is immers herfst in SA. Hield wel in dat we het Tsitsikamma park niet in konden, alle trails waren namelijk gesloten, en dat ons verblijf in Keursboomstrand anders was dan dat we ervan voorgesteld hadden. Maar het mocht de pret niet drukken. Monkey land was een goed alternatief.  Een avondje bij top-kok Margot Janse van Restaurant Le Quartier Francais in Franschhoek was ook een culinaire ervaring. Nog nooit zoiets meegemaakt. Dus mochten mensen een speciaal avondje uit willen, met heerlijk eten geserveerd als kunstwerken, en daarbij passende wijnen en daar ook voor willen betalen dan is de tasting room the place to be. Deze avond behoorde ook tot één van de hoogtepunten van onze reis. Wel op tijd boeken. Zuid-Afrika heeft ons hart gestolen. Samen met de kinderen hebben we vanaf de eerste tot de laatste minuut genoten van het land, van de mensen, van de sfeer. En nogmaals, " Zuid Afrika specialisten" complimenten voor jullie inzet, jullie website en manier van communiceren. Ik zal jullie zeker aanraden bij Zuid Afrika gangers mocht de mogelijkheid zich voordoen.

Vriendelijke groet,. Jolande van den Bogaard

a
pril 2016

Hoi Ester,
 
We hebben echt een super reis achter de rug! Ontzettend bedankt voor alles.. echt tot in de puntjes geregeld... Heel leuk en lief dat je nog even gedag kwam zeggen.. Ik zou jullie echt aanraden bij iedereen die een trip naar Afrika wil maken. Zelf zijn wij ook erg enthousiast geworden en hebben we een goede voorproef gehad. Ik denk dat de kans zeer aannemelijk is dat we nog een keer terug komen met mannen en kinderen. Ik zal jullie in mijn omgeving echt aanraden!
 
Nogmaal dank voor alles Ester en hopelijk tot snel!
 
Groetjes


april 2016

Reisverslag van Sonja Vreeburg:

Eerst willen we vooral Hanneke bedanken voor de goede tips en de prachtige route die we samen hebben samengesteld! Dank voor de service! De reden dat ik ben afgereisd naar zuid-afrika is dat ik vanaf mijn 10e tot 13e jaar in de buurt van Johannesburg heb gewoond.Ik had al heel lang een grote wens, om een keer terug te gaan naar de plaatsen waar ik als kind heb gewoond. Dit moment was voor mij eindelijk aangebroken. Met hulp van de zuidafrikaspecialist hebben we een route samengesteld met als doel: genoeg tijd om rond te gaan kijken waar ik heb gewoond maar ook wildparken aandoen en genieten van de dieren en natuur.

Pretoria: Edward House

Na aankomst: Vanuit Johannesburg hebben we de volgende dag de huurauto opgehaald op de luchthaven en zijn naar Pretoria gereden waar we 4 nachten verbleven in het Edward House. Het Edward House was echt geweldig. Heel gastvrij ontvangen, heerlijk ontbijt en een heel fijne kamer. Daarna vertrokken we richting Kololo Game Reserve. We werden hartelijk ontvangen met een drankje en konden meteen na een uurtje mee met de game drive door het park. We zaten in  een prachtig chalet. Het ontbijt en diner was heerlijk. Er hing een ontspannen sfeer en we voelden ons echt welkom. Je kunt fietsen, er is een zelfs een zwembad, je kunt op game drive of gewoon lekker relaxen. Een echte aanrader! Daarna naar Marakele National Park; dit is een park waar wel de big five is te spotten. Bij aankomst bij de receptie zag ik diverse awards aan de muur hangen voor de beste service en klantvriendelijkheid. Dat viel tegen: Ze deed erg onverschillig, ongeinteresseerd, kortaf . Ze gaf een kaart en verder weinig uitleg. De kaart was onduidelijk en klopte ook niet.Kortom we voelden ons niet welkom. Ook van de andere medewerkers straalde er totaal geen gastvrijheid of vriendelijkheid uit. De schoonmaakster was wel zeer vriendelijk en haar hebben we natuurlijk een flinke tip gegeven.

De overnachting in het Tlopi Tented Camp gelegen aan een meer was fantastisch, maar voor de big five hoef je daar niet te komen. Aan het meer hebben we wel olifanten gezien die kwamen drinken. Vwb het spotten van de big five was erg nihil. We hebben verschillende gasten in het park gesproken en geen van allen hadden dieren van de big five gezien. Het is onmogelijk om de big five te zien vanwege de zeer dichte begroeing overal. Het park was voor ons enigzins een teleurstelling.

Vanuit onze overnachting in Rustenburg Ons Dorpshuis zijn we naar het Pilanusberg National Park gegaan. Dit was een tegenovergestelde ervaring van Marakele. We reden nog maar net het park in en we kwamen al een groep olifanten tegen. Heel veel open stukken, weinig dichte begroeing, prachtige uitkijkposten vanwaar je alle wild kunt spotten. Wat ook belangrijk is: de kaart was overzichtelijk, je wist altijd waar je je bevond. Dit is echt de moeite waard en een aanrader!

Clarens Country House was geweldig. Mooie locatie, gastvrij. Je kunt daar een ontbijt bestellen en dit wordt gebracht op een dienblad en is echt overheerlijk. Vanaf Clarens zijn we Lesotho ingegaan, wat ook echt de moeite waard is. Het dorpje Clarens was gezellig maar wel erg toeristisch. Keuze genoeg om heerlijk te dineren.

Het Golden Gate National Park. Vanaf Clarens werd het steeds prachtiger. Des te verder je het park inrijdt des te mooier. De Rondavel in Basotho Cultural Village was echt een rustpunt voor ons. De Rondavel was schoon, complete keuken en mogelijkheid tot barbeque. Een prachtig uitzicht en heel veel vogels en kleinere dieren gezien. De locatie was prachtig. Ook een echte aanrader!

Drakensbergen is adembenemend mooi. Antbear Guest House is zeer de moeite waard. We hebben een fantastische tijd gehad bij Antbear, de bediening was heel vriendelijk en we hebben ontzettend genoten, zo'n prachtige serene plek als Antbear met schitterende uitzichten was voor ons een echt paradijs. We zijn van daaruit naar het Amfitheater geweest en met de kaart op zak prachtige routes gereden. De locatie doet zelfs sprookjesachtig aan. Een echte aanrader!

Cheetah Sanctuary Hartebeespoort: Je kan als toeristische attractie op de foto genomen worden terwijl je een cheetah aait. Om de cheetah te kunnen aaien moet je een desinfecterende lotion op je handen insmeren ter voorkoming van het overbrengen van bactieren etc. naar de cheetah. Hier hebben wij uit respect voor de cheetah niet aan meegedaan. De introductiefilm die gedraaid werd over de sanctuary was zeer oud en er zat niks tegenwoordigs in. We zouden ook meegaan op een gamedrive door het park. Het begon flink te regenen en de begeleiders hadden geen geduld voor ons om op ons te wachten zodat wij onze dure filmcamara in veiligheid konden stellen. We konden wel geld geretourneerd krijgen maar dat hebben we gedoneerd voor de cheetah's. Dat neemt niet weg dat wij het project en de inspanningen voor het behoud van cheetah's ondersteunen.

Lions Park Johannesburg: Op onze laatste dag in Zuid-Afrika zijn we naar het Lions Park geweest; Dat was geweldig. Wat natuurlijk heel belangrijk is: Ramen en deuren dicht houden. We vinden dat ze bij de receptie de gasten niet genoeg hebben geattendeerd op de gevaren van de leeuwen. Je zou zo per ongeluk kunnen vergeten je deuren op slot te doen. We hebben een leeuw gefilmd en op de film is duidelijk te zien hoe een leeuw bij ons probeert een deur open te trekken met zijn tanden. Dat was schrikken, maar we hadden alles goed op slot. Verder is het geweldig om deze dieren van zo dichtbij te kunnen zien. Een echte aanrader maar wel aan de regels houden!

april 2016

Hallo Hanneke,

Dit was voor ons echt een droomreis. We hadden een heel ander beeld van Zuid Afrika en geen idee dat dit land zo mooi was. We hebben al veel gezien van de wereld maar deze reis staat nu toch echt op nummer 1. Onze reis begon al goed  in Kaapstad waar we jullie ex collega Sabine tegen kwamen.  (note zas: inmiddels heeft Sabine besloten wij voor ons te gaan werken :). Waar we verbleven in Maartens guesthouse , wat zeer gezellig was.  Sabine heeft onze reis nog even bekeken en leuke tips gegeven.  We hadden graag nog wat langer gebleven in Kaapstad aangezien hier zoveel te doen en te zien is, werkelijk een wereldstad heel mooi en schoon .We hebben hier alles gedaan met de hop on hop off bus wat perfect is. Daarna met een huur auto onze route vervolgd langs de kust en  hebben we ons laten verassen door de tour die jullie voor ons hebben uitgezocht. Dit was in 1 woord geweldig met als hoogte punt Knysna en Sibuya Game reserve  en de Cage diving met de Great White Shark. De township tour heeft ook een aardige indruk op ons gemaakt . We hebben tijdens onze vakantie heel veel leuke en gezellige mensen ontmoet . Het eten vonden wij geweldig , en natuurlijk de heerlijke wijnen. Wat ons  ook zeker verbaasden waren de mooie en schone wegen  .De wijnproevrijen in Stellenbosch zijn ook zeker een aanrader. De Garden route  is een geweldige route om te rijden. Op het strand zitten tussen de Pinguïns is ook een hele aparte beleving.  Wat zeker opviel is hoe iedereen heel respectvol met elkaar omging. Wij komen zeker nog een keer terug , en zouden iedereen aanraden om naar Zuid Afrika te gaan , dit moet je zeker een keer gezien hebben in je leven wat een onwijs mooi land. En wij zouden ook zeker de reis weer bij jullie boeken en dit ook bij andere aanraden .

Nogmaals bedankt voor deze geweldige reis.

Groetjes Lenny en Richard.

maart 2016

Goedenavond,
We hebben het heerlijk gehad. Een geweldig land met gastvrije, vriendelijke inwoners die ons in de watten hebben gelegd. De geboekte overnachtingsadressen waren prachtig. We komen zeker terug.  We hebben een blog bijgehouden van onze reis: http://ben-jeanette-bastiaanse.blogspot.nl/.  Wellicht kan de blogurl op de website worden geplaatst. Vanaf het moment van voorbereidingen tot aan de laatste dag staan op ons blog.
Groetjes,
Jeanette Bastiaanse

maart 2016

Hallo,
Het heeft van geduurd voor ik toe was aan deze evaluatie. Ik heb voorrang gegeven aan het maken van een fotoboek van mijn prachtige reis. Het uitzoeken van de 2500 foto's die ik gemaakt heb was een hele klus. Wel een hele leuke klus waar bij ik mijn reis opnieuw beleefde. Ik heb in één woord een geweldige reis gehad, ik heb vier weken van iedere minuut genoten.Zuid-Afrika is een geweldig mooi land vind ik. Alles was geweldig goed geregeld. Mooi om ook eens zo'n chauffeur op het vliegveld te zien met een bordje met je naam erop :-)  Hij was erg vriendelijk en tijdens de rit heeft hij mij allerlei nuttige informatie gegeven over Zuid-Afrika. De volgende dag werd mij auto gebracht op de plek van mijn verblijf. Super handig en fijn dat ik niet gelijk bij aankomst het avontuur van links rijden aan hoefde te gaan. Mooi vond ik het om te horen dat jullie de volgende dag hebben gebeld om te informeren of alles goed verlopen was. Goeie service!  De overnachtingen die jullie voor mij geboekt hebben waren echt stuk voor stuk fantastisch. Eigenlijk best luxe allemaal en vriendelijke gastvrouwen en heren die mij met raad en daad ondersteunden tijdens mijn reis. Door informatie te geven over de omgeving waar ik was vaak ondersteund met kaartmateriaal. Heel handig en fijn. Ook fijn was het dat overal een waterkoker met pijpjes koffie en zakjes thee aanwezig was op de kamer.  Hier en daar stond zelf een fles wijn klaar bij ontvangst. Heel handig vond ik de honesty bars in ieder Guesthouse. Heerlijk dat ik niet iedere dag boodschappen hoefde te doen voor het drinken en een snack. Of gelijk lekker bij aankomst genieten van een glaasje wijn  of zelf op één plek een belgisch biertje uit de bar. Super vond ik dat!  De overnachtingen waren heel divers. Vaak met ontbijt andere alleen op basis van logies. Dat waren ook geweldige plaatsen midden in de natuur met geweldige uitzichten op zee met de prachtigste zonsondergangen die ik ooit gezien heb. Ook bij zonsopgang is de zee geweldig mooi om te zien! ook dat heb ik meegemaakt. In Tsistikamma werd ik wakker van het geluid van een ruige zee. Het was heerlijk buiten en de zonsopgang met een hele ruige zee was prachtig om te zien.Echt genieten! Hoogtepunt vond ik wel Scotia. De safari's die ik daar gedaan heb waren echt fantastisch!  Minder vond ik de combinatie met Addo. Tijdens de rit van Scotia naar Addo heb ik heel veel snelweg gezien en eigenlijk in Addopark alleen olifanten. Geweldig om te zien hoor, maar de tijd die het koste om naar Addo te rijden en de tijd in Addo vond ik eigenlijk niet in verhouding. Veel rijden en weinig tijd in Addo dus. Daar zou ik de volgende keer niet meer voor kiezen.  Dan zou ik het apart boeken. Omdat ik alleen reisde wilde ik niet zelf rijden in Addo dus dacht dat deze combi ideaal was. Achteraf is natuurlijk makkelijk kijken. De volgende keer zou ik en in Addo boeken en zelf gaan rijden en ook Scotia boeken. Scotis blijft wel mijn favoriet.  Super vriendelijke sfeer. Ik had alle dagen dezelfde ranger wat ik fijn vond. De eerste nacht was ik de enige die verbleef op het park en de volgende ochtend om 7 uur kreeg ik dus een "privé" rit door het park. De individuele aandacht en de kennis van de ranger maakte de ritten daar heel bijzonder. Ook de ritten in de avond in het donker waren heel bijzonder vond ik.

Ik heb dus echt genoten van mijn reis en  alles is prima verlopen.  In mijn werk vind ik het ook altijd fijn om te kijken wat er nog kan verbeteren. Dat zit dus in mijn systeem. De volgende punten zijn dus geen minpunten maar alleen bedoelt om jullie service te verbeteren  Niets ernstig dus maar goed voor jullie om te weten: - Agulhas Rest Camp:   Ik reed met een tomtom als navigatie. Ondanks jullie uitgebreide beschrijving herkende mijn Tom het huisnummer niet. Het huisnummer    was ook niet goed te zien vanaf de weg. Geen probleem dacht ik ga het gewoon vragen. Ik werd goed op weg geholpen en kwam  uiteindelijk  bij de juiste poort. Daar kwam een vriendelijk mijnheer mij vragen of is de sleutel had opgehaald. Nee dus... Jammer. toen    moest ik weer de lange onverharde weg terug naar het kantoor. Het was minder om twee keer met mijn huurauto die stoffige onverharde     weg uit te moeten rijden. Misschien goed om in de omschrijving te vermelden dat het kantoor waar de sleutel opgehaald moet worden het   huis naast de vuurtoren is? - Knysna: daar staat dat ik eerst contact op moest nemen met de lodge om de code van de poort te krijgen. Dat is niet meer de    wekelijkheid. Er is een bel bij de poort dan wordt je binnengelaten en krijg je bij de receptie de code van de poort en de sleutel van het    verblijf. - Sanparks Storms River Mount Rest Camp:   Hier staat dat de incheck vanaf 12.00 uur is. Dat klopt op zich wel. Ik kon wel inchecken maar kon om 14.00 uur pas de sleutel halen. Was geen probleem hoor, ik heb in de tussentijd heerlijk gegeten in het restaurant daar en de reserveringen gedaan voor de komende dagen. Maar misschien goed om de omschrijving daarop aan te passen?

Na mijn geweldige ervaring ben ik aan sparen voor mijn volgende reis dan kom ik zeker bij jullie terug!

Met vriendelijke groet van een uiterst tevreden klant, Lia Bakker 

maart 2016

Hi Ester,

We hebben het erg fijn gehad. Jullie hebben alles, op de korte termijn die jullie hadden, goed geregeld. De reis over de kaap was erg leuk en indrukwekkend alhoewel 1 dag eigenlijk te weinig is voor zo'n tour.  Het is een prachtig stukje wereld.  Jammer was dat de leuke restaurants eigenlijk allemaal volgeboekt waren. De volgende keer gaan we de restaurants meteen erbij boeken. Al met al zijn we blij met jullie hulp en hebben we een heerlijke tijd gehad. We zullen jullie zeker aan anderen aanraden.

Met vriendelijke groeten,

Tom Espinosa

(note ZAS: wij adviseren onze clienten altijd tijdig de restaurants te boeken, wij doen dit kosteloos voor onze clienten).

maart 2016

Goedemorgen Management team zuidafrikaspecialist.

Wij zijn gisteren teruggekomen van een fantastische reis naar Zuid-Afrika.  Het was ons eerste keer in Zuid-Afrika, en zeker voor herhaling  vatbaar. Wij hadden niet zoveel tijd (12 dagen) maar dankzij jullie toch heel veel gezien (de wijnroute en de tuinroute) De hotels en lodges waren uitstekend uitgekozen. De eerste dag hadden we een hotelkamer in Kaapstad, wat niet helemaal naar onze zin was, maar dankzij jullie bemiddeling, uitstekend opgelost. In Oudtshoorn en Plettenbergbay en de laatste nacht in Kaapstad waren wij zeer onder de indruk van de prachtige kamers (modern en groot). De andere lodges waren zeer authentiek, maar zeker ook uitstekend van kwaliteit,  wat weer heel leuk was voor de verandering. Mochten de lodges wat ver liggen van de de restaurants, dan was een taxi zo geregeld en voor de kosten hoef je het niet te laten. De natuur was prachtig en de wegen rustig, dus het rijden was ook geen probleem. Misschien nog even een tip voor andere reizigers, als je wat vroeg op het vliegveld bent van Kaapstad, de restaurants zijn daar uitstekend. Wij hebben gegeten in het visrestaurant boven, uitstekende sushi!

 
Nogmaals hartelijk dank.

Hanneke

februari 2016

Beste mensen,
Wij hebben weer een fantastische reis gemaakt dankzij jullie. De organisatie was perfect, alles paste op elkaar. We zijn dik te vreden over jullie organisatie en wij kijken al weer uit naar volgend jaar.
vr.groet Cees en Jos Schalkoort

februari 2016

Goede dag Esther,
We zijn na onze fantastische reis naar Zuid-AFrika weer thuis. De hele reis is perfect gegaan, zelfs de ruim 2000 km. linksrijden. Wat betreft de 7 verschillende Lodges die we bezocht hebben, ze waren allemaal ontzettend gezellig, mooie  liggingen, mooie grote kamers. Top. Een kleine opmerking hierbij: de Lodge Christiana in Plettenbergbay was prima qua kamers, ontvangst, alleen de ligging vonden wij iets minder. Vrij ver uit het centrum en geen zeezicht. Wellicht dat daar toch leukere te vinden zijn. Alle gidsen die we via Esther hadden besproken (wijn-estates, Swartbergpas, townships, kaap de goede hoop) waren allemaal perfect op tijd om ons op te halen. Alle lof. De Sibuya-3-daagse safari aan het einde van de reis was een mooie afsluiting. Veel dieren gezien.... Al met al hebben we een prachtige indruk gekregen van het mooie Zuid-Afrika. Een tweede bezoek zit er zeker in. En in de drie weken dat we er rond gereisd hebben, slechts 1 dag regenachtig.
Nogmaals hartelijk dank voor alle goede zorgen en afhandeling.

Groet, Fam.Aalberts Fam.v.Daalen

februari 2016

Goede middag,
Ons eerste bezoek Zuid - Afrika was geweldig , alles was perfect geregeld door Esther . We komen zeker nog een keer terug
en laten het dan zeker weer door de 'ZUID - AFRIKA SPECIALIST organiseren .

groetjes
Lenny en Govert den Toom

januari 2016

Beste,

We zijn al even terug thuis.  En hebben ons al volledig aangepast aan het koude en slechte weer van hier. Wat is het toch heerlijk bij jullie. Onze reis is goed verlopen, de ene plaats al wat mooier dan de andere. Onze top drie van de B&B : 1 Ballinderry Robertson. 2  Double Dutch Knysna. 3. Kududu Addo Een top drie van de mooie momenten is niet mogelijk want dan wordt de lijst te lang. Enkel hoogtepunten : Addo, swartbergpas, Sibuya.  En niet te vergeten met het vliegtuigje weg en een ritje op de rug van een olifant. In Keurfontein Willowmore was een tegenvaller. Dit lag echter niet aan de uitbaatster, want die deed alle moeite. Was vriendelijk. Maar de accomodatie lag niet in de lijn van verwachting. Wat niet wegneemt dat we een topvakantie hebben gehad.

Belgische groeten

januari 2016

Aan het managementteam van Zuid-Afrika Specialist,
Hieronder een verslag van onze reis. Een bijzondere onderneming en geweldige ervaring.  Maartens Guesthouse, Kaapstad. In Kaapstad aangekomen reden wij in onze huurauto naar ons eerste adres; Maartens guesthouse. Een Nederlander die nu 12 jaar dit guesthouse runt. Een prachtig gelegen guesthouse, met uitzicht op de Atlantische oceaan en vanuit onze kamer zagen wij  Robben eiland liggen. Toch heel bijzonder. In Kaapstad hebben wij de hop op, hop off bus genomen en zo de stad bewonderd. In het centrum hebben wij door de Company Gardens gewandeld, een tuin die onder Nederlandse regie (VOC) is ingericht. Bezochten wij de botanische tuinende in Kirstenbosch. In de bustour was ook een korte wijnroute opgenomen. Op de wijnboerderij Groot Constantia weer wat gewandeld, genoten wij van de prachtige vallei met wijnvelden, en vanzelfsprekend onderwierpen wij ons aan een wijnproeverij. Voor bezoeken aan het centrum maken we vaak gebruik van een taxi. Dat is lekker makkelijk en beslist niet duur. Met eigen auto zijn we naar een prachtig uitkijkpunt op Signal Hill gereden. De top van de berg staat bekend als Lion's Head. Een prachtig uitzicht over de stad. Maarten is een fantastische gastheer, behulpzaam, geeft goede adviezen. Een aanbeveling! Farr Out, Paternoster. Ons volgende adres was een guesthouse in Paternotte, aan de westkust van Zd-Afr, ongeveer 200 km. rijden van Kaapstad. Weer een heel andere beleving. Een kustgebied met een duinvegetatie. Daar waren we 2 dagen.  Dit guesthouse wordt gerund door een Zuid-Afrikaner en zijn partner, een mevrouw uit Duitsland. We hebben daar het Nationaal Parc Wescus (westkust) bezocht. In Geelbek nog een stukje VOC opgesnoven. Een restaurant in een gebouw, met een mooie architectonische vormgeving. Er was een bruiloft bezig. Het National Parc zelf vonden wij mooi, wel veel van hetzelfde en op een bepaald moment waren wij daar uitgekeken. Bass Provence Country House, Fransschhoek. Ons volgende adres lag in Fransschhoek. Het wat ruigere landschap van het noordwesten, maakte langzaam plaats voor in cultuur gebrachte grond, hier en daar wat koeien en schapen en nog weer later, een uitgestrekt landschap met wijnplantages. Een belevenis. Dit landschap boeide ons meer dan dat langs de westkust. Ons guesthouse  overtrof de stoutste verwachtingen. Het dorpje Fransschhoek doet op een prettige manier zeer toeristisch aan. Één dag besteedden wij aan het verkennen van de omgeving met de wine tram. Inclusief enkele wijnproeverijen. De wijnen en de lekkernijen daarbij, waren meer dan voldoende, kwalitatief hoogwaardig. Een hoogtepunt van ons bezoek aan Zuid-Afrika. 2 dagen was echt te kort. Sweet Berries Holiday Houses, Kaapstad. Michiel, Ingeborg en de kleinkinderen voegden zich bij ons gezelschap. Zij gingen naar het Two Oceans Aquarium. Henk, Jellie, Gea en Ties bezochten de Tafelberg. Het weer was helder, anders dan gisteren toen de Tafelberg in een wolkendeken was gehuld. Een hoogtepunt. Daarna hebben we met z'n allen wat gegeten in het Waterfrontgebied. De andere dag moesten we vroeg op om de boot van 9.00 uur naar Robben Island te halen. Misschien wel de meest bekende plek van Kaapstad. Indrukwekkend. Ook hoe onze gids, een ex gevangene daarover vertelde. En de vergevingsgezindheid of anders gezegd de wijsheid om niet in wrok om te zien en om vooral vooruit te kijken.

Zondag stond een verkenning van het Kaaps Schiereiland op het programma. Vanuit Kaapstad reden wij via Muizenberg, Fish Hoek naar Simon's Town. Het landschap is hier zeer fraai en afwisselend. Soms ook krijg je een indruk van de troosteloze townships.  In Simon's Town hebben wij koffie gedronken en de kinderen limonade. Daarna zijn we doorgereden naar het Nationaal Park Cape of Good Hope. Een prachtige toeristische route die ons naar het park leidde en er doorheen. Onze volgende stop was bij Kaap de Goede Hoop. Om bij de kabelbaan te komen moesten we behoorlijk wat traptreden overwinnen. Boven aangekomen genoten we van het mooie uitzicht over de wateren, die bekend staan als lastig omdat hier twee stromen bij elkaar komen. Het zeewater in verschillende tinten, de witte schuimkraag tegen de zandstranden, massieve rotspartijen en dat alles met een beetje wind en heel veel zon. Om vanaf dit punt uit te kijken Cape Point, de meest zuidelijke rotspunt, is echt fantastisch. Sweet Berries; prachtige huizen, voorzien van alle faciliteiten. Gastvrij onthaal.  Abalone Lodges, Knysna. Maandag vertrokken wij vanuit Kaapstad naar Knysna. Een regenachtige, winderige dag. Luxe houten huizen. Die avond zijn we uit eten geweest in het Waterfrontgebied van Knysna. De verrassing van de avond was een vocaal optreden van een deel van het personeel, 4 donkere dames en 3 donkere mannen. Ze brachten 3 liedjes ten gehore. Zuid-Afrikaanse stijl, wat een volume, en zo harmonieus die verschillende stemmen, een prachtige klankkleur in een meeslepend Afrikaans ritme. Dat was echt een hoogtepunt. Ook het eten was erg lekker. Dinsdagmorgen een tocht naar en door het Featherbed Nature Reserve. Spectaculaire vergezichten. Kolkend water vanuit de Indische Oceaan, dat de lagune binnenstroomde, water dat vervolgens met een vaart opspatte tegen de rotsblokken. En op één van de uitzichtpunten twee poorten in rotsblokken gevormd met doorkijk op het water.  Woensdag hebben wij het Keurboomstrand bezocht onder de rook van Pettenbergbay. Een leuke ontspanning. Avoca River Cabins, Addo. Ons volgende adres was Avoca River Cabins, een locatie gelegen tussen Kirkwood en Addo. Een schitterende locatie. Heel mooi aangelegd met veel groen en bloeiende planten. Groots. Henk en Jellie en Gea en Ties zaten fantastisch. Was- en douchegelegenheid kunnen wel een oppepper gebruiken. Michiel en Ingeborg hebben het minder getroffen. Een somber huis, niet prettig. Dat is jammer.  's Middags naar het Addo Elephant Parc gegaan. Genoten. Een paar olifanten, een kudde buffels en een stoere leeuw gespot. Vrijdag opnieuw naar het Addo Elephant Parc getrokken. Vroeg op, omdat wij daar om 7 uur wilden zijn. In het Parc hebben wij 3,5 uur rondgedoold, niet dat spektakel aangetroffen als donderdag, maar wel twee uitrustende leeuwen, een olifant en een buffel gezien. Oysterbay Lodges, Oysterbay. Wij hebben ons nu geïnstalleerd in Oysterbay. Onze weg  hier naar toe ging over Port Elizabeth, via een prachtige kustroute naar Humansdorp. Vanaf Humansdorp hebben we kennisgemaakt met een zand(steen)weg richting kust, naar onze volgende verblijfplaats Oysterbay lodges. Een weg van 23 kilometer lang. Een prachtig uitzicht richting zee en de witte zandstranden.

Er zijn hier wandelroutes, een privé strand van 3,5 kilometer. De locatie is 235 hectare groot. Alles luxe, onovertroffen. Je kunt er paardrijden, een hotstone massage krijgen, op het strand uitrusten, in zee afkoelen (wel uitkijken in verband met de trekkende onderstroom), een boek lezen.  Breakfest á la carte. Waar maak je dat mee. Wat er dan op tafel komt is zeer gevarieerd en overheerlijk. 's Avonds een twee- of driegangendiner.  Voor mensen die op adem willen komen, is dit de plek bij uitstek. Rust en ruimte. Heerlijke temperatuur, lekker windje, zonnetje er bij. Een gastvrij onthaal, prima accomodatie en faciliteiten. Wij hebben daar allen van genoten.   Swallows nest, Storm River Village, Tsitsikamma. Onze volgende verblijfplaats. Wederom genoten van de route, dit keer van Oysterbay naar Tsitsikamma. Een uitzonderlijk mooi stukje Zuid-Afrika. We zijn gehuisvest in heel mooie huizen, gegroepeerd als een soort brink met een zwembad, gazon, voetpaden als middenterrein. Prachtige accommodatie, goed ontbijt.  Wij bezochten het Tsitsikamma National Parc. Eerst hebben wij een klim moeten overwinnen om aan een loop over sensationele loopbrug te beginnen. Het was snikheet. Een leuke ervaring. Iedereen was tevreden om dit avontuur aangedurfd te hebben. Ook werd er gesnorkeld. Helaas was er niet veel bijzonders te zien onder water en was het snorkelen niet voor iedereen een prettige ervaring. Het water was koud, sommigen kregen kramp, door de deining in het water, liepen de snorkels vol met zout zeewater. Donderdag, onze dag van vertrek, bezochten we nog een winkeltje, waar ze beeldjes en andere snuisterijen verkochten. Leuk en wat dingetjes gekocht.  Nog iets over landschap. Tsitsikamma noemt men de plek van overvloedig water. Vandaar dat alles daar mooi groen is, ook hartje zomer als het zeer warm is. Een prachtige, gevarieerde, natuurlijke omgeving.  Red Stone Hills, Little Karoo. Deze locatie ligt op een afstand van 35 kilometer van Oudtshoorn. Een guestfarm, gedreven door de familie Potgieter. Zij zijn de 5e generatie inmiddels op dit 120 jaar oude bedrijf, waar struisvogels worden grootgebracht, schapen worden gehouden en druiven worden geteeld. De bergen hier slaan roodbruin uit, heel apart en bijzonder mooi. Vandaar de red stones. De drukkende warmte kon wel een afkoeling in de vorm van een onweersbui gebruiken. We zagen verschillende keren lichtflitsen, echt onweer en regen hebben we toen niet gehad. Wel een thunderstorm! Op oudejaarsdag zijn Michiel c.s. Inderdaad vroeg vertrokken naar de struisvogelboerderij vlakbij Oudtshoorn. De kinderen hebben op een struisvogel gereden. Ze hebben jonge struisvogels vastgehouden. Mooie fotomomenten. Verder waren er jockeys, die een wedstrijd struisvogelrijden hielden. Na terugkomst heeft het gezin verkoeling gezocht in het leuke zwembad, dat zij helemaal voor zich alleen hadden. De oudjes zochten verkoeling in het huis bij de airco.

Een dagje niksdoen was ook prettig. 48 graden, dan doe je niet zoveel.  In de Hoofdstraat van Calidzdorp hebben we een eettentje gezocht en gevonden. Het was in de Hoofdstraat en daar was het erg onrustig. Heel veel donkere mensen op de been. Vandaag was het de dag om hun uitkering te incasseren. Velen verbrasten het geld direct weer met het innemen van een overmatige hoeveelheid alcohol. Een groot probleem! Ondanks deze confrontatie met ellende, heerlijk gegeten. Het bedrijf verzekerde ons dat onze auto's veilig waren. Zij hielden toezicht.  Toen wij vanuit Calidzdorp terugreden zagen wij een prachtig plaatje. Roodgekleurde gebergte in grillige vormen, met weerkaatsend zonlicht, samen een prachtig geheel. Uniek dit stukje oernatuur. Lovane Boutique Wine Estate, Stellenbosch. Stellenbosch. Je moet er geweest zijn. Deze stad is vernoemd naar de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De accomodatie ziet er picobello uit. We aten 's avonds in het paradijsje van de buren. Een lange oprijlaan, een prachtig aangelegde tuin, bloeiende planten, heerlijk temperatuurtje. En fantastisch eten. De volgende dag hebben wij Stellenbosch verkend. We hebben daar een lekker kop koffie gedronken, ook weer een prachtige, chique accommodatie. In Zuid-Afrika zijn deze locaties voor ons goed te betalen. Pakweg € 25,- voor 2 rondjes voor 10 personen, dus 20 consumpties. Plus fooi. Daarna een bezoek gebracht aan "Oom Samie se winkel". In de Dorpsstraat, mooi hé, gewoon op zijn Nederlands; de Dorpsstraat! Een heel leuk winkeltje, met leuke dingetjes, boeken in het Zuid-Afrikaans. Gea en Jellie hebben zo'n boek met Zuid-Afrikaanse woorden gekocht. Afrikaans met een knipoog heet het. Bijvoorbeeld alcoholische drank; waggelwater, slingeraars, flink drink, versterkdruppels, grapsap. Of lekker naggie, lekker daggie. 's Avonds weer een heerlijk diner en een prachtige afsluiting van een heerlijke vakantie. Terugkijkend op deze wereldreis zijn onze stoutste verwachtingen overtroffen. Wat een mooi land. Wat een vriendelijke, aardige, behulpzame mensen, wat een heerlijk klimaat, vooral vlak aan zee, zoals de eerste paar weken en de laatste dagen. Wat hebben we veel gezien, gereisd. De contrasten die we gezien hebben waren soms ook confronterend. Een ander werelddeel en een andere cultuur, toch niet een wezensvreemde, unheimische omgeving. Integendeel. Een onvergetelijke ervaring voor ons allemaal. Wij danken Zuid-Afrika Specialist (Travel, Consult, Reisconsulente), Fransschhoek, en in het bijzonder Hanneke, voor haar adviezen, de samenstelling van de reis, hulp bij boekingen van accomodaties, een tot in de puntjes uitgewerkt reisschema. Perfect. De wetenschap dat wij op elk moment op haar medewerkers terug konden vallen was voor ons een geruststellende gedachte.  Zeer, zeer positief en aan te bevelen. De oma's; Jellie en Gea De opa's; Henk en Ties De ouders; Michiel en Ingeborg De kleinkinderen; Isa, Tygo, Femke en Rozemarijn.

januari 2016

Geacht management,

Nu alle feestdrukte voorbij is en we begonnen zijn met een goede start in het nieuwe jaar hierbij de feedback van onze eerste reis door Zuid Afrika via jullie organisatie. In het kort, het overtrof in bijna alle opzichten onze verwachtingen en we komen zeker terug. Onze contacten via Sabine en later Hanneke verliepen goed en er werd snel gewerkt aan de door ons aangedragen bezienswaardigheden en verblijfplaatsen. Wij hebben zodoende ons lange maar wel zeer drukke reisplan heel goed kunnen doen.  We kijken terug op een fantastische tijd en onze dank voor alle organisatie en medewerking in deze.

Met warme groeten uit een koud Nederland, Leonie en Alex
En als altijd warme groeten uit de tropen,  Ted en Roel

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.