de Karoo
De Karoo
Het deel van Zuid-Afrika wat omschreven wordt als ‘Karoo’ neemt een groot deel van het land in beslag. Het woord Karoo is afgeleid van het woord Karusa, wat droog, dorstig en onbegroeid betekent. De Karoo wordt onderverdeeld in de Groot Karoo in het droge noorden en de Klein Karoo in het zuiden.
De Klein Karoo is geografisch gezien een lange vallei die in het noorden wordt begrensd door de Swartberg Mountains en in het zuiden door de Langeberg en Outiniqua Mountains. De Klein Karoo is een half-woestijn waar weinig regen valt. Toch is de grond erg vruchtbaar en als er in het voorjaar wat regen valt komen er prachtige bloemen ! De mooiste periode voor het zien van de bloemen is de lente, september en oktober..
In de Klein Karoo vindt u lage vegetatie zoals fynbos, vetplanten, aloës, prachtige protea’s maar ook dwerg-baobabs. Veel bomen zult u er niet vinden maar wel prachtige rotsformaties!
De Groot Karoo is ruiger en droger. Hier zult u meer cacteeën en succulenten vinden. Het enige wat hier wil groeien! De Groot Karoo is met name indrukwekkend door de afwezigheid van civilisatie, water, dieren en vruchtbare grond. Op de grens van de Groot Karoo en de Klein Karoo ligt het Karoo national Park.
Ondanks dat de Klein Karoo Klein droger is dan andere wijn producerende streken, worden hier toch ook heerlijke wijnen geproduceerd. Nog bekender zijn de port, brandy en muskadel! De Karoo wijnroute loopt langs de bekende Route 62 van Montagu in het westen tot Langkloof in het oosten.
U kunt in de Klein Karoo ook een bezoek brengen aan het Anysberg Nature Reserve. Het 44.515 hectare tellende natuurreservaat ligt tussen Ladismith, Laingsburg, Touwsrivier en Montagu op zo’n 4 uren rijden vanaf Kaapstad. U vindt hier de typische Klein Karoo vegetatie..
Hikers en mountainbikers kunnen zich lekker uitleven in dit gebied. Vogelaars kunnen hun ogen open houden om zoveel mogelijk van de 180 vogelsoorten te zien die hier leven. Op sommige plekken zijn rotstekeningen van de bosjes mannen te vinden. In de bergen leven luipaarden, jakhalsen en caracals, maar deze schuwe dieren worden bijna nooit gezien. In het reservaat leven onder andere steenbokken, duikers, gemsbokken, hartebeesten, schildpadden, slangen en hagedissen.
Toevoegen aan reisplan