Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Soutpansbergen

Soutpansbergen

De Soutpansbergen vormen de meest noordelijk gelegen bergketen in Zuid-Afrika nabij de grens met Zimbabwe, Mozambique en Botswana. De bergketen ontleend zijn naam aan de zoutpannen aan de noord-west kant waar nog altijd zout wordt gewonnen. Het gebergte strekt zich uit over zo'n 130 km van oost naar west en de breedte varieert van 15 tot 60 kilometer.

Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met meer dan 540 soorten, 60 procent van de in Zuid-Afrika voorkomende soorten zijn in het gebied vertegenwoordigd. Geschikte plekken om vogels te spotten zijn de bossen rond Roodewal, Entabeni en Hanglip. Bij Hanglip zijn er verschillende wandelroutes uitgezet die u tevens langs de verschillende inheemse bomen voeren.

De grootste Baobab ter wereld is te vinden bij Sagole en men schat dat hij ouder is dan 3000 jaar. De omtrek van de stam is maar liefst 43 meter, in deze enorme boom huist een groot aantal baobabgierzwaluwen.

De Baobab wordt ook wel 'up-side-down-tree' genoemd aangezien ze ondanks hun dikke stam niet hoger worden dan 10 tot 22 meter. In de wintermaanden wanneer de bomen geen blad dragen, lijkt het alsof ze onderste boven gekeerd zijn met de wortels naar boven wijzend. Van oktober tot december draagt de Baobab grote witte bloemen die heerlijk geuren. Echter wanneer de bloemen vallen en verteren op de grond, verspreiden ze een onplezierige geur.

In de Soutpansbergen zijn vele rotstekeningen te vinden, bijzonder is dat er zowel getekende als gegraveerde afbeeldingen voorkomen. De tekeningen geven een goed inzicht in de dieren die in het gebied voorkwamen, maar ook over de verschillende stammen die in het gebied leefden. Ook zijn er tekeningen die verwijzen naar de kolonisten die met paarden en wagens het gebied binnen trokken.

Naast de natuur en cultuur die te vinden is in de Soutpansbergen, is er nog een reden wat een bezoek de moeite waard maakt: kunst. De provincie Limpopo staat bekend om zijn vele kunstenaars en artiesten van verschillende stammen zoals Venda, Pedi en Shangaan. De kunstenaars werken met name met traditionele materialen zoals hout en klei. Bekende kunstenaarsdorpen zijn Venda, Elim, Makhado (voorheen Louis Trichardt) en Giyani. U kunt hier prachtig houtsnijwerk, beelden, potten, vloer- en wandkleden en andere decoratieve artikelen kopen en tevens kennis maken met het leven van alledag van deze zwarte stammen.

Vergeet ook vooral niet om te genieten van de prachtige rode zonsondergangen wanneer u in deze regio verblijft.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.