Aus
Aus
Aus is een klein dorp gelegen in het zuiden van Namibië aan de spoorlijn tussen Keetmanshoop en Lüderitz.
Paarden
Het dorp is met name bekend vanwege de wilde woestijn-paarden die in het gebied ten westen van Aus leven. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de paarden afkomstig van het Duitse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
Een groep van 10.000 soldaten en 6000 paarden waren gestationeerd in Garub, niet ver van Aus. Volgens bronnen werd er door een Duits vliegtuig een bom afgeschoten nabij een groep van 1700 paarden en vele van hen werden niet weer teruggevonden en dit is mogelijk het begin van de woestijnpaarden zoals we die vandaag de dag zien.
Deze paarden urineren minder dan normaal en kunnen tot maximaal 5 dagen zonder water! Bij Garub is een drinkplaats voor de paarden en vanuit een schuilhut kunt u de dieren zien zonder ze te hinderen.
Geschiedenis
Zoals zoveel plaatsen in Namibië ligt er een stukje Duitse geschiedenis in dit dorp. Voor de komst van de kolonisten bezochten verschillende rondtrekkende Nama-stammen en andere jager-verzamelaars (bushman) Aus vanwege de aanwezigheid van een kleine waterbron. Uiteraard een belangrijke plaats om te overleven in een droog gebied. Vanaf 1884 namen de Duitsers echter het gebied over en vele van de oorspronkelijke (rondtrekkende) bewoners werden vanaf 1906 gedwongen om aan de spoorweg te bouwen. Door slechte voedingstoestanden en uitputting kwamen veel mannen om tijdens het werken aan de spoorlijn.
Diamanten
In 1908 werd de eerste diamant gevonden langs de spoorweg naar Aus. Uiteraard had dit een positief effect op de economie. In het dorp ontstonden onder andere een hotel, politiebureau, school en winkels. Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 kwamen veel van deze economische ontwikkelingen echter tot stilstand.
Kamp
In 1915 arriveerde het Zuid-Afrikaanse leger in Aus en nam het gebied over. In Aus werd een kamp gemaakt voor de Duitse oorlogsgevangenen. In eerste instantie verbleven de gevangenen in tenten, maar al snel werden er door de gevangenen hutten en stenen huisjes gebouwd die betere bescherming tegen de koude nachten boden.
Ook verbouwden de gevangenen groenten en stichtten sport- en cultuurgroepen. In 1919 werd het kamp gesloten, maar de overblijfselen zijn vandaag de dag nog te zien en ook zijn sommige huisjes weer opgebouwd.
Taal
Pas in 1990 eindigde het Zuid-Afrikaanse bewind en werd het gebied weer overgedragen aan Namibië, de meest gesproken taal is echter nog Afrikaans.