Keetmanshoop
De bouw van dit dorp in het zuiden van Namibië is begonnen in 1866 toen de Duitse missionaris Johan Schröder naar deze regio werd gestuurd om een kerk te bouwen en het Christelijke geloof te verkondigen. De toenmalige bewoners, Nama-bosjesmannen, noemden het gebied Swartmodder of Modderfontein wat refereert aan de stroom water en modder die tijdens het regenseizoen door de rivierbedding stroomt. Johan Schröder noemde de plaats naar de Duitse zakenman Johann Keetman die de missie financieel ondersteunde.
De in 1895 voltooide kerk is één van de bezienswaardigheden in Keetmanshoop en brengt vandaag de dag het museum onder. In het museum staat de geschiedenis van het gebied centraal en u kunt de Gothische architectuur van het gebouw bewonderen tijdens uw bezoek. Naast deze kerk zijn ook het treinstation en het voormalige postkantoor, nu VVV, gebouwen die overgebleven zijn uit de beginperiode van Keetmanshoop.
Keetmanshoop is gemakkelijk te bereiken aangezien er wegen vanuit het dorp vertrekken richting Windhoek, Luderitz en Zuid-Afrika. Tevens loopt de Trans-Namibië spoorlijn van Windhoek richting Upington in Zuid-Afrika langs Keetmanshoop. Er heerst een woestijnklimaat in dit deel van Namibië waarbij het in de zomermaanden overdag gemiddeld 34 graden is en ’s nachts zo’n 18 graden. In de wintermaanden (juni-augustus) zijn de temperaturen overdag milder, tussen 20 en 25 graden en ’s nachts kan het aan de grond licht vriezen. De meeste regen valt in de maanden februari en april, de rest van het jaar is het over het algemeen droog.
Op zo’n 14 kilometer vanaf Keetmanshoop zijn twee bijzondere en fotogenieke plekken die u kunt bezichtigen: Giant’s Playground en het Kokerboom Forest, beide zijn via dezelfde toegangspoort (farm Gariganus) te bereiken. Eerst genoemde wordt ook wel de ‘Tuin der Goden’ genoemd en is een stuk grond bezaaid met rotsblokken in bizarre vormen en formaties wat nog het meeste lijkt alsof een reus met blokken heeft gespeeld.
Kokerboom Forest is een bijzonder natuurverschijnsel aangezien kokerbomen normaal gesproken eenzaam in de woestijnsteppe te vinden zijn en niet met meerdere op dezelfde plek. De kokerboom, of quiver tree, is een boom uit de aloë-familie en slechts een paar soorten ontwikkelen zich tot een boom. Deze boom was voor de bosjesmannen nuttig vanwege de holle takken waar ze onder andere de kokers voor hun pijlen van maakten. Kokerbomen groeien eigenlijk altijd op of tegen een stuk rots, de rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft dit ’s nachts weer af zodat de kokerboom in een meer constante temperatuur kan groeien.
Wanneer u vanaf farm Gariganus nog zo’n 20 kilometer verder rijdt richting Koes, dan komt u voorbij farm Spitzkoppe waar een paar zeer oude fossielen zijn gevonden. Men schat dat deze Mesosaurus fossielen zo’n 280 miljoen jaar oud zijn. U wordt op de farm rondgeleid door vader of zoon Steenkamp die u tijdens de tour eveneens hun ‘eigen’ Giant’s Playground en Kokerboom Forest laten zien.
Keetmanshoop kende vele boeren die zich bezig hielden met het fokken van Karakul-schapen die oorspronkelijk uit Azië afkomstig zijn, maar het goed doen in dit droge en warme klimaat. Vanaf de jaren ’70 is het aantal boeren wat dit type schaap fokt sterk afgenomen na protesten van dierenorganisaties aangezien veel van de lammetjes al na 24 uur geslacht werden. Veel boeren gingen failliet of gingen over op het houden van andere schapen.
Al met al kent dit dorp een aantal bijzondere bezienswaardigheden waar fotografen zich kunnen uitleven en mooie plaatjes schieten.
Toevoegen aan reisplan