Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Reacties op camperreizen 2015

NL zomer 2015

Beste Jody,
Afgelopen zomer heb je onze reis naar Zuid Afrika voor ons geboekt en sindsdien heb ik nooit meer laten weten hoe we het hebben gehad, hoewel ik dat wel steeds van plan was.... wat slordig van mij!
Toch wil ik je alsnog van harte bedanken voor je hulp van destijds want dat liep gesmeerd!
Wij hebben een geweldig leuke reis gemaakt en de huur van de landrover was een groot succes.
Inmiddels hebben we een fantastisch fotoalbum van onze 5 weken, als maar kamperen en mooie landschappen. Wat een feest!
Bijgaand nog enkele foto's van onze reis.
Nogmaals dank voor je hulp en wie weet tot een volgende keer!
Hartelijke groet, Gabrielle

december 2015

Geachte medewerkers,  
Dank voor jullie bericht. Excuses dat we zo laat reageren, maar we zijn bij terugkomst direct opgeslokt door de waan van de dag.
Wij hebben een super mooie reis gehad zonder serieuze problemen. Jullie inspanningen m.b.t. reserveringen en autoverhuur hebben ons probleemloos door Botswana en SA geleid.
Ik denk dat een aantal foto"s mooi genoeg zijn om door te sturen naar jullie. Laat maar weten waar naar toe.
met vriendelijke groeten   Harry en Marie-José Brinker

PS: wij hebben geen bezwaar tegen publicatie van onze reactie en eventuele foto's

november 2015

Hallo Jody, 
Dank je wel voor je welkom thuis bericht. Wij hebben een fantastische reis gehad.  Alles liep volgens planning en was prima te doen.Al met al toch een heel avontuur.
We zijn vanaf Windhoek via Gobobis naar het noorden gereisd En vanaf Etosha weer naar het zuiden; Sossusvlei, Tirasgebergte, Fishriver canyon.
Ons schema was zo'n 300 km per dag, met daartussen enkele rustdagen,  Via Augrabisch Falls, de Great Karoo en de Kaapprovincie zijn we geëindigd in Cape Town, een totale afstand van ca 4500 km.
Campings hebben goede sanitaire voorzieningen en op een enkeling na ook allemaal  stroompunten.  Met een goede kaart en een goede campinggids, kom  je overal, zonder problemen.(beetje je verstand gebruiken)

De kampeerauto's die jullie voor ons besproken hadden, waren helemaal super.  Aan de ene zijkant klap je een tent uit, aan de ander kant schuif je een kookstel naar buiten.  Ideaal vanwege de hitte, want door de tent, die voorzien is van roosters, waait een lekker briesje. Buiten koken is ook ideaal. Bovendien staat de hele handel in 10 minuten.

Achteraf zijn we heel blij dat de mini campers, die we eerst op het oog hadden, niet beschikbaar waren., Dan hadden we alles binnen moeten doen. Met temperaturen van 43 graden niet echt een aanrader.

Veel gezien, veel beleefd. Namibië is van een onwerkelijke schoonheid.

We zijn heel tevreden over jullie organisatie en de manier waarop jullie alles voor ons geregeld hebben.  De altijd snelle respons is heel prettig.
Vriendelijke groet,
Truus Oudendijk  

 

oktober 2015

Via internet kwamen wij in aanraking met de Zuid Afrika-specialist. Dat bleek een hele goede keuze te zijn. |Met recht "specialist", want deze, enorm uitgebreide, site gaf antwoord op al onze vragen. En dat waren er best veel!!

Wij wilden een rondje Zuid Afrika via Kaapstad doen met Johannesburg als begin- en eindpunt. Arthur heeft op deze route de campings voor ons geselecteerd en geboekt. Na wat aanpassingen onzerzijds ontstond de definitieve route met de geboekte campings. 

We begonnen in Johannesburg bij het depot van Bobo-campers. Via Pilanesberg, Bloemhof, Kimberley, Witsand en Upington reisden we naar Transfrontierpark Kgalagadi waar we drie nachten doorbrachten (twee nachten op Twee Rivieren en één nacht op Mata Mata).

Via Augrabies N.P, Goegap Nature Reserve bij Springbok en Kamieskroon reden we langs de westkust richting Kaapstad waar we drie nachten verbleven in een guesthouse i.p.v. op de camping. Dit hebben we zelf geboekt omdat de camping té ver van Kaapstad-City af lag.

Één van de hoogtepunten langs deze kust was Namaqua NP met de bloeiende woestijn (alleen in de maanden augustus en september te zien). De kleur van de bloemen is afhankelijk van regen, wind en temperatuur. Zo reden wij door een prachtig oranje gekleurd landschap. Een unieke ervaring!

Ook vonden we langs deze kust de leukste camping: Taaiboskraal op 15 kilometer afstand van Kamieskroon. We werden hier zeer hartelijk verwelkomd door Sulene, de eigenaresse. Er zijn op de camping maar 6 kampeerplekken. Het bijzondere is dat ze onderling ongeveer 1 kilometer uit elkaar liggen. Absolute privacy dus! Wat jammer dat we hier maar één nacht verbleven.

Na Kaapstad reden we via Stellenbosch, Hermanus en Oudtshoorn naar de Gardenroute. De Gardenroute was dankzij het goede weer een echte topper.  Via de kust (met o.a.een bezoek aan Addo) reden we voor een aantal dagen naar Ukahlamba Drakensbergen. Met recht een locatie die staat vermeld op de World Heritage Site van de Unesco. We hebben hier een aantal prachtige wandelingen gemaakt door een grandioos landschap.

Voordat we naar het Krugerpark gingen hebben we nog een bezoek gebracht aan St. Lucia en Swaziland. Als waardige afsluiter van deze rondreis reden we de Panorama-route onder perfecte weersomstandigheden. 

In totaal hebben we in 6 weken een afstand afgelegd van bijna 9000 kilometer. Onze keuze was gevallen op een camper van de firma Bobo (Discoverer Fun X 4 wd). Dat bleek een goede keuze te zijn. Zonder problemen hebben we deze rit gereden.

Voordat we vertrokken hebben we via internet een Wildcard voor de San Parks aangeschaft. Deze werd netjes op ons thuisadres bezorgd. Beslist de moeite waard om deze card aan te schaffen, zeker als je meerdere (vooral grotere) parken bezoekt. De aanschaf van deze card hebben we er dubbel en dwars uitgehaald.

Arthur, nogmaals bedankt voor je inspanningen. Ook de gedetailleerde routebeschrijvingen van Google waren erg nuttig al moest de TomTom soms de definitieve uitkomst bieden. 
Gé en Mariëtte Weisscher 

 tober 2015

Goede middag Arthur,
Gisteren zijn wij thuis gekomen van een geweldige, veelzijdige reis door Zuid Afrika.
Van het begin tot het einde heeft dit schitterende land met zijn supervriendelijke en hulpvaardige mensen ons geboeid!!


Na onze rondrit van bijna 9000 kilometer met Johannesburg als vertrek- en eindpunt hebben we een prachtig beeld van dit enorme land gekregen.
De Bobo-camper is ons prima bevallen, ook de campings waren altijd super. Het prepaid voucher systeem was niet overal even duidelijk, maar na wat uitleg onzerzijds kwam het altijd weer goed

De email-contacten met Zuidafrikaspecialist hebben we als zeer prettig ervaren.
Arthur, hartelijk bedankt voor jouw inspanningen. Mede hierdoor hebben wij een onvergetelijke reis door Zuid Afrika gemaakt.
Binnenkort zal ik een uitgebreidere reactie op jullie site plaatsen. Ook zal ik een aantal foto's toesturen. 

Met vriendelijke groet Gé en Mariëtte Weisscher

september 2015

Onze reis naar Z A was fantastisch! Graag delen wij deze ervaringen:

Swaziland: Hlane vonden wij een prachtig park. Doordat het niet groot is, heb je met een game-drive grote kans leeuwen, neushoorns en olifanten te zien. Ook de MTB-tour met gids was ontzettend leuk. Op de camping is geen elektriciteit, dus je doucht bij het licht van een olielamp!

The Craddle of Human is interessant om te bezoeken. Maropeng (het museum) in combinatie met de Sterkfonteingrot. De camping in Magaliesberg (Sleepy River) ligt hier heel dichtbij. De ontvangst was uiterst hartelijk.

Breng zeker een bezoek aan Borcke's Luck Potholes en de Blyde Rivier Canyon. Tip: rijd daarna meteen door naar Phalaborwa. Vlakbij de ingang van het Krugerpark zit een aardige camping. Ga je in het Kruger kamperen, laad je camper dan vol met eten. De winkeltjes in het park stellen niet zoveel voor.

In Durban zit een mooie camping (in de wijk Queensburg). Wil je de stad bezoeken, dan parkeer je het beste bij Ushaka Marine World. Hier zit ook het mooie aquarium.Je auto of camper staat hier bewaakt. Vandaar neem je een taxi naar bijvoorbeeld Victoria Street Market of je maakt een wandeling over de Golden Mile. Alle Indianenverhalen over hoe gevaarlijk Durban is, moet je met een korrel zout nemen. Goed op je spullen letten is wel belangrijk, maar het is niet gevaarlijker dan Rome of Barcelona. Alleen de mensen hebben een andere kleur. Dat wil niet zeggen, dat ze op je spullen uit zijn! De meeste mensen in Z-A zijn juist heel vriendelijk!

Camping Bush Baby is leuk, je zit daar ook heel dichtbij Emdoneni Cat Rehab. Hier kun je cheeta's aaien. Mooiste tijd hiervoor is half 11 in de ochtend. Kom op tijd, je moet met een gids mee (2 x per dag).

Sowetho kun je op de fiets verkennen, wel met een gids. Superleuk!

Pretoria is een mooie stad. Parkeren meteen camper is niet gemakkelijk. Wij hebben bij een hotel gevraagd of het mocht, tegen betaling van een fooi. Zeer de moeite waard is het Voortrekkersmonument, dit ligt even buiten de stad. Ook de Bloedrivier is heel interessant voor iedereen die zich een beetje verdiept in de geschiedenis van Z-A.

Saint-Lucia: aardig plaatsje. Leuk is een boottocht over het meer (neem een kleine boot, dan kom je dichter bij de nijlpaarden) en vlakbij het Zoeloedorp (Veyane Cultural Village), waar je een "Zulu-experience" ondergaat. Je krijgt een privé rondleiding!

Sani-pass: heel mooi, ook als het koud is. Kamperen in de vrieskou op camping Dragon's Rest is een belevenis. De eigenaar heeft een heel aparte bar! In de Drakensbergen kun je ok op zoek naar eeuwenoude rotsschilderingen. Helaas zit hier geen camping dichtbij. Toch is het de moeite meer dan waard. Ga niet te laat, de laatste mogelijkheid is 15.00 uur. Daarvoor moet je een wandeling maken van ruim een uur (Giants Castle).

Pilanesberg is een mooi park, ongeveer 150 km boven Pretoria. Het heeft twee campings. De camping aan de noordkant (Bakgatla) is heel goed verzorgd en erg goedkoop. Heerlijke plek om aan het eind van de reis nog even bij te komen van alle belevenissen. Het weer is hier aangenaam, ook al is het nog geen zomer. De camping heeft een goed restaurant.

Algemene tips:

De wegen in Z-A zijn niet altijd even goed, veel"potholes". Plan niet teveel kilometers op één dag. Na 300 km heb je er echt wel genoeg van.

Uit eten op de camping:  houd er rekening mee dat er niet altijd een kok aanwezig is. Zorg voor een noodvoorraad.

De aanschaf van een Wildcardmoet je goed overwegen. Het Kruger heeft hoge toegang. In Hluhluwe en Swaziland betaal je echter een klein bedrag. Eerst goed berekenen, voor je een wildcard aanschaft dus.

Wij hebben het grootste deel "op de bonnefooi" met de camper gereisd, en dat was nergens een probleem. Als het in Nederland zomer is, is het immers in ZA winter. Dus nergens druk op de camping, alleen in Krugerpark, daar is het altijd druk.

Mirjam B.

augustus 2015

Beste Jody en Arthur,
Inmiddels zijn we al weer drie weken terug van onze reis door het zuiden van Afrika. En natuurlijk wil ik nog even naar jullie reageren.

Hoe was onze reis? Heel eenvoudig, geweldig. Een ervaring die we niet zullen vergeten en ons doet verlangen naar meer reizen door Afrika. In 5 weken legden we ongeveer 8.000 KM af en waren we in meer dan 20 accommodaties.  Omdat het soms wel erg koud was hebben we de verhouding tussen kamperen en in een lodge slapen gaande reis iets veranderd en dat ging erg eenvoudig. Het enige minpuntje van de reis, maar dat wisten we tevoren, waren de "winterse" nachten. Elke keer de verassing in de dag dat de temperatuur toch weer oploopt, Blue skies en geen spat regen.

Eigenlijk waren vrijwel alle plekken heel erg prettig en mooi. Op alle plekken zou je meerdere dagen kunnen blijven. We zijn dus erg blij met de keuzes die jullie voor ons gemaakt hebben, heel veel dank daarvoor. De enige uitzondering is de camping in Livingstone waar we naast de generator van de accommodatie bleken te liggen die de hele camping uit bed rammelde s'ochtends om 5 uur.

Ontzettend bedankt voor jullie inspanningen. Later in het najaar zal ik nog wat foto's mailen van onze trip.

met vriendelijke groet,

René de Prie

augustus 2015

Hallo Arthur,

Het gewone leven heeft alweer volop toegeslagen, maar we genieten nog steeds na van onze reis en dat zal ook nog wel een tijd voortduren. Het was echt geweldig. We hadden weer leuke, mooie campings en vooral Sandfields Guesthouse was geweldig. Die vrouw is zo gastvrij. We wilden graag een avond barbecueën en ze stelde gelijk haar schuur ter beschikking, kleedde hem leuk aan, legde papieren bordjes, servetten etc. neer, had sausjes neer gezet en we mochten onbeperkt hout gebruiken en daar wilde ze niets voor hebben. We hebben dus een extra grote fooi gegeven J. We hebben ook de was daar laten doen. Was super goed geregeld allemaal en ook het ontbijt was top.

Enige minpunt wat campings betreft was Mowani Mountain Camp bij Twyfelfontein. We kwamen daar begin van de middag aan en het was ruim 30 graden. We werden naar de campsite doorverwezen. Ligging was prachtig, maar je werd gek van de vliegen en er was daar niets te beleven. Wij terug naar de ingang of we niet bij het zwembad mochten zitten, maar daar was geen sprake van. Na enig soebatten mochten we doorrijden om met de manager te praten. Die was al even onverbiddelijk. Er wordt daar een duidelijke grens getrokken tussen camp site en lodges en wij mochten de veel betalende gasten niet in de weg lopen. Dat er niemand te zien was bij zwembad of bar deed er niet toe. We mochten daar zelfs niet even wat drinken, want ze waren fully booked en understaffed (ik heb maar niet gezegd dat ik dat geen handige combinatie vond). We kregen wel te horen dat er 30 km verderop een zwembad was waar we terecht konden, maar we hadden al 5 uur gereden dus dat was geen optie. Terug dus naar de campsite en de rest van de middag in de camper gezeten. Toen het donker werd hebben we een vuur gemaakt en verdwenen de vliegen, dus we konden gelukkig wel buiten eten. Erg jammer, want de locatie was prachtig. Begin van de avond werd er hout aangestoken voor warm water voor de buitendouche. Dat was erg leuk en lekker, maar de grootste lol was er voor ons toen wel af. Zij legden de 'schuld' bij jullie neer, want jullie hadden ons moeten informeren dat we niet bij de lodges mochten komen of van de faciliteiten gebruik mochten maken. Ze deden ook voorkomen alsof dat bij alle camp sites zo was. Ik weet niet of jullie hier van op de hoogte zijn, maar het was echt de enige camping waar dit zo was. Op alle andere campings werden we uiterst vriendelijk ontvangen en probeerde men ons aan alle kanten tegemoet te komen. Wij nemen jullie in ieder geval niets kwalijk, maar mochten jullie in de toekomst deze camping nog een keer boeken, informeer de gasten dan dat ze ervoor moeten zorgen pas eind van de middag daar aan te komen, want met die vliegen is het buiten echt niet fijn.

Campings die er uit sprongen wat ons betreft zijn:

Augrabies Falls (prachtige watervallen en leuke wandelroutes, al moet je daar wel fit voor zijn, want het is een hoop klauteren en over smalle balkjes lopen). Minpuntje: baboons zijn erg agressief dus buiten eten is er niet bij.

Hammerstein Lodge: kamers waren prima, mooie omgeving, leuk aangekleed, kinderen hebben de cheeta geaaid, heerlijk gegeten. De bediening ging na het eten nog zingen en dansen. Het was een bij elkaar geraapt zooitje, maar ontzettend leuk en het voegde echt wat toe. Goede zitjes bij de bar, dus we hebben lekker bij het vuur gezeten met een drankje en een stok kaarten.

Sandfields: echt een topper zoals al aangegeven.

Okaukuejo: de drinkplaats waar de hele dag door dieren aan komen lopen maakt deze camping bijzonder. Hygiëne en wc's/douches waren minder goed geregeld. 's Ochtends was er geen toiletpapier en het water werd snel koud. Dit zie je overigens vaker op toeristische plekken

Roy's Rest Camp: erg leuk, heel veel gekke dingen te zien en vriendelijke mensen. Het internet café was geweldig: 3 houten stoelen buiten met een bord internet café erboven J

Ndhovu Safari Lodge: wat een warm onthaal kregen we hier. Ontzettend vriendelijk trio dat hier de scepter zwaait. Er was 1 plek voor een camper dus we hadden onze eigen douche en wc. Leuke game drive gedaan met heel veel uitleg over de dieren en geen enkele blik op het horloge of we al weer terug moesten. Zo lang wij het leuk vonden, vonden zij het leuk. En een geweldige locatie: aan de Okavanga, zitten op een vlonder en aan de overkant van de rivier lopen de olifanten.

Gweta Lodge: over de arbeidsethos van de Botswaanse bevolking gaan we het niet hebben, maar de eigenaren van deze lodge waren supervriendelijk. Kamers waren erg mooi, eten redelijk. Pepijn (11 jaar) gleed uit bij het zwembad en brak zijn teen. Binnen een paar minuten werd hij met de auto naar het ziekenhuis gebracht door de eigenaresse. Nog mazzel dat er een ziekenhuis in de buurt was en uiteindelijk komt het weer helemaal goed met zijn teen.

Gweta overnight trip was super. Echt een ervaring om nooit te vergeten. Goed verzorgd, slaapzakken waren warm genoeg, genoeg hout voor het haardvuur, lekker eten.

Manyane resort: de mooiste camping van allemaal. Zelfs betegelde douches en wc's! Het was heerlijk om hier de vakantie af te sluiten.

Overige opmerkingen:

De volgorde van Sesriem Campsite en Hammerstein Lodge hadden we niet helemaal goed ingepland. Op weg naar Sesriem kwamen we namelijk langs Hammerstein Lodge. Toen moesten we echter nog bijna een uur door rijden over een hobbelweg en de volgende dag weer een uur terug.

Ai Ais: mooie camping, maar je kon niet buiten eten want de baboons stalen het eten van je tafel terwijl je er bij stond. Als doorreis-camping was Hobas Camp Site qua ligging handiger geweest. Ik weet natuurlijk niet hoe die camp site er uit zien, maar je zit dan maar 13 km van een uitzichtpunt en je bent veel sneller weer op weg naar het noorden. De weg naar Ai Ais is 67 km hobbelen, en de volgende dag weer terug hobbelen. De mooie ligging weegt daar niet helemaal tegenop. De hot spring was wel erg leuk. Uitkijkpunt ligt op een uur rijden, dus van de Fish River Canyon hebben we niet veel gezien.

Skottelbraai: we hadden ons verheugd op koken op de skottelbraai, maar er zat een andere braai (chef cook geloof ik) bij waar je alleen wat vlees op kon braden of een pan op kon zetten. In ieder geval geen schotel waar je op kon roerbakken of iets dergelijks. Heb ik ook gemeld bij Bobo Campers.

Dat was het wel zo'n beetje. Zodra ik wat mooie foto's op mijn laptop heb zal ik ze bij jullie op de site zetten. Ik heb er nu wel een aantal op mijn telefoon, maar de mooiste zijn met het gewone toestel gemaakt en die heb ik nog niet overgezet.

Al met al hebben we een fantastische reis gemaakt en ontzettend veel gezien en gedaan. Over een aantal jaar willen Erik en ik samen richting Kaapstad gaan. Ik meld me dan wel weer bij jullie!

Hartelijke groet,
Marjan

augustus 2015

Meredith, hierbij een korte klantreactie. De foto's zijn apart verzonden.

Wij, een gezin met twee kinderen (14 & 10) zijn in aug 2015 in 3,5 week met een camper van Kaapstad naar Johannesburg gereden: het was een fantastische reis!

Helaas begon het in Kaapstad wat teleurstellend, door het slechte weer vaarde de boot naar Robbeneiland een paar dagen niet en was de gondel naar de top van de Tafelberg in onderhoud!

Wij hebben ongeveer 200 km per dag gereden, alleen aan de Oostkust hebben we wat langere afstanden gedaan. Daar is sowieso minder te doen en je hoort dan ook vaak dat er wordt gekozen voor een binnenlandse vlucht. Wij hebben er echter totaal geen spijt van dat we dit stuk hebben gereden. Het laat veel van het "andere", echte Zuid Afrika zien.

De keuze om te beginnen in Kaapstad en te eindigen in Johannesburg is ons goed bevallen. Zo konden we alle indrukken en belevenissen bij een heerlijk weertje en het zwembad in Sabie de revue nog even laten passeren.

Omdat jullie alles goed hadden geregeld hebben we geen tijd verloren aan het zoeken naar de campingsites, het reserveren enz..  We hadden echter niet gedacht dat het zo ontzettend rustig op de campings zou zijn. Ook de in onderling overleg gevonden locatie in Kaapstad was werkelijk geweldig.

De camper is ook een heerlijk vervoermiddel als je een periode bijna elke dag reist. Je leeft niet uit een koffer en bovendien zit je in de wildparken wat hoger, waardoor je een veel beter uitzicht hebt.
 We hebben alle dieren kunnen zien die we graag wilden zien; de drinkende leeuwin op 20 meter afstand in Addo NP was echter wel een van de hoogtepunten.

Hartelijk bedankt voor het organiseren van onze reis, die geheel volgens onze wens is verlopen.

fam B

maart 2015 

Beste Arthur,

Wij hebben in 10 dagen een mooie rondreis kunnen maken door Namibia, met een 4x4 auto met camper. De afstanden zijn lang, de wegen over het algemeen goed, veel wegen niet geasfalteerd. Zeker in de periode maart zijn de campsites ter plekke te regelen en is er overal wel plek. Het is wel verstandig om 1 of 2 dagen van te voren wel even te bellen om er zeker van te zijn dat er plek is. Houdt er rekening mee dat bij het ophalen van de auto dit even tijd kost, de auto wordt uitgelegd en alles wordt in orde gemaakt, dus een overnachting in de nabijheid van Windhoek is geen slecht idee. Wij zaten de eerste dag op 100 kilometer van Windhoek, dat is dan prima te doen en de volgende dag zaten we dan redelijk vroeg in de buurt van het prachtige Sossusvlei. En goed om er rekening mee te houden dat het airport heel ver weg is van Windhoek zelf, Windhoek niet heel bijzonder is en ook redelijk duur is om een taxi te nemen. Er zit een auto verhuur bedrijf waar 'Zuidafrikaspecialist' zaken mee doet op het airport, dus zo plannen dat de auto voor 17 uur terug moet zijn en dan een vlucht nemen vanuit Namibia, helemaal niet zo gek is....

Wij hebben in 10 dagen het rondje Windhoek, Rehoboth (1 nacht), Sossusvlei (1 nacht), Swakupmond (2 nachten), Brandberg (1 nacht), Etosha (3 nachten), Waterplateau (1 nacht) en Windhoek (1 nacht). In totaal rondje van rond de 2700 kilometer en betekent dat je per dag rond de 300 km moet rijden (kost vaak nog wel 4-5 uur) maar dan voorkom je dat je elke dag heel erg lang in de auto zit in een relatief korte vakantie. Maar we hadden een fantastische trip in een mooi land, met aardige mensen en verder geen onveilige situaties. Een aanrader!

De auto geregeld via jullie. Over  jullie service ben ik zeker tevreden, ik kreeg snel steeds een reactie. Het verhuurbedrijf is een goed en professioneel bedrijf, verder goede service en goed onderhouden voertuigen, dus voor jullie goed om zaken mee te doen.
 
Menko

maart 2015
Bij het reizen met kinderen is een camper ideaal. Terwijl de kids lekker hun eigen ding doen achterin kun je de grote afstanden makkelijk overbruggen. Ook de vaste slaapplaats, de wc en de vaste plek voor speelgoed en drinken werken goed!
We hebben genoten van strand, wildparken en familie en vrienden daar.
Bedankt voor de hulp in het vinden van de camper!

Martine en Marius Pretorius

februari 2015
Hallo Jolanda en Jody,
Wij zijn inmiddels al weer een week thuis. We hebben een prachtige vakantie achter de rug met heel veel indrukken en belevenissen.  Kruger park was absoluut fantastisch. niet alleen de dieren, maar ook de natuur, geluiden en lucht van verschillende kruiden en grassen na een regenbui. Soms zwaar onweer meegemaakt, maar dat hoort bij het landschap en is prachtig om te zien. Wij hebben niet de indruk gehad dat de regentijd al goed begonnen was en hebben veel wild gezien. Lodges en B&B s waren zonder uitzondering uitstekend. Een minder aangename ervaring was de grens overgang bij Lemombo naar Mozambique. Opdringerige mannen die ons door de formaliteiten loodsten een een veel te  dure aanvullende verzekering voor de auto probeerden op te dringen. Door tussenkomst van een Zuid Afrikaan die hiermee bekend was hebben we deze mannen kunnen afpoeieren. Een waarschuwing waard voor volgende reizigers. Mogelijk hebben jullie contacten die een vertrouwd adres voor deze extra verzekering kunnen aanbevelen bij deze grenspost! Kostte ons nu 150 rand ipv de gevraagde 650 rand ! (Deze mannen hebben blijkbaar contacten met de ambtenaren en stappen gewoon voorbij de wel 40 wachtende personen en laten  dan je paspoort en autopapieren afstempelen. Niemand lijkt dit vreemd te vinden. Het heeft ons trouwens wel een uur tijdwinst opgeleverd denk ik :) . 
De armoede in Mozambique, vooral rond Maputo is eigenlijk wel schokkend in contrast met de luxe van onze accomodaties. Door problemen me onze GPS kwamen we vervolgens pas in het donker aan bij de "ferry"naar Tan 'n Biki (Maraquene) die net zijn laatste oversteek had gemaakt. We hadden nog wel de Lodge gebeld, en die had de pontbaas ingelicht, maar we moesten toch na flink onderhandelen een veelvoud van de normale prijs neertellen voordat hij ons overzette. Nu viel dit in onze begrippen nog mee, maar we waren gelukkig de rivier over. De laatste kilometers over onverharde weg zonder GPS waren toch wel spannend.  Accomodaties in Mozambique ook perfect in orde. Tan 'n Biki uitstekend restaurant en mooie omgeving..       PleasureBay had zoals gemeld  geen restaurant. Dit is vind ik wel een groot nadeel, daar er in de omgeving wel andere resorts waren( ook beter gelegen ) die dit wel hadden. Je gaat 's avonds over deze wegen niet zo gauw kilometers rijden om wat te eten. Maar misschien hadden wij ons daar beter op moeten voorbereiden. Nhambavale lodge stond aangegeven als self catering, maar de beheerster heeft ons goed verzorgd en eten voor ons gemaakt.   
Grens passages bij Naamacha en van Zwaziland naar Zuid Arika waren zonder problemen. Ook geen hosselaars gezien. De laatste dag was wat stressen, daar de receptie van Milwane Lodge pas om 6 uur open ging en we nog een grens passage voor de boeg hadden, maar uiteindelijk ging dit redelijk voorspoedig en waren we op tijd onm de auto in te leveren en op tijd op het vliegveld. Auto was goed in orde, wel blij met 4x4 omdat we anders niet in Pleasure Bay ( diepe zand sporen) en ook niet in Nhambavale Lodge (diepe modder poel en stukgereden weg) waren gekomen. 
Kaapstad en omgeving was als bekend van 2 jaar geleden toen ik daar was een vakantie apart. Uitstapje per motor naar Agulas erg mooi. Motoren perfect in orde. Sweet Ocean ( erg vriendelijke, behulpzame en gastvrije ontvangst ) en Hermanus B&B  Prima. Restaurants dichtbij.   Ook deze week was erg prettig hoewel ons ook wel de nog steeds erbarmelijke toestanden in de townships richting Kaapstad opvielen, als je net In Franschhoek hebt gegeten.  Nog wat werk aan de winkel voor de regering denk ik, hoewel ik ook wel meer stenen huizen zag dan 2 jaar geleden. Transfers prima in orde. 
Aandachts puntjes: Oppassen voor hosselaars bij grensplaats Lemombo. Extra auto verzekering kost  Ong 150 rand (bij Hollard). Passage duurt zeker anderhalf uur onder normale omstandigheden. Voor donker bij de ferry naar Tan 'n Biki  zijn. Slechte weg ( langs meer) bij regenval naar Nhambavale lodge. GPS posities voor Lodges in Mozambique en Swaziland zijn echt noodzakelijk om zoeken te vermijden. (Google routebeschrijving is van weinig nut, behalve een indicatie vooraf van de dag afstanden'
Al met al een onvergetelijke vakantie gehad. Zou zo weer terugkomen, maar er is nog zoveel ander moois te zien.

Bedankt en vriendelijke groeten,
Rob en Annet.

januari 2015

Bedankt voor jullie welkomstmailtje,   We zijn weer terug, maar niet van harte het had best nog een maand mogen duren. We hebben een prachtige reis gemaakt met vooral veel avontuur. Ongeveer 8000 km vanaf J'burg, Zimbabwe, Zambia en Botswana. Zimbabwe gaf erg veel gedoe en hoge kosten aan de border, veel politie en boetes, de parken zijn mooi, maar slechte wegen en weinig dieren,een ander nadeel is hier dat er weinig campsites zijn met grote afstanden, Zambia was erg avontuurlijk, daardoor spannend, wij zijn langs de zambesi omhoog gereden, en dan door  het Kafu Nat. Park. Totaal geen toeristen gezien onderweg. Toen over Lushaka naar livingstone en met de pont over naar Botswana, Dit is een heerlijk land om te reizen,prachtige parken en heel veel dieren, maar heel erg weinig toeristen,Chobe park in geweldig. Daarna richting Nata en hebben we het Nxaipan nat. park bezocht, waar we weer helemaal alleen waren, echt een belevenis. Daarna bij Tom Burke de border over teug naar zuid Africa,helemaal bovenlangs over Tshipise ,met een heerlijk warm zwembad. toen in het noorden het krugerpark in ,waar we drie overnachtingen hebben gedaan, o.a in een geweldig bushcamp,bij crocodilebridge het park verlaten,heel veel dieren gezien, kruger is altijd mooi, maar een beetje braaf. Door Swaziland nog een paar dagen naar de kust en door de Drakensbergen weer langzaam naar J,burg. Einde van een geweldige vakantie. De verhuur was perfect, zelfs over een vergeten creditcard deden ze niet moeilijk, we kregen de auto mee zonder borg  te storten. De auto heeft geen enkel probleem opgeleverd.

 

Note ZAS: Normaliter wordt er wel moeilijk gedaan over het niet hebben van een creditcard dus zorg altijd dat u deze bij zich heeft!

december2014 / januari 2015

Hallo,
Na een rondreis van vier weken moet ik toch wel zeggen dat we een beetje verliefd op Zuid-Afrika zijn geworden.
 
We zijn onze reis begonnen en geindigd in Kaapstad.  Vantevoren moesten we onze overnachtingen vast leggen omdat de decembermaand
voor de mensen in Zuid Afrika zelf ook een populaire maand is om op vakantie te gaan omdat hun zomervakantie erin valt. Maar met de kennis die ik nu achteraf heb zou ik de route die we gedaan hebben nagenoeg onveranderd laten.
Eerst langs de kust tot aan Storms River en dan vervolgens via route 62  en de wijn gebieden terug naar Kaapstad.
 
Enkele hoogtepunten vonden we:
Via Kommetjie en Scarborough naar Cape of Good Hope,
De pinguïngs bij Boulders beach,
Simons Town en Kalk Bay,
De Route langs de kust vanaf Gordon's Bay richting Kleinmond,
Hermanus is een hele leuke plaats,
Cage Diving in Kleinmond,
Swellendam is erg mooi met een ontspannen sfeertje,
Het slapen langs de Breede Rivier in het Bontebok National Park was Super, kinderen kunnen er super zwemmen,
In Hartenbos moesten we even schakelen na de rust van het Bontebok National Park,
Harold's Bay en Victoria Bay zijn ideale zwemstranden,
Wilderness, Knysna, Plettenberg en Storms River waren allemaal even mooi en leuk,
Buffels Bay is ook een super zwemstrand voor kinderen.
Montagu was ons erg goed bevallen. Het is een leuke plaats met een lekker sfeertje.
Het wijngebied met Stellenbosch en Franschhoek mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Allebei even leuk,
De tafelberg beklimmen is top maar de tafelberg gezien vanaf Bloubergstrand is ook mooi.
De hele route langs de kust vanaf Kaapstad tot Noordhoek, inclusief de Chapmans Peak Drive, is sowieso heel mooi.
Llandudno Beach is de moeite waard om een duik te nemen.
 
We hebben ons eigenlijk geen moment onveilig gevoeld en we waren vantevoren benieuwd hoe onze 4 jarige zoon het zou gaan vinden maar we hadden hem geen groter plezier kunnen doen dan door deze reis te maken. Hij heeft een super tijd gehad. Heel gevarieerd.
 
Verder was de camper heel goed bevallen net als de Zuid Afrika Specialist.  We zijn goed en vriendelijk geholpen en ze hebben veel kennis.
 
Anja, Thijs en Dennis Ende

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.