Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Zambia

   

De republiek Zambia, ook wel Zambië, wordt omringd door een groot aantal andere Afrikaanse landen: Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Angola, Namibië en Botswana (slechts enkele tientallen meters). De officiële taal is Engels, maar daarnaast zijn nog 7 talen die een officiële status hebben gekregen (van de 70 talen/dialecten die gesproken worden). De naam Zambia is ontleend aan de Zambezirivier die in het noord-westen van het land begint en de grens in het zuiden vormt. Het land is 752.000 km2 groot, wat overeenkomt met de oppervlakte van Frankrijk, België, Nederland en Zwitserland. De gemiddelde hoogte ligt tussen 1060 en 1363 meter boven de zeespiegel en dit zorgt ervoor dat het klimaat veel aangenamer is dan in meeste andere tropische landen. Wanneer men kijkt naar het weer dan zijn er drie periodes te onderscheiden: koel en droog van mei t/m augustus, warm en droog van september t/m november en warm en nat van december t/m april. De maximum temperatuur ligt in de wintermaanden tussen 15 en 27 graden, in de ochtend en avond is het gemiddeld tussen 6 en 10 graden. In de zomer loopt de temperatuur overdag op van 27 tot 35 graden, onweersbuien komen regelmatig voor in de avond of overdag waarna de zon weer doorbreekt. Zoals in meer Afrikaanse landen zijn aids en armoede een groot probleem. Toerisme speelt zich met name af rond de Victoria Falls en het opkomende South Luangwa National Park. De kopermijnen zorgen voor het grootste deel voor Zambia's inkomsten.

De munteenheid van Zambia is de Kwacha, meeste grote hotels en restauranten accepteren creditcards en bij de meeste geldautomaten kunt u met een visa-kaart geld opnemen. Een (toeristen)visum koopt u aan de grens met Amerikaanse Dollars of Kwacha. Wanneer u zelf een auto of camper gaat besturen in Zambia, heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Wanneer u met een huurauto vanuit een ander land Zambia inrijdt dan heeft u tevens een Temporary Import Permit nodig en een bewijs dat u de auto (tijdelijk) mag gebruiken.

Watervallen en meren

Zambia is voor veel mensen slechts bekend vanwege de Victoria Watervallen bij de plaats Livingstone, hier zorgt de Zambezi rivier voor een adembenemend schouwspel van vallend water en opstijgende waterdamp. Naast deze zijn er nog 17 kleinere watervallen die u kunt ontdekken wanneer u reist door Zambia zoals de Ngonye Falls, Nyambwezi Falls waar u kunt kamperen, Kalambo Falls, Lumangwe Falls en de Kundalila Falls waar u heerlijk kunt zwemmen en kunt overnachten op de camping. Andere plekken waar water zorgt voor natuurlijke schoonheid zijn de meren in Zambia. Lake Kariba is het grootste en bekendste meer met een lengte van 200 kilometer en een breedte van 50 kilometer, uiteraard worden hier watersportmogelijkheden aangeboden. Lake Tanganyika ligt tegen de noordelijke grens van het land en is één van de oudste, diepste en langste meren ter wereld, hier zwemmen prachtige tropische vissen. Lake Mweru in het noorden wordt omgeven door kleine vissersdorpjes en Lake Bangweulu wordt omschreven als 'where the water meets the sky'.

   

National Parks

Zambia kent een aantal nationale parken waar u wilde dieren en prachtige vogels kunt zien, het South Luangwa National Park wordt tot één van de beste wildreservaten in de wereld gerekend. In dit park kunt u zelf een safari maken of met een gids, dieren die u kunt tegen komen zijn onder andere: olifant, nijlpaard, buffel, giraf, zebra, leeuw en luipaard. Het Kafue National Park is het grootste met een oppervlakte van 256 vierkante kilometer langs de Kafue-rivier, hier leven leeuwen, cheetahs, luipaarden, wilde honden en maar liefst 21 verschillende soorten antilopes. Lower Zambezi National Park is met name in trek omdat hier boot- en kanotochten gemaakt kunnen worden om wild te spotten (april-november). Langs de rivier kunt u olifanten, buffels, nijlpaarden, kudu's, zebra's, apen en antilopes zien, maar er leven ook leeuwen en luipaarden in dit park. Er zijn eveneens mogelijkheden voor meerdaagse kanotrips waarbij u langs de rivier kampeert. Bij de Victoria Falls ligt het Mosi-oa-Tunya National Park waar onder andere neushoorns, giraffes en olifanten leven. Blue Lagoon, Kasanka, Lochinvar en Nyika zijn door vogelaars zeer geliefde parken. De grotere parken hebben allen lodges waar u kunt verblijven.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.