Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Reacties diverse reizen

augustus 2017

Beste Hanneke,

We hebben genoten van onze reis. Jullie hebben dit goed in elkaar gestoken, bedankt!

Groetjes,
Hendrik

mei 2017

Beste Arthur, 

Dank je wel. Het huwelijk was prachtig.

Wij hebben dankzij Ester een fantastische vakantie gehad. Alles was tot in de puntjes geregeld. Van het ophalen bij de luchthaven, de hotels en de door ons gemaakte rondreis.  Wij hebben rondreis ER076 gemaakt. Een echte aanrader. Zeker onder begeleiding van de zorgzame, gastvrije en attente Kurt. De laatste 3 dagen hebben wij in Kaapstad bij questhouse Maarten doorgebracht. Fijne ontspannen sfeer en een gastheer die voor iedereen klaar staat. Mochten wij nog een keer naar Zuid-Afrika gaan dan is er geen twijfel mogelijk en laten wij onze reis zeker weer door de Zuidafrikaspecialist organiseren.

Natuurlijk mag je bovenstaande feedback of een deel daarvan op jullie site zetten. Via Wetransfer stuur ik jullie een aantal foto's van de rondreis.

Met vriendelijke groet,

Jack en Marjon Vessies

mei 2017

Goedemorgen,

De 4x4-cursus was een groot succes. Goede ontvangst, goede lunch. Ik vond het verrassend dat de instructeur mij de hele middag het stuur gaf. Als hij naar het terrein was gereden en daar mij het stuur had gegeven, zou ik dat niet vreemd vinden. Hij moet dit nu zeker niet gaan veranderen, het is juist heel goed zo. Hij schenkt de cursist zijn vertrouwen, dat is mooi. En rechtsgestuurd rechts rijden is ook wel eens leuk om te doen. Prima Defender! Ik heb veel geleerd. Uitstekend. Fraai terrein, met alle gradaties van moeilijkheden.

Hartelijke groeten uit een zoning Brussel.

Hugo Simons

juni 2016

Beste Hanneke,

Ik heb een fantastische reis gehad. De Big Five gezien en ook de Panorama Tour was geweldig ! Fijn dat deze ingeruild kon worden voor 1 Safari, zo heb ik ook nog wat extra's kunnen zien van het land en de uitzichten waren adembenemend. De accomodatie was helemaal prima en Outdoor Safaris heeft goede gidsen en een zeer vriendelijke leiding. Het eten was prima verzorgd en we hadden een leuke groep mensen. Nogmaals hartelijk dank voor de adviezen en een ervaring om nooit te vergeten.

Met vriendelijke groet,

Sabine Riezebos

februari 2016

Hartelijk dank voor de goede service. Air Namibia was meer dan uitstekend , de motoren waren perfect. Alles was prima geregeld. We zullen Uw organisatie zeker aan anderen aanraden.
Met vriendelijke groet
Leo Heymans 

december 2015

Dag Ester,
Bedankt voor de mail en het warme welkom (hoewel het in Nederland niet bepaald warm is).  We hebben een ontzettend goede vakantie gehad. De reis door Zuid Afrika was inspirerend, afwisselend. De diversiteit welke je iedere dag meemaakt (ook tijdens het rijden) is super. Daarnaast mooi om de cultuur te leren kennen. Een cultuur met in onze ogen o.a. minder regels/verplichtingen en voor velen minder middelen, maar de zelfredzaamheid is zoveel groter en de mensen hebben zo'n andere, positieve kijk op het leven. Super om dit mee te krijgen. De excursies via jullie hebben wij als zeer goed ervaren. De service was perfect. Een ieder was prima op tijd en alles verliep soepel. Fijn om te kunnen 'ontspannen', door o.a. bij het verblijf opgehaald te kunnen worden. In Kruger hadden wij Dirk als ' leider'  van de excursie en er sloot niemand aan. We hebben genoten met Dirk als 'privechauffeur'. Hij heeft er alles aan gedaan om ons de Big 5 te kunnen laten zien. Mooi om te zien hoe hij dit ons gunde en met hoeveel passie hij zijn werk uitvoert. Complimenten voor Dirk! De Sani Pass Tour werd geleid door .... (we zijn de naam vergeten). We hadden helder weer en hebben ontzettend genoten/gelachen met .... en een ander koppel (Duitse man en vrouw). Mooi om te zien hoe .... een geweldige sfeer weet neer te zetten en open staat om zijn cultuur aan ons mee te geven. Het zou zo een vriend kunnen zijn. We zullen .... nog contacten om de complimenten uit te spreken. 

Groetjes Richelle Bakker

november 2015


Goedenavond,

Zoals jullie ondertussen wel hebben gezien op FB : wij hebben het  enorm goed gehad, enorm genoten. De reis was geslaagd. Alvast bedankt om samen met ons de juiste reis te vinden.

De hoogtepunten van deze reis waren :
- De uitstap was een " Rhino Walk " in Swaziland : De titel van de excursie zegt het al zelf : een stapje zetten met de neushoorn ... en deze werd me iets te letterlijk genomen. Oog in oog staan met een. neushoorn. Een unieke ervaring , blij dat ik het heb meegemaakt , maar ik zal het nooit meer aandurven.  Het was een heel spannend moment , toen de neushoorn maar bleef wandelen , recht naar onze groep. De neushoorn stond op 2 m van ons! Zonder  barriere . Stilstaan , zwijgen en vooral kalm blijven is de enige keuze die je hebt
- Het snorkelen met blacktip Sharks in Umkomaas : De begeleiding van het bedrijf dat deze snorkelexcursie uitvoert , doet dit super goed! Ze begeleiden je enorm goed. Bij een korte meeting , voor het  vertrek , wordt er gebriefd welke dieren je zou kunnen tegenkomen en zeggen ze duidelijk wat mag en waar je goed moet op letten. Bij het snorkelen in open zee , tussen ongeveer 20 haaien , en je nog altijd op je gemak voelen ... klinkt misschien raar maar het is echt wel zo J.
- Olifanten die we een paar keer van zeer dicht gezien hebben ... ze laten toch ook wel een indruk na hoor ... Het spelen met / strelen van leeuwenwelpjes is zeker een aanrader. De rest van de reis was uiteraard ook top. Het is de tweede keer dat ik via Zuid-Afrika Specialist een reis boek en net zoals vorige keer was het volledig wat ik ervan had verwacht , of beter nog :) Alles werd goed geregeld , zodanig dat je je geen zorgen hoeft te maken , gedurende de hele vakantie!

Nog eens bedankt om deze reis aan te bevelen!

Mvg,
Eva.

(note ZAS: De reis die Eva maakte: http://www.zuidafrikaspecialist.nl/traveloptions/duikreizen/18-daagse-avontuurlijke-duikvakantie-zuid-afrika-swaziland-en-mozambique-reisnr-er-120)

augustus 2015

Beste Hanneke en Esther,
Dank voor de goede invulling van onze "bouwstenen." Alles is perfect verlopen. De transfers klopten feilloos en stipt op tijd, de safari was "once in a lifetime".

Midweek update: Safari

Het is niet gebruikelijk, maar ik moet deze keer midweeks al van me afschrijven. De ervaring van de laatste 3 dagen is zo vers en immens, dat het onmogelijk is om tot zondag te moeten wachten. Sorry. We zijn maandagmorgen al vroeg opgehaald bij ons hotel ZigZag in Livingstone. In een comfortabel minibusje reden we langs boerendorpjes ( rieten hutjes, 3 geiten en een fiets, kinderen langs de rand vd weg) op het Zambiaanse platteland. Na een uurtje zijn we op het 4-landenpunt (Botswana, Zambia, Namibië en Zimbabwe) aangekomen. Te voet moesten we langs een lange colonne vrachtwagens, die soms een week wachten om de grens te mogen passeren. Als vliegen op een olifantendrol doken alle ambulante verkopers op ons en haalden alle salestrucs uit de kast om hun prullaria te slijten.

Aan de overkant, laverend tussen de krokodillen, stond Kanawi met een geweldig originele safaritruck op ons te wachten. Helemaal voor ons alleen, want wij waren zijn enige gasten. Na een korte lunch, bracht hij ons naar een klein rivercruisbootje voor een bootsafari van 2 uur op de Choberiver. Het was het begin van een 3 dagen durende speelfilm met de allermooiste shots, thrills en 100 dierentuinen vol met wildlife. Kawani is 52, al 27 jaar parkranger en gids, kent elke hoek van het Chobe National Park en bovenal alle gewoontes van 'zijn' dieren. Nooit was ik ook maar in de buurt gekomen van alle beesten die hij ons heeft laten zien, als ik toch zelf was gaan rijden. Al snel stonden we oog in oog met een 4-meter lange krokodil, die loerend lag te zonnen op de rivieroever. 2 minuten later botsen we frontaal op een nijlpaard, die onder onze boot besloot naar lucht te happen. Kawani moest lachen om onze paniek en zei in zalvend Engels: don't worry heh, happens all the time heh. We waren gerustgesteld en zijn later nog vaak bang geweest, maar het is nooit gevaarlijk geworden.

Op weg naar ons nightcamp, hebben we onze eerst gamedrive gemaakt van 3 uur. Het was meteen volle bak adrenaline, want de olifanten, impalas, zebras, giraffen, bavianen etc. vlogen ons werkelijk om de oren. En ik heb het niet over tientallen, maar over honderden en duizenden. Nooit gedacht dat ik na een paar dagen de hik zou krijgen van weer een buffel, baviaan of impala. Bizarre ervaring, bye bye Burgers Bush.

Natuurlijk waren wij op zoek naar de Big Five. De naam B5 is na het akkefietje met die debiele Amerikaanse tandarts die de Zimbabwe leeuw Cecile doodschoot, wel een beetje besmet. Het waren vroeger voor jagers de 5 meest lastig te jagen beesten; leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. De olifant en buffel was een piece of cake, die liepen gewoon in de weg. Met leeuwen hadden we de eerste dag ook mazzel, want die hadden net een mals zebraatje ontstreept. We kwamen tot minder dan 10 meter afstand, hartslag 200 en Marloes in mijn nek. Ons kamp bestond uit een paar 2-persoons tentjes, een douchetentje en een longdrop pleehok. Verder nog een grote partytent voor het proviand. Geen hek, midden in de bush, geen weg in de buurt. De kok John en manusje van alles Kandu verwelkomden ons en we konden meteen aan tafel. Met zijn 5-en; Kanawi at mee om uit te leggen hoe we ons moesten gedragen. Als we snachts wilden plassen, moesten we eerst de rits open maken en om ons heen schijnen met de zaklamp. Groene ogen die dan reflecteren waren OK, bij rode ogen was het beter achterwaarts terug in de tent te kruipen en Kanawi te roepen...... Ik zag aan de dames dat plassen geen prioriteit zou worden die nacht.....

Om 8.30 gingen we al naar bed. De sterrenhemel leek op een serie aaneengeschakelde kroonluchters, de melkweg leek wel een wit laken. Om 02.00 uur werd ik wakker geschud door Marloes om toch een plasje buiten de tent te wagen. Ik zag van alles in oranje, maar geen rood of groen en lag 23 seconden later weer in bed. Het was een kakafonie van geluiden en ik heb geen oog meer dicht gedaan. Je hoorde leeuwen veraf en dan weer dichtbij brullen, op 30 meter achter de tent schrokken de olifanten van het tentenkamp en trompetterden oordovend. Het nichterige gelach van de hyena's klonk wel heel dichtbij... Hun voetsporen stonden de volgende ochtend dan ook overal rond de tenten. Om 5.30 werden we gewekt voor de sunrise gamedrive. Het was tegen het vriespunt en we kropen verkleumd uit de tent en in de open jeep, waar dikke dekens klaarlagen. Het was meteen bingo; de uiterst zeldzame luipaard werd gespot door Marloes. Nr 4 was binnen en daarmee het lijstje voor Chobe compleet. De laatste levende neushoorns hebben ze moeten verplaatsen naar een besloten reservaat in het Zuiden. Botswana, net zo groot als Nederland met 2 miljoen inwoners, voert een streng wildlife-beleid: privé-jacht is overal verboden, het leger bewaakt de parken. En toch is stroperij een groot probleem, met name omdat maffe Chinezen denken dat gemalen neushoorn goed is voor de potentie. Misschien nieuwe business; alle Chinese mannen aan de blauwe pilletjes. Na de sunset gamedrive van weer 4 uur hadden we de hele Lion King 2x gezien en deden de konten zeer van het gehobbel in de truck. Terug in het kamp was het heerlijke eten van John een Michelinster waardig en kropen we bijtijds in onze tent. Behalve een beetje leeuwengebrul was het een rustige nacht, waarbij iedereen als een blok sliep. Een hyena probeerde wel al krabbend onder het tentzeil te komen, getriggerd door de plastic zak met fruit die onder mijn bed lag. Ik ben gewoon in slaap gevallen. Die jankende schijthaas durft verder toch niets. Zal ik me druk maken...

Tijdens de drive vanochtend zijn we op een roedel leeuwen gestuit die een giraf aan het oppeuzelen waren. Kawani had aan de zwermen aasgieren al gezien waar ze waren. Die aasgier hoort met het wrattenzwijn(puistenkop!), de kariboe (doodskop) en de hyena(neplacherd) tot de Ugly 5. Alleen het wildebeest (van voren bizon, van achter bouvier) hebben we niet gezien. De stank van de rottende giraf was gruwelijk, maar 1 leeuw zat lekker binnen in de ribbenkast te knagen. Een moederleeuw lag op 5 meter afstand van ons met haar 4 welpen uit te buiken. Ze keek soeverein en hautain naar ons, wij hielden onze adem in. Je zou zo de truck uitlopen om een welpje mee te nemen....

En nu zijn we terug in Zigzag, nadat we de reis van de 2e alinea omgekeerd hebben gemaakt. Schoon gedoucht en normaal naar de plee geweest. Na drie dagen ook weer Wifi, , whatsapp, Facebook enz. Niet eens gemist. Ben nog beduusd. Van deze belevenis. Nog twee weken te gaan. WTF!

Met vriendelijke groet,
Frank van Zomeren

Reacties op diverse reizen 2014

oktober 2013

Beste meneer Stevens,
eerst en vooral wil ik u hartelijk bedanken voor de zeer professionele service!  U maakt hiermee een groot verschil met een aantal andere service providers die ik contacteerde.
Met vriendelijke groeten,

G. van Daele

november 2011

Beste Jolanda,
Ik ben inmiddels weer een paar weken thuis maar wil toch graag mijn bevindingen delen. In de eerste plaats heb ik een prachtige vakantie gehad. Genoten van het mooie weer(op 1 dag regen en kou na). De transfers en service van James waren goed geregeld en de motor was perfect. Ik heb erg veel moois gezien en mensen ontmoet op de verschillende B&B addressen. Erg goed verzorgd, overal erg vriendelijk en netjes. Het motorrijden ging uitstekend en geen problemen ondervonden.

Groet,
Rob Goezinne.

Motorsafari door Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland

Zuid Afrika heeft zichzelf de toeristische titel Regenboognatie opgespeld. Ook nu de bonte stoet voetballiefhebbers er is verdwenen, blijft het land fascineren met zijn natuur en cultuur. De buurlanden Mozambique en Swaziland bieden tijdens een rondreis op de motor eveneens kleurrijke indrukken. Het begint al goed. Terwijl in de Nederlandse winter zonneschijn en aangename temperaturen zijn wegbezuinigd, is in Zuid Afrika de zomer aangebroken. Om aan het klimaat, de gehuurde motoren en het linksrijden te wennen nemen we vanaf Pretoria eerst een stuk snelweg naar het oosten. Al snel zijn we voldoende geacclimatiseerd om de wonderlijk mooie motorroutes over Sabie, Graskop, Long Tom Pass en Blyderivier Canyon onder de wielen te nemen. De werkelijkheid is vele malen mooier dan we aan hand van internetfilmpjes hadden kunnen bevroeden. "We gaan nog niet naar huis...". Want we gaan eerst nog naar het noordenoosten van Zuid-Afrika, waar de Afrikaners in de 19de eeuw met hun ossenwagens heen trokken.

De stad Louis Trichardt is naar een leider van deze Voortrekkers genoemd. Daar wordt het Lalapanzi Hotel ons basiskamp, waar we overnachten in een huisje met rieten dak in een tuin waar de Amsterdamse Hortus Botanicus jaloers op kan zijn. Eigenaars Inga en Marius Gilfillan kennen de streek op hun duimpje en geven fantastische routesuggesties. Dagenlang verkennen we de Zoutpansbergen in alle hemelsrichtingen. De Buells staan op de onverharde binnenwegen prima hun mannetje. Deze met uitsterven bedreigde motorsoort is geknipt om het Afrika off the beaten asphalt track te ontdekken. De Voortrekkers trokken naar het uiterste noordoosten van Zuid-Afrika om er te jagen op olifanten, waarvan het wemelde vóór de komst van de blanken met geweren. Coenraad de Buys was de eerste witmens die hier rond 1820 kwam. Hij was in de Kaapkolonie vogelvrij verklaard en trok met zijn "inlandse vrouwen" het binnenland in. Uiteindelijk verdween hij verder oostwaarts richting Delagoa baai aan de kust van het huidige Mozambique. Nazaten van hem leven nog in Buysdorp, waar we even pauzeren op weg naar de zoutpannen, waar het plaatselijke gebergte naar is genoemd. Via Vivo en Schiermonnikoog passeren we die zoutpannen ten noordwestenen van de Zoutpansbergen. Nog steeds komen hier om de zoveel tijd kuddes olifanten zout snoepen, maar tijdens onze rit blijven de Jumbo's uit het zicht. 

Alhoewel? De baobabs langs de weg doen ons met hun vormen onwillekeurig aan olifanten denken. De gerimpelde, knoestige basten als huiden, takken als slurven, twijgen met een blaadje als staarten. Zoals de olifant de fauna, symboliseert de baobab de flora van Afrika. De jonkies staan in groepen bijeen, de oude exemplaren knorrig alleen op de heuvels en langs de weg. Gemiddeld zijn ze 500 jaar, de oudste baobab in de streek is wel 3000 jaar oud! De baobabs zijn mythische wachters voor een mythische plek. Op het drielandenpunt tussen Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe verrijst aan de samenvloeiing van de Limpopo en de Shashe rivieren een bijzondere heuvel, die Mapungubwe wordt genoemd. Het Vhembe Dongola Nationale Park heeft buiten ongetemde natuur ook een bijzondere culturele bezienswaardigheid in petto. Op "uiterwaarden" van de Limpopo staan hier en daar steile heuvels van zandsteen. Rond een daarvan gedijde tussen 1000 na Christus en het einde van de 13de eeuw een unieke samenleving. Voor het eerst in de Afrikaanse geschiedenis ging de vorst met zijn vazallen letterlijk bóven het gewone volk wonen. Op de heuvel Mapungubwe ontstond zodoende het eerste koninkrijk van Zuidelijk Afrika, dat wordt gezien als de voorloper van het veel bekendere Groot Zimbabwe. 

We beklimmen de rots samen met een ranger met geweer. Binnen de hekken van Vhembe Dongola moeten we beducht zijn op loslopende olifanten en een béétje Jumbo laat zich in z'n graasgenoegens niet graag laten storen. We volgen de gidse via een houten stellage naar de vlakke heuveltop, waar we ons ongehinderd door olifanten op haar uitleg kunnen concentreren. De betekenis en rijkdom van Mapungubwe waren niet alleen aan de jacht, veeteelt en landbouw te danken. De heuvel en het lager gelegen gebied zijn bezaaid met versierde potscherven en glazen kralen. Ook andere archeologische vondsten, waaronder een scepter en rinocerosbeeldje van goud, bewijzen dat het koninkrijk een belangrijke plaats was, die handel dreef met gebieden aan de Indische Oceaan en verder, tot aan Perzië, India en China aan toe. Mapungubwe prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst, samen met de Chinese Muur en de binnenstad van Amsterdam.

Goed, het is niet de Amstel, die rivier waarnaar de schitterende stad Amsterdam is genoemd. Maar de Limpopo mag er ook zijn, zoals hij op de grens tussen Zuid Afrika en Zimbabwe door de grillige zandsteenformaties loopt. De Limpopo heeft zijn naam gegeven aan de provincie in het uiterste noordoosten van het Nieuwe Zuid Afrika, die in onze schoolatlas nog Transvaal heette. Vandaag ligt de brede rivierbedding er gortdroog bij. Maar dat is ook wel eens anders, als het water kolkend zijn weg richting Indische Oceaan zoekt, daarbij oevers, bruggen, wegen en dorpen verzwelgend.

In het spoor van Coenraad de Buys trekt ook onze motorkaravaan naar het oosten. Tegen de grens met Mozambique ligt daar het wereldberoemde Kruger Park. Op de motor mogen we er niet doorheen, want dan zouden we een gemakkelijke prooi zijn voor familieleden van de Big Five, zoals leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant worden geafficheerd. Onze reismakker en regelneef Johan Kriek heeft echter transport georganiseerd voor de motoren en onszelf. De Buells worden op de laadruimtes van pick-ups gehesen, wijzelf worden gedegradeerd tot passagiers. En voor een keer vinden we dat niet erg. Want zo'n olifant op het stofpad is toch wel heel groot en dreigend, als hij niet achter een stevig Artishek staat. In de bush naast de weg ritselen nog meer slurven. Uiteindelijk stapt de jonge stier van de weg af, zodat we onze tocht langs de Olifantsrivier kunnen vervolgen. Na de grens rijden we in Mozambique door nog dichtere jungle dan in het Zuid-Afrikaanse Kruger Park. Ook hier wordt de natuur officieel beschermd onder de titel Parque Nacional do Limpopo.

Het schemert al als de wagens het bush camp van Machampane binnenhobbelen. Natuurbeleving puur, geen elektriciteit, geen verkeerslawaai, geen hekken om de wilde dieren buiten te sluiten. Er is slechts één andere gast aanwezig. Een journaliste van de Nederlandse Volkskrant, dat dan weer wel. Gisteravond kwam ze op het pad naar haar tent nog een olifant tegen, 's nachts hoorde ze de leeuwen grommen. Wij genieten met al onze zintuigen op scherp van de unieke sfeer middenin de bush en we weten eigenlijk niet of we nou blij of teleurgesteld moeten zijn dat er tijdens ons verblijf geen olifanten of andere grappenmakkers door het kamp stampen en sluipen.

Na de slagboom van het nationale park laden we de motoren af en rijden we het hedendaagse Afrika binnen. Mozambique wordt steeds vlakker naarmate we de kust naderen. Het lijkt wel de Hollandse polder met rechte kanalen, alleen staan er overwegend hutten zoals in de tuin van het Afrikamuseum te Berg en Dal. En er lopen heel wat meer mensen in kleurige dracht op straat dan in Groningen. Hier spoelden jaren geleden nog have en goed weg tijdens de Mozambikaanse watersnoodramp, die in de media breed werd uitgemeten. Had kroonprins Willem Alexander, de Nederlandse "waterambassadeur", toen de inspiratie opgedaan voor een tweede huisje aan de Mozambikaanse kust? Gelukkig is zijn project afgeblazen, want zo'n adelborst wil natuurlijk niet over zandpaden hobbelen maar over rimpelloos asfalt zoeven in zijn dure bolide. Net als z'n opa! Maar dan had er aan de kust hier asfalt gelegen. En nu kunnen wij lekker op de Buells door het mulle zand pionieren en zweten onder de Afrikaanse zon. En daarna komt nog de pret van het verkeer in de hoofdstad Maputo, waar elke weggebruiker zijn eigen verkeersregels hanteert. You love it or you hate it: waar de een zich vol overgave in de urban jungle stort, maakt de ander het liefst meteen rechtsomkeert naar Zuid Afrika. Maar die mist dan wel de hartelijke gastvrijheid van de Mozambikanen, die geen formele apartheid hebben gekend, de Indische Oceaan met tropische stranden en de beroemde Mozambikaanse garnalen en andere vis, vers uit de zee.

Over de tolweg naar het westen laten we de hemel/hel van Maputo achter ons. Via de charmante grenspost Lomahasha komen we in het koninkrijk Swaziland, tot 1968 een Brits protectoraat. Nu zwaait koning Mswati III er de scepter, tot een poosje terug nog samen met zijn moeder, die de eretitel Grote Vrouwtjesolifant droeg. We passeren een koninklijk paleis in de vruchtbare en met prachtige natuur gezegende Ezulwini vallei. Daar pauzeren we nog in een cultural village voor huiveringwekkend mooie zang, muziek en dans die nog lang in ons nagonst als we alweer over de volgende onverharde weg richting Zuid Afrika stuiven. In de groene hellingen ligt hier en daar een traditioneel dorp, met nog nét geen grote kookpot tussen de hutten. Velden met vee worden afgewisseld met bossen, waar naaldhout en eucalyptus voor vlagen heerlijk ruikende verkoeling zorgen.

Een paar kilometer na de grens rijden we door Amsterdam. Het zal nog wel even duren voordat dit straatbeeld volgens de huidige criteria aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO wordt toegevoegd. Voor onze Europese ogen is het er op straat een chaos van rondhangende lieden, vuilnis en kleurige stalletjes waar van alles wordt verkocht, van droë wors tot SIM-kaarten. In Barberton is het kleurige maar wat chaotische Afrika weer op de achtergrond gedrongen. De tuinen en stoepen liggen er keurig verzorgd bij als in Merry Ol' England. De omgeving is ideaal voor mooie motortochten, dagenlang kun je hier zoet zijn met het rijden van routes op topniveau. Geen wonder dat Chrissie en Mario hier hun droom van een motorherberg hebben gerealiseerd. Een paar jaar geleden verkochten ze hun huis en bedrijf in de stedelijke agglomeratie rond Johannesburg. Ze trokken naar het oosten en zwaaien er nu de scepter over de Gold Nugget Inn. Daar hebben ze hun plekje gevonden. Aan het einde van de regenboog ligt volgens het sprookje een schat. Aan het einde van deze motorsafari gaan we naar huis met een schat aan indrukken, ervaringen en nieuw opgedane kennis.

<apart kader>

Voorzorgmaatregelen

Het gebied van de Zoutpansbergen is vrij van malaria, maar voor bezoek aan het Kruger Park, Mozambique en het low veld van Swaziland is het raadzaam om je tegen de malariamug te beschermen. Een muskietennetje past altijd in de bagage. Ook kun je pillen slikken die de kans op malaria verkleinen. Die zijn bij elke apotheek in Zuid Afrika te koop. In Nederland kun je daarvoor terecht bij de GGD of je huisarts.

Motorrijden


In Zuid Afrika, Mozambique en Swaziland houdt het verkeer links. De doorgaande wegen zijn van goede kwaliteit, de binnenwegen zijn vaak onverhard. In Zuid Afrika kun je op meerdere plaatsen motorfietsen huren. Wij reden op Buells van Harley Davidson Pretoria, die Johan Kriek voor ons regelde. HD Pretoria verhuurt geen motorfietsen meer, maar Johan kan je op weg helpen bij een ander betrouwbaar verhuurbedrijf. Bovendien is Johan een zeer kundige gids voor 4X4- en motortochten en is hij nauw betrokken bij de organisatie die onder andere de Machampane bush lodge runt.

Transfrontier Parks Destinations

Johan Kriek

johan@tfpd.co.za

GSM: +27 83 305 8083

Skype: johan.kriek2

www.tfpd.co.za

www.facebook.com/machampane

Een speciaal naar aanleiding van onze motortocht door Zuidelijk Afrika samengestelde motorreis staat op www.zuidafrikaspecialist.nl

Praktische informatie

Taal: in Zuid Afrika en Swaziland is Engels een officiële voertaal, in Mozambique Portugees.

Documenten: voor alle landen is een geldig paspoort vereist, voor Mozambique bovendien ook een visum. Dat kun je aan de grens krijgen. Daar moet je ook een WA-verzekering afsluiten voor voertuigen met Zuid-Afrikaanse nummerplaten.

Geld: de Zuid Afrikaanse rand wordt meestal ook in Mozambique en Swaziland geaccepteerd. Mozamibikaanse meticais en Swazi lilangeni zijn waardeloos buiten de eigen landsgrenzen.

Kaart: Michelin National Map 746: Africa - Central, South and Madagascar

GPS: voor Garmin is het kaartmateriaal MapSource City Navigator South Africa V.6 te koop. Dat werkt ook redelijk in Mozambique en Swaziland.

Voor toeristische informatie:

Zuid Afrikaans Verkeersbureau

Jozef Israelskade 48a

1072 SB AMSTERDAM

Tel.: 0900-2020433 (€ 0,25 p/m)

info@southafricantourism.nl

www.southafricantourism.nl

 

Verblijf in Limpopoprovicie:

Lalapanzi Hotel

Tel.: +27 15 516 5455

ingagilf@yebo.co.za

www.lalapanzihotel.co.za

 

Verblijf in Mpumalangaprovincie op grens Swaziland:

Gold Nugget Guesthouse

1300 Barberton

Tel.: +27 13 712 2729

www.goldnugget.co.za

 

Verblijf in Mozambique:

www.adviser.co.mz

GSM: + 258 82 000 0005

Tekst: Michiel van Dam

Foto's: Michiel van Dam, Bernard Stikfort

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.